Dinkić: Izazovi za privredu

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da je bankarski sistem u Srbiji uspeo da se odbrani od prvog talasa krize i da su sada "izazovi usmereni ka privredi".

Izvor: Politika, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Pare nisu problem para nema!!!
    (titunet, 23. novembar 2008 00:46)

    # Link komentara

  2. Boze kako lupa ovaj covek. Kad samo pomislim da sam nekad verovao ovom strucnjaku. Kada razvijene zemlje pocnu da stezu kais, sta mislite sta ce da se desi sa investicijama u nerazvijena podrucja. Ne znam kakvu korist mozemo da izvucemo od krize koja je tek pocela a on se hvali kako smo se odbranili od prvog talasa. Jesmo, ali zato narodna banka prodaje devizne rezerve da zadrze koliko toliko stabilan kurs u situaciju gde je deficit privrede ogroman. Velikih investicija verovatno ce biti manje sad a novac od prodaje najvecih kompanija je naravno nestao u ogromnoj rupi u budzetu. Zemlja cuda i velikih strucnjaka.
    (Dragan, 23. novembar 2008 03:16)

    # Link komentara

  3. Opet gospodin Dinkić izlazi u javnost sa nekim svojim zaključcima i to sada kao on će to preporučiti vladi.
    Bilo bi dobro da gospodin dinkić prestane da se ponaša kao partner vlade ili ti savetnik, i da istupa samo kao ministar te iste vlade.
    (Milovan S Nikolić, 23. novembar 2008 06:19)

    # Link komentara

  4. Slazem se sve ali za pocetak smanjite trosak investitoru dobijanja svih potrebnih papira - neefikasnost lokalne samouprave i nivo korupcije, neprofesionalizma i ispolitiziranosti na svim nivoima vlasti je ono sto investitora odbija. Da smanjite za 10% trosak administracije koja prati pocetak svake investicije ....uostalom Institut G17 je pre nekih 3 godine uradio sjajnu prezentaciju o tome a sadasnji ministar Dinkic a tadasnji guverner NBS je predstavio javnosti. Samo toliko za pocetak pa se ne brinite hoce li se privreda pokrenuti. Hoce....ako je ne smetate gomilanjem sebe i troskova oko vaseg odrzavanja.
    (cole, 23. novembar 2008 06:53)

    # Link komentara

  5. Ovo, o cemu Dinkic govori je prica sa kojom se pokusava prikriti haoticno stanje u srpskoj privredi. Sta znaci "dobra prilika za izvoznike"?. Voleo bih da nam objasni ko to u Srbiji i sta proizvodi a da zadovoljava evropske standarde?. Nasi privredni giganti su uglavnom monopolisti, bazirani na uvoz svetske skart robe, koja se nama, uz ogromne marze, prodaje. Mozda bi i neki poljoprivredni proizvod mogao da bude izvezen, ali i tu je privatizacijom napravljena ogromna greska, jer su preduzeca prodavana licima koji nisu raspolagali kesom nego se kupovalo kreditima. Nestrucnost i nepoznavanje tri ekonomska principa dovelo je mnoga preduzeca pred propast. Imamo primera gde se poljoprivredna gazdinstva, "kupljena" na aukcijama od strane "kontroverznih biznismena",naravno od kredita, nalaze pred stecajem jer su im racuni mesecima blokirani. "Gazde" prodaju za kes sta se prodati moze, pre nego sto banka dodje po svoje, i time finansiraju svoj luksuzni zivot, provod i komlekse nize vrednosti. Niko ih ne dira jer su uglavnom zasticeni od nekog politickog mocnika koji, za brizljivo skrivanje prave slike poslovanja, od "gazde" dobije par hiljada evrica ili je cak u talu sa gazdom. Krajnji rezultat je konkurs. Dinkicu, pricaj nam malo o ovome. Nije bas da ti sve ovo nije poznato...
    (B.Mikic, 23. novembar 2008 07:19)

