Ekonomisti protiv intervencija NBS

Beograd -- Ekonomista Milan Kovačević ocenjuje da najavljeno jačanje dinara u odnosu na evro nije dobro, jer NBS ponovo troši devize da bi stabilizovala kurs.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. NBS intervenise ne da bi upravljala trendovima jer je to nerealno, vec da bi sprecila prevelike dnevne oscilacije i mesetarenje koje bi definitivno usledilo.
    Kurs je samo simptom, nije uzrok.
    Dinar je slika nase ekonomije. Posto su nade u investicije za sledecu godinu slabe, i dinar je slab.
    Trebalo bi da svi budemo tuzni zbog toga.
    (Milan, 23. novembar 2008 01:21)

    # Link komentara

  2. Svi znaju da tupe kako guverner, odnosno NBS rade pogrešno, a niko ne kaže šta treba raditi?
    Savršena paralela bi se mogla povući da domaćim fudbalom - svi su vrhunski selektori, a niko ne kaže šta uraditi da bude bolje?
    Ako iko u ovoj političkoj postavci nešto radi, ona je to guverner Jelašić.
    Ostali (uključujući i njegove partijske kolege) mu nisu dorasli, očigledno.
    Da su njega poslušali, druga bi priča bila sa inflacijom i nestankom pojedinih artikala.
    Kada je vlada svojevremeno reagovala "interventnim uvozom jestivog ulja", u nekoj smešnoj količini, još tada je g.Jelašić rekao da su to "trikovi iz naftalina" i bio je u pravu, kao i za sve ostale slične situacije, kada je tvrdio da je jedini način da se izborimo sa visokim cenama i nedostatkom robe - pustiti slobodan uvoz, smanjenjem, odnosno ukidanjem carina.
    Mrzim kada čujem kako neki dušebrižnici oplakuju domaću proizvodnji i bore se protiv uvoza, a ne potrude se da se malo raspitaju kakva je situacija u okruženju - teško će me neko ubediti da ja SVEŽE JAGODE na vrhu planine u Austriji mogu da kupim po bezmalo 3 puta nižoj ceni kad im vreme nije, u poređenju sa skandaloznim cenama kod nas, čak i u jeku sezone. A mi smo kao nekakvi drljavi proizvođači hrane. Jagode su samo ilustrativan primer, koji se može primeniti i na većinu drugih prehrambenih artikala. Svako zakida to kostiju, a vrli ministar Milosavljević drži predavanja o uzdržavanju od kupovine?
    Miškec očigledno redovno isplaćuje.
    Pozdrav
    (st.dragan, 23. novembar 2008 02:13)

    # Link komentara

  3. Jelasic zna da ne moze odbraniti kurs dinara, ali je duzan da sprecava sokove, a i brani poziciju gradjana - koji su vecinom zaduzeni u EUR i upali bi u veliki problem ako bi dinar pao recimo 50%. NBS "troskari" rezerve u iscekivanju da ce kriza relativno brzo proci i da nece biti vecih potresa. Ako se neko novo "cudo" desi, Srbija nece ici nazad u 90-te, ali racunajte na 200+ DIN za EUR. U sve bude islo kako treba, racunajte 120-150 DIN za EUR.
    (Milan, 23. novembar 2008 02:46)

    # Link komentara

  4. Sve ovo sa dinarom i nasom ekonomijom je "mlacenje prazne slame".

    Treba preci na Euro kao zvanicno sredstvo placanja jer je to nezvanicno odavno.
    (ChedomirADELAIDE, 23. novembar 2008 04:04)

    # Link komentara

  5. Bez uvrede gospodinu Kovačeviću, ali čovek ne treba da bude ekonomista da bi znao kojim sredstvima država "pegla" kurs dinara...
    Ali ova rečenica mi nije baš jasna:
    "Sa druge strane, pošto imamo dosta robe iz uvoza na domaćem tržištu, to će pritiskati na povećanje cena, "...
    Prema mojoj seljačkoj logici, kada neke robe ima previše, onda cene padaju, ne? Svi smo svedoci toga kako prodavci/proizvođači automobila, recimo, daju vozila u bescenje jer im je i to bolje nego da imaju lager ko zna koliko dugo...
    Ili, možda, naši "uvoznici" (pod znacima navoda, jer nekako sumnjam da je množina u pitanju) nekako volšebno ZNAJU da ćemo mi, ovce, ionako kupiti taj preskupi bofl koji stiže ko zna odakle, i koji "napolju" košta 30% jeftinije...?
    Ili se varam, jer nisam ekonomista....
    (niko bitan, 23. novembar 2008 07:40)

