Usvojen izveštaj Ban Ki Muna

Beograd, Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Baš me zanima (i jedva čekam da vidim) kako će se "ispeglati" ova situacija sa odbijanjem od strane kosovskih vlasti!
    A nekako će se srediti, svakako, samo je verovatno pitanje koliko košta pristajanje.
    (Srki, 26. novembar 2008 00:16)

    # Link komentara

  2. Odbijanje Albanaca da prihvate ovaj plan, deluje mi kao da ima funkciju "da se Vlasi ne dosete". To bi trebalo da bude mamac za raju u Srbiji da poveruje da je "plan u 6. tacaka" nesto dobro za nas. A taj plan u stvari uvodi statusno neutralnu misiju umesto UNMIKA koji nije bio statusno neutralan nego je postovao integritet Srbije. Albanci se u stvari bune jer su hteli odmah da sve bude gotovo, a EU im preporucuje da ubace jos jednu prelaznu fazu da bi Srbi lakse svarili.
    (Fuj, 26. novembar 2008 14:56)

    # Link komentara

  3. Ja sam veoma oprezan i nepoverljiv prema ovom planu. Razlog zbog kojeg Kosovski Albanci odjednom precutno prihvataju ovaj plan jeste zasigurno poruka sa Zapada da ce jedno biti na papiru a drugo u stvarnosti, bar u onom delu koji se tice statusa. Jer ako Eulex vec ima pripremljen zadatak da obuci i kontrolise administraciju na Kosovu u manje vise svim pitanjima uprave (ukljucujuci i ministarstava,pri cemu i mistarstvo inostranih poslova) ne vidim u kom su to oni segmentu "statusno neutrealni" osim mrtvog slova na papiru. To slovo je tu da se nama zamazu oci, a realnost valjda kao i obicno dolazi nesto kasnije...
    (Matic, 26. novembar 2008 15:19)

    # Link komentara

  4. Vlada Repunlike Kosova bila je, od pocetka, saglasna sa odlukom UN o rekonfiguraciji UNMIK-a na Kosovu. Sadasnja previranja nisu bila neocekivana jer niko i nigde nije govorio o ukidanju UNMIK-a, osim sto je bilo onih koji su se "zestoko" opirali rekonfiguraciji ostatka ove prevazidjene "tvorevine" i sada su se dosetili da "promovisu" svoju "miroljubivu" politiku.
    (Nijazi Kuqi, 26. novembar 2008 18:47)

    # Link komentara

  5. Ambasadori Francuske, SAD i Italije u UN kazali su u Njujorku da će misija Evropske unije - Euleks na Kosovu raditi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, neutralno i potuno transparentno.

    Ovo je vec nesto drugo, SAD se zalaze za 1244.
    Cudno zaista, oni su bili protiv deklaracije o oceni legalnosti proglasenja Kosova.
    (EU, 26. novembar 2008 23:31)

    # Link komentara

  6. Ako je sve istina kako stoji u gore navedenom tekstu B92 , onda mogu samo da priznam da je za sada Srbija bar na diplomatskom polju uspela da se izbori za Kosovo , zao mi je sto moj narod ne svaca kolko nam je vlada spavala dok se vlada Srbija borila za ovaj dan , al sve u svemu kako Srbija tako i Kosovo ce jedan zbog drugog i dalje stradati u svakom pogledu u buducnosti , i da ovde sem gubitnika, pobjednika nece biti . Generacije i generacije u obadva naroda imaju da i dalje ispastaju grehove svojih predaka , zao mi je sto je to tako , al me raduje cinjenica sto necemo zivjeti 1000 godina pa da gledamo taj uzas i bijedu u oba ova nesretna naroda .
    (Samir, 27. novembar 2008 00:20)

    # Link komentara

  7. Deset godina posle sukoba, Kosovo je i dalje podeljeno društvo u kojem kosovski Albanci i Srbi žive u paralelnim svetovima, rekao je šef misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

    Dobro jutro Kolumbo! Ali imali ste 10 (deset) godina da to poboljšate niste skoro ništa uradili po tom pitanju za razliku od BiH gdje je učinjen napredak.
    (Bez_Cenzure, 27. novembar 2008 00:26)

    # Link komentara

  8. Vise se nije moglo dobiti. Da li je to ``vise`` razlicito od nule, videcemo, ali bar se malo rastrecuje tenzija oko Kosova tako da se moze poceti sa razmisljanjem i da se nesto uradi.
    (Djorgo, 27. novembar 2008 00:46)

    # Link komentara

  9. Možda Britanci veruju u demokratski i multietnički potencijal vlade Hašima Tačija, ali šta da rade oni koji su se osvedočili u "realnosti na terenu" kako to zaista funkcioniše?! I zašto oni ne mogu imati isto pravo izbora u kojoj državi žele da žive kao i Albanci? Licemerje...
    (pactko, 27. novembar 2008 00:51)

    # Link komentara