    # Link komentara

  6. Dinkic predlaze da Srbija uzme sto vise kredita, da se sto vise zaduzi a cime ce da vrati te kredite? Proizvodnje nema, dal ce je biti ne zna se a inflacija ce biti dvocifrena, samo ne znamo jos da li 20 ili 99%.
    I sta cemo Dinkicu kad dodje vreme da se vracaju rate i krediti a Srbija nema para? Onda dodje MMF i kaze ovako:"BOR ide nama za 1 evro, elektroprivreda nama za pola evra, vodovod ce da uzmemo za 1,5 evra, JAT nam poklanjate, sve sto proizvedete u Vojvodini mi kupujemo za 10 evra..."
    I ocas posla Srbija postaje rob a MMF robovlasnik.
    (rebro, 23. novembar 2008 12:30)

    # Link komentara

  7. da, banke su ovde preživele jer su se zaštitile kao beli medvedi, a najveći deo tereta će na sebe preuzeti onaj mali deo privrede koji još kako tako funkcioniše.
    da vam usta nisu samo puna reči o privredi dokazali bi ste kada bi tu istu privredu rasteretili preobimnih davanja. ukratko ZAJAŠILI STE mnogo svakome ko nešto konkretno radi, naplaćujete i poreze i prireze i doprinose i vanredne harače, gore nego turci janičari.

    kada kažete da je potrebna štednja, to se sasvim sigurno ne odnosi na gradjanstvo, jer ono odavno nema za solidan život, jedino što mu preostaje je da se odrekne hrane. štednja podrazumeva da vi smanjite VAŠU alavost i malo manje mažnjavate od onih koji vam pune budžet
    (peja, 23. novembar 2008 12:38)

    # Link komentara

  8. Sto previse trose jos bi se nekako i prezivelo, ali bar da nesto rade na pokretanju nove proizvodnje, a oni - jok, znaju samo da trose, cak ne uspevaju ni da prodadu na vreme ono sto hoce da prodadu (Bor recimo). Autoput stoji, u vreme dok drugi imaju na stotine i hiljade km autoputeva, unistavaju poljoprivrednike, sitne zanatlije, ma sve zivo. Kazu da je svojevremeno Onazis zamerio Zaklini sto je porucila jagode, sa drugog kraja sveta, ne zato sto nije imao para da plati transport nego zato sto je to smatrao krajnjim rasipnistvom. E, tako je i kod nas - "Zaklina" do "Zakline" a za Rome, penzionere, zastitu dece nema para!
    (svi (ni)su isti, 23. novembar 2008 13:25)

    # Link komentara

  9. "Sankcije su izazov za našu privredu" - S.Milošević.
    (Dušan D., 23. novembar 2008 16:03)

    # Link komentara

  10. Elem, Dinkic je prevideo da Srbija kasni za svetskim dogadjajima na finansijskom planu najmanje godinu dana. Cak ni pojedini delovi Amerike koji su razvijeniji jos nisu osetili tezak ekonomski udar koji su dozivele manje razvijene drzave srednje Amerike. Talas ce tek da pocne da se siri. Spremajte se Dinkicu za nove pregrupisavanja...
    (pijani bogatas, 23. novembar 2008 17:06)

    # Link komentara

  11. prvi talas smo preziveli- nismo umrli od gladi!
    (I to je neki uspeh, 23. novembar 2008 17:55)

    # Link komentara

  12. Uvažavam gospodina Dinkića, ali mislim da je spekulativno vodjenje ekonomske politike izuzetno opasno. Krediti svakako spadaju u to, koliko god bili "povoljni", jer, povoljno je samo ono što se može povoljno vratiti, a to, pre svega, zavisi od naše privredne sposobnosti u budućnosti. Tačno je da je sledeći talas usmeren prema privredi, i potrebno je učiniti sve da se očuva privredni potencijal, a ne ugrozi funkcionisanje društva. Naša iskustva iz devedesetih bi nam trebala pomoći da nadjemo efikasna rešenja, a nije naodmet setiti se i nekih kreatora "vanrednog ekonomskog sistema" iz tog vremena. Onda smo preživeli iako nam nisu davali šansu.
    (Iskusan, 23. novembar 2008 18:18)

    # Link komentara

  13. Ma svi zivimo bas tako "izazovno" u Srbiji od samog rodjenja, zasto bi privreda bila izuzetak.
    (Djole, 23. novembar 2008 23:23)

    # Link komentara