    # Link komentara

  6. Konacno glas razuma.
    (Marko, 23. novembar 2008 07:48)

    # Link komentara

  7. Da li je smanjenje oscilacija izgovor za jeftinu prodaju deviza?
    (hipokrat, 23. novembar 2008 08:18)

    # Link komentara

  8. Mozda je trebalo devalvirati dinar 10% i sacuvati devizne rezerve?
    (zoran, 23. novembar 2008 08:25)

    # Link komentara

  9. Divno ovim tempom vrlo brzo ostajemo bez ikakvih rezervi.
    Jos bi trebalo napomenuti da je dobar deo nasih rezervi depozit banaka koje sigurno nece finansirati ovakvo rasipanje.
    Moramo da se suocimo sa cinjenicom da je dinar precenjen. Ove intervencije NBS (odnosno drzave) su slicne potezima narkomana koji ima jednu kolicinu droge koju ce kad tad potrositi pa ce morati na terapiju. A terapija je mnogo teza kada se kasnije pocne.
    (Futurama, 23. novembar 2008 08:46)

    # Link komentara

  10. Drzava je najveci diler deviza, a ove mantre su umesto onog poznatog dvizedvizevizevize
    (Deutsche mark, 23. novembar 2008 09:06)

    # Link komentara

  11. 80% korporativnih i zajmova fizickim licima je sa valutnom klauzulom/u stranoj valuti. Ceo bankarski sistem u srbiji bi krahirao ako bi kurs fluktuirao slobodno.
    (Milos, 23. novembar 2008 09:28)

    # Link komentara

  12. Izgleda da je doslo vreme da neko otvoreno porazgovara sa miskom, po cenu da izgubi svoju proviziju. Prodavanje deviza ocigledno ne donosi rezultate, a ostalih pet opcija je u miskovom krugu. Zato bolje vi da popricate sa njim i gospodjom marzom , nego da to uradimo mi a onda ce mo pricati i sa vama, onako kako to rade milion gladnih gradjana na ulicama.
    Glavna anomalija u srpskoj privredi je uvoz, tj proizvodi skuplji ponekad i duplo u odnosu na zapadne drzave gde su plate 7/8 puta vece a kvalitet proizvoda kod nas nizi. Cestitam gospodo politicari, uspeli ste da nas ubedite da su sankcije na uvoz robe jako dobro resenje za nasu privredu, jer u svakom drugom slucaju mi propadamo.Nemojte vise da nam mazete oci ovakvim tekstovima gde kaze da slabljenje dinara moze da bude i dobro i lose, ali ne precizira za koga dobro a za koga lose.

    I da razjasnimo da meteorologija nije ekonomija.
    Danas suncano sa kisom ponegde sneg a moguce je razvedravanje u vetrovitim oblastima. Nazalost sve vise nasih eksperta za ekonomiju daje ovakve izvestaje, gde ce sigurno nesto biti tacno.
    Misko gospodo, misko jer je ovo dno dna. I razmislite vec jednom zasto strani hiper marketi dodju u Srbiju snime situaciju (Izvrse analizu) i vise se ne pojave ovde. Ako bi neko pitao menadzment zasto ne zele da investiraju ovde siguran sam da bi dobili odgovor iskren. Samo nema ko da pita....ili vec znaju odgovor.
    (misko, misko, 23. novembar 2008 09:47)

    # Link komentara

  13. Nedavna avantura NB i drasticno smanjenje obaveznih rezervi banaka je oslobodila velike kolicine dinara, i sada nam se isti "dogadja". Suociti se sa time i zaustaviti "intervencije" koje trose devizne rezerve, stite monopoliste sa gomilama dinara jer im se daje mogucnost da ih na racun naroda i sirotinje pretvore u devize, a nije nerazumno razmisljanje i u pravcu da se time stiti pokrivanje rupetina u budzetu na racun stampanja dinara. Obavezne rezerve banaka povecati bez odlaganja bar za 30% i drasticno smanjiti kolicinu dinara na trzistu, bar za 500 miliona evra. Posle toga analizirati rezultate ocigledne greske kroz smanjivanje obaveznih rezervi banaka i preduzeti adekvatne mere prema odgovornima za taj suludi cin.
    (Aleksandar, 23. novembar 2008 09:54)

    # Link komentara

  14. Mnogo vode ce jos da potece pre nego sto Srbija postane 'normalna' drzava. Pored ostalog tu mislim i na nacionalnu valutu i formiranju kursa prema konvertibilnim valutama. Ko normalan moze da ocekuje da se vrednost dinara u odnosu na ostale valute moze odrzati sa sadasnjim nivom drustvene proizvodnje u Srbiji? Pored toga kamata na stednju u dinarima je duplo veca nego na stednju u konvertibilnim valutama tako da se to mora, pre ili kasnije, odraziti na efektivnu vrednost dinara.
    Umesto da se koplja lome oko kursa dinara Srbija (pre svega ekonomisti i vlada) treba da rade na tome da dinar bude jedino sredstvo placanja u Srbiji. Ispocetka ce biti tesko, ali kasnije ce se videti rezultati. Ima drzava u svetu, recimo Tajland, koje su pre desetak godina dozivele pravi ekonomski slom ali se nisu odrekli svoje valute koja danas ponovo vredi kao pre deset godina.
    (Dragan O, 23. novembar 2008 12:05)

    # Link komentara

  15. Mislim da NBS mora preduzimati mere za odbranu kursa dinara u delu koji se odnosi na psihološki faktor. Poverenje je veoma relativna kategorija i neozbiljno je da od njega bilo koji deo društvenog sistema zavisi toliko koliko zavisi. Dok postoji poverenje da država ima moći da kontroliše kurs dinara do tada će i dinar zadržati svoju funkciju, bez obzira na promenu vrednosti. Najveća psihološka stabilnost bi bila kada bi se zamena dinara i eura mogla obavljati još lakše i češće, a država neka se stara o ekonomskim regulatorima kursa. Jer, samoregulacija je utopija u neravnopravnim uslovima.
    (Dako, 23. novembar 2008 12:31)

    # Link komentara

  16. Srbija ne moze ovim intervencijama ostati bez deviznih rezervi jer su one visestruko vece od novcane mase u prometu a takodje i od tromesecnog uvoza sto se postavlja kao minimum. Radi se samo o tome da NBS nastoji da spreci spekulativno sticovanje kursa ciji je cilj da opravda poskupljenja koja se vec najavljuju (u situaciji kada u celom svetu one padaju)a posle toga bi se kurs vratio na staro a trgovci i uvoznici ostvarivali jos veci extraprofit. Stvar je u tome sto bi ovde pored NBS trebala da se ukljuci i policija jer je to jedini nacin da se tome stane na kraj a ovi ekonomisti i "experti" ionako svi rade za neke interesne grupe pa njihove izjave ne treba da nas cude ali im ne treba ni poklanjati previse paznje.
    (Mirko, 23. novembar 2008 12:43)

    # Link komentara

  17. Ne znam samo na koje druge mere NBS je gospodin Kovacevic mislio kada je rekao da NBS ima i druge mere da kontrolise rast cena sem intervencije na medjubankarskom trzistu. Moze jedino da smanji obaveznu rezervu na deviznu stednju pa na taj nacin indirektno utice na kurs (i ugrozi depozite gradnjana). Kao sto jedan od uzroka rasta kursa smanjenje obavezne rezerve pri transakcijama sa inostranstvom jer sada se izbacuju devize izvan zemlje. Vlada moze da utice na cene uredbama kojima ogranicava njihov rast. Ili da ukine carine, sto ce se i desiti za neke proizvode posle nove godine. Moraju da shvate ljudi da ekonomija nije jednosmeran proces i da svaki potez vuce kontraefekat. Neka na primer obore dinar tako da vredi 2 puta manje. Plate ce biti 2 puta manje. Izvoznicima ce troskovi domace robe i usluga biti dva puta manji, ali ce im troskovi uvoznog repromaterijala biti dva puta veci. S druge strane bi bili idealna meta za strane proizvodjace koji bi preko povlastica vlade forsirali sraf industriju zaposlili radnu snagu koja je dva puta jeftinija, arcili struju i domaci repromaterijal koji je dva puta jeftiniji, i onda kada negde drugo u svetu nadju povoljniju i jeftiniju lokaciju, sve to lepo razmontiraju, i prenesu tamo.

    Najbolje je resenje jacanje DOMACE privrede smanjivanjem nameta i olaksavanjem administrativnih prepreka koje kod nas ljudi imaju kada rade. To ce se najbolje uciniti smanjenjem potrosnje u javnom sektoru (otpustanjem ljudi iz javnog sektora koje hrani privreda i povecanjem efikasnosti javnog sektora koji je kocnicar razvoja) a to nece niko da uradi, jer su to nepopularni potezi koji ne donose politicke poene. 1,9 miliona zaposlenih ljudi u Srbiji radi i privredjuje za svoje porodice plus za 700 hiljada zaposlenih u javnom sektoru plus za milion i nesto penzionera, i plus za nezaposlene. Pa gde to ima? To je uzrok, glavni uzrok svih nasih ekonomskih problema, a sve ostalo su samo posledice tog uzroka.
    (djape071, 23. novembar 2008 12:51)

    # Link komentara

  18. "Ekonomisti" bolje da se pokriju ušima i da ćute. Oni su i doveli do ovog opšteg raspada koji svakodnevno gledamo.
    (Djura, 23. novembar 2008 13:37)

    # Link komentara

  19. Uopste se ne slazem sa ovim ekonomistom. NB treba da povremeno intervenise i kad prodaje evre a i kad prodaje dinare sto je vec radila, da ne bi doslo do naglih potresa na trzistu i prepustila ga potpuno spekulantima Ogroman broj svetskih valuta je u padu u odnosu na evro a i dolar, pa sto ne bi ni dinar, koji ce ojacati oko Nove Godine zbog veceg priliva deviza zbog odmora nasih u inostranstvu i u tome nema nista lose. Niko ne krade narod preko kursa, stoje bio slucaj pocetkom 90-tih. I kad je evro bio oko 75 nije bilo puno komentara osim u stilu "ubi nam izvoz" Sad opet ne valja!
    (momabrazil, 23. novembar 2008 14:04)

    # Link komentara

  20. Ocigledno je da dosadasnje mere za stabilizovanje trzista i ocuvanje vrednosti dinara nisu dale rezultate. Pre svega, mere jedino preduzima Narodna banka, a uzrok problema se ne resava. Ekonomija i dalje tavori, srozava se, a iz Vlade se nista ne preduzima da se resavaju strukturni problemi. Uopste, ne vodi se ozbiljna ekonomska politika. A njena srz mora da bude jacanje proizvodnje, posebno one koja moze da se takmici na stranom trzistu. Ovako, blizu pola milijarde evra potroseno je za zaustavljanje pada dinara, a rezultat je nikakav. Stanje bi, verovatno, bilo bolje kada bismo ukinuli dualitet, da zvanicno imamo dinar kao monetu, a u stvarnosti sve diriguje evro. Posto ne moze "pola riba, pola devojka", Vlada mora da se odluci da predje na jedinstvenu valutu (ili dinar ili evro). Onda bi se ukinule cuvene kursne razlike na kojima zaradjuju samo oni bogatiji(tzv. tajkuni). Guverner kaze da nece pozajmljivati pare drzavi. Medjutim, mozda je to bolje resenje nego da se ovako uludo trose pare na neodrzivo stabilizovanje kursa, u ovim uslovima, dok nacija ide iz šoka u šok. Naravno, NBS bi na cisto ekonomskim, trgovackim, uzansama mogla da pozajmi pare drzavi, uz uobicajenu kamatnu stopu. To bi onda nateralo drzavu, ministre koji sada nemaju prakticno nikakvu odgovornost ni za privredu ni za nacionalnu monetu, da obezbede pravilno ulaganje sredstava i njihovo vracanje.
    (Aleksandar, 23. novembar 2008 14:09)

    # Link komentara

  21. "“Znači vaša se kupovna moć stalno smanjuje, manje stvari možete kupiti za tu svoju nominalno istu platu" TO se strucno zove INFLACIJA prijatelji.
    (Nikola, 23. novembar 2008 14:13)

    # Link komentara

  22. intervencije NBS na sprecavanju prevelike dnevne oscilacije kursa predstavljva lokalizovanje pozara, nikako njegovo gasenje!
    Uzroci su mnogo dublji, sistemski. I u ostalim drzavama u okruzenju kriza kuca na vrata, ali valuta ne devalvira tolikom brzinom kao u Srbiji. Sta se dogadja, pre svega uvoznicki lobi, privreda bazirana na uvozu, sto dovodi do ogromnog deficiti (preko 8 mlrd USD u 2008), to prosto neko mora da plati. Do sada se to peglalo privatizacijom, zaduzivanjem,deviznim prilivom gastarbajtera (preko 3mlrd usd godisnje), delimicno zaduzivanjem nasih preduzeca u inostranstvu po povoljnijim uslovoma... Gde je tu proizvodnja, tj stvaranje viska vrednosti, tj. novca, nema je nigde ili je simbolicna. Upravo tu lezi koren svih ekonomskih problema Srbije, prosto stub svake drzave je ekonomija,a osnova svake ekonomije je proizvodnja i tacka. Carobni stapic nepostoji,koliko vas radi u proizvodnji,prosto ko ce da zaradi za ogroman i neefikasan drzavni aparat. Pre neko vece g.Prokopijevic rece da se ljudi zaposljavaju jos jedino u drzavnom aparatu, sto je okaraktrerisao kao van pameti. Takodje monopol, usko povezan sa korupcijom, male firme se otkupljuju, zatvaraju, i na njihovo mesto monopolisti postavlaju svoje objekte, i to jedan od bitnijih uzroka svakodnevne depresijacije dinara. Nazalost nasi resorni ministri ne govore o tome, pricaju uopsteno i stite svoje fotelje. Kao sto rece g.Dinkic bankarski sektor je zasticen (citaj privilegovan), od ekon.krize,a privreda neka se snalazi, da li treba nesto dodati na ovo!?
    (Zoran, 23. novembar 2008 14:49)

    # Link komentara

  23. Srbija ne moze da predje na evro. Da bi se to uradilo, moraju da se ispostuju kriterije iz Mastrihta, ili da se dostigne kompromis sa EU kao sto je Crna Gora to uradila. Medjutim Crna Gora ne moze ni u najmanjoj meri da utice na evro, jer je njihova ekonomija izuzetno mala. Ni srpska nije velika, ali dovoljno velika da ne mozemo da ucestvujemo u evro zoni. Mozda jednog dana kao punopravni clanovi EU, sa niskom inflacijom i zdravom makroekonomijom. Ali u danasnjoj situaciji je to nemoguce.
    (legenda, 23. novembar 2008 15:22)

    # Link komentara

  24. Ja nisam ekonomista vec hemicar,takodje sam i pod bozjom kaznom nateran da zivim u ovoj zemlji.Mene apsolutno ne zanima posao drzavnih ekonomista dok osecam da moja porodica moze da zivi normalno A POSTO TO NE MOZE! itekako me zanima dokle bre mislite da nas maltretirate?pa zar je nama uvek bolje kada nam je bilo gore?ako VI niste sposobni da ista uradite od ove zemle onda uvezite politicare iz Slovenije,Ceske i li bilo koje druge sposobne zemlje da se i mi vec jednom izvucemo iz ove dvadesetogodisnje nazovi krize!pa gde je sada socijalno odgovorna vlada predstavljena na izborima?ako niste sposobni da vodite drzavu pokusajte bar da izdejstvujete da se mi SVI odavde iselime a vi ostanite pa se igrajte drzave a mi vise NEMAMO vremena!PA LJUDI UNISTILI STE MI NAJBOLJE GODINE ZIVOTA!!!!
    (Peca, 23. novembar 2008 17:02)

    # Link komentara

  25. Vrijednost valute jedne zemlje zavisi od cinjenice ko ima najvise kontrole ili posjeduje najvise od te dragocjenosti. Da li je to drzava ili pojedinci koji su ponekad visi nego drzava? Slucaj sadasnje ekonomske krize u Sjedinjenim Drzavama moze dati, ako ne potpun odgovor, onda parcijalni. Inflacija, u sadasnjoj situaciji, je vrlo neznatna ili se reflektuje kao deflacija da bi se od neprodatih proizvoda izvukao, iako samo, djelimican profit plasirajuci ih po nizim i povoljnijim cijenama.U vremenu cuvene ekonomske krize, proslog vijeka, proizvodi su se bacali u more jer ih po odredjenim fiksiranim cijenama niko nije mogao kupovati. Ukoliko bi americka ekonomska mashina dozvolila teznju inflacije, bez vecih ekonomskih aktivnosti, onda bi oni koji kontrolisu ili posjeduju dolare gubili desno i lijevo. Oni to dobro znaju i to je broj jedan od svih predostroznosti da se sacuva vrijednost dolara. To im i uspijeva jer je dolar pojacao,vise od 20%, u odnosu na EURO. Teret krize se onda prebacuje na obicnog covjeka, zaposlenog ili nezaposlenog, preko revizije socijalnih programa i otpustanja sa posla.
    Srbija moze upotrebiti isti sistem i sacuvati vrijednost dinara ali bi se u tom slucaju pojavili i nekontrolisani slucajevi socijalnog nereda. Inflacija koja slijedi neuravnotezenu proizvodnu, prodajnu i socijalnu strukturu moze se modifikovati pazljivom analizom tih faktora i fokusiranjem na njihov zdraviji ekonomski odnos koji se zove jednim od najstarih termina "stednja".
    (vasilije knezevic, 23 nov. 2008)
    (vasilije knezevic, 23. novembar 2008 17:54)

    # Link komentara

  26. Ovakvi strucnjaci puput Milana Kovacevica ili Miloja Kanjevca (koji smatra da evro treba da iznosi 150 dinara) ne znaju ni e od ekonometrije, a iznose ovakve stavove. Da biste tvrdili nesto kao sto oni tvrde treba da znate nesto i da izracunate. Njihove analize se svode na puku intuiciju. Ne znam kako to porast dinara moze da poboljsa platno bilansnu poziciju kad mi izvozimu uglavnom primarne proizvode za kojima traznja opada. Nagli porast kursa moze samo da prouzrokuje drasticno povecanje inflacije, jer ekonometrijski testovi pokazuju da je kurs glavni transmisioni mehanizam monetarne politike.Podrzavam guvernera Jelasica u naporima da smanji nagle skokove kursa.
    (Strucnjak, 23. novembar 2008 19:05)

    # Link komentara

  27. ..ja ne kapiram samo kako se stice status experta pa se covek pojavi u medijima sa nekom procenom da buni narod, par pojasnjenja za gorepomenute ekonomiste... devizne rezerve se stvaraju tako sto neko ko dovlaci devize iz inostranstva kupuje dinare od narodne banke... sto ce reci da svaki dinar koji je u opticaju u srbiji ima svog vrsnjaka u narodnoj banci u vidu evropske valute. cak, tih vrsnjaka ima 3,5 puta vise, sto ce reci da ako bi se svi dinari povukli iz opticaja, na pozicijama narodne banke bi ostalo 2,5x vise evrica nego sto je bilo dinara. ali onda se desava cudna svar, dinari ti ipak trebaju da platis racune, kartu za autobus, mleko u prodavnici i tako, ako ih nema moras da ih kupis. i gde ides do u narodnu banku po njih. e sad, narodna banka moze da utvrdi cvrst kurs od npr 82 din, i da ga brani i od apresijacije i od depresijacije prema evru, a moze i da ga pusta da se ljulja u jednu ili drugu stranu. tako je letos banka branila evro od prevelike apresijacije dinara, sada ga brani od prevelike depresijacije i to je bottom line..

    ..e sad, na strukturnom nivou bi se fakat trebalo pozabaviti malo monopolima koji vise uticu na cene od deviznog kursa, malo javnim preduzecima i javnom potrosnjom, malo partijskim strpkanjima iz raspolozivih izvora, malo efikasnoscu sudova i naplatom potrazivanja po potpisanim ugovorima, malo efikasnoscu visokog obrazovanja, malo imovinskim propisima, malo gradjevinskim dozvolama, i tako, sve po malo i bice i kurs ok..
    (sima strahota, 25. novembar 2008 12:33)

    # Link komentara