Pad dinara, najave poskupljenja

Beograd -- U samo četiri grada u Srbiji građani mogu da žive od plate. Građani neće gladovati, obećava premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Guverner rece Srbija najbolje stoji u regionu. MMF rece Srbija je najranjivija u regionu. Guverner rece stedite u dinarima. Dinar ode dolje. Ehhh, glavno da se vlada bakce sa protutuzbom, Kosovom i ostalim dok ekonomija ide u sunovrat.
    (Dejan, 21. novembar 2008 02:06)

    # Link komentara

  2. Aha, poskupece sve, dinar ce pasti, mnogi ce izgubiti posao, inace nas svetska kriza uopste nece pogoditi - jel tako nekako rekose pre nedelju, dve?
    (svi (ni)su isti, 21. novembar 2008 02:20)

    # Link komentara

  3. Sta ce sledece biti na redu? Suzdrzavanje od kupovine sredstava za higijenu ili hrane?
    (slobodan, 21. novembar 2008 02:34)

    # Link komentara

  4. "Lekovi će prvi poskupeti da bi se sprečile nestašice, poručio je ministar trgovine Slobodan Milosavljević"

    Mora da je mislio na lekove za smirenje... Porucio bih ministru da hitno utvdi da li na trzistu postoji dovoljna kolicina sedativa, i po potrebi organizuje novu turu javnih nabavki ovih medikamenata jer je izvestan porast traznje za istima u veoma bliskoj buducnosti.
    (Boban, 21. novembar 2008 03:40)

    # Link komentara

  5. "da se suzdrze od kupovine ves masina ili sporeta..." o boze... tek ce narod videti koliko mu nedostaje zoran djindjic!!!!
    (paor vojvodjanski, 21. novembar 2008 03:40)

    # Link komentara

  6. A inflacija ce naravno i dalje biti jednocifrena.
    (H.K.Andersen, 21. novembar 2008 03:57)

    # Link komentara

  7. Od ovog ministra se smislene izjave ne očekuju.
    (bezimena, 21. novembar 2008 04:37)

    # Link komentara

  8. Lekovi prvo pa sve redom, a zasto cene na padaju kad dinar ojaca!!! dokle ovako vise s' ovim igrama!! muka mi je!!!
    ((razocarani), 21. novembar 2008 04:46)

    # Link komentara

  9. o ekonomiji znam, što bi naš narod rekao, ko moja baba.
    ali ne znam kako bi moglo da se desi, da na tako odgovornoj funkciji budem, da se toliko ozbiljna stvar dešava i da pričam takve besmislice kakve priča Vladica.
    Ja, dragi moji, više ne želim da razmišljam o gdinu Milosavljeviću kao kompetentnom za bilo šta.
    Precrtan je u tom smislu!
    Gospodine Prokopijeviću, verujem da Vam je bilo teško da ostanete uljudni i blagi u komentarisanju preporuka našeg ministra.
    Velika je sramota i nesreća kakvi se pojedinci godinama vrte u krug na srpskoj političkoj sceni.
    (barshoon, 21. novembar 2008 05:35)

    # Link komentara

  10. Da u nekoj drugoj zemlji minstar trgovine sugerise da se ne kupuje odredjena grupa proizvoda bio bi tuzen od te grupacije proizvodjaca ili trgovaca za nelegalni i nefer postupak prema njima. Nije problem sto se dinar krece. Kretale su se i sve druge valute. Pa pogledajte samo sta se desavalo sa svim ostalim valutama poput dolara, evra, funte, jena. Kretali su se gore - dole po 30%. Nas problem je sto je dinar fakticki bio 'zamrznut' citave 3-4 godine. Tadasnji i sadasnji ministri finasija i guvereneri hvali su to kao njihov veliki uspeh dok je veliki broj nas bezuspesno ukazivao da se time unistava domaca proizvodnja i destimulise izvoz kao u stvari jedini moguci naci ekpsnzije domace privrede.
    (Rade, 21. novembar 2008 06:32)

    # Link komentara

  11. Ah, kad god dinar slabi, cene se povećavaju zbog "kursnih razlika". A šta je bilo sa celih prvih 9 meseci ove godine, dinar je jačao, ali "jačale" su i cene. Kako to da NIKAD, ali ama baš NIKAD, jačanje dinara nije razlog za pojeftinjenje, već se tad nađu neki drugi razlozi da sve ipak poskupljuje. Trebalo bi u ovu zemlju pustiti Carrefour, Billa-u ili Spar, pa da nam ovi naši sjašu sa grbače.
    (Miki, 21. novembar 2008 07:05)

    # Link komentara

  12. Sve treba da jos vise poskupi da bi opala traznja da bi cene pale na jos visi nivo?!? Ministar je ocigledno logicar, samo mi njegova logika nije jasna...
    (Geger, 21. novembar 2008 07:06)

    # Link komentara

  13. Preporuka za "ministra" Milosavljevica: Drzite se gospodine vise svoje kancelarije i igrajte igrice na racunaru. Nemojte da se pojavljujete u medijima i podizete ionako visok pritisak gradjanima Srbije, kako bi bar ustedeli na lekovima za hipertenziju.
    (Nenad, 21. novembar 2008 07:24)

    # Link komentara

  14. isti ovaj Prokopijevic je pre par meseci prizivao visi kurs i tvrdio da NBS sa politikom niskog kursa ustvari onemogucava izvoz iz Srbije.

    Evo vam sad sansa izvoznici da se pokazete. Evo jedinstvene sanse bar prema ovim "ekspertima" za razvoj nase privrede.
    Samo mi nije jasno kome ce to da izvoze, ko ce da kupuje i kako ce to da pomogne narodu u Srbiji da prezivi ova silna poskupljenja koja nas ocekuju.

    Ovo nazalost ne izgleda dobro i ministar je bar za jedno u pravu: bolje da necega ima, a da poskupi nego da je obrnuto.
    A jedini lek za one koji budu koristili priliku da neopravdano koriste ovu priliku da povecavaju cene jeste uzdrzavanje od kupovine.
    (mina, 21. novembar 2008 07:25)

    # Link komentara

  15. "Milosavljević smatra da veći problem može da se javi kod bele tehnike"
    A vi da se suzdržite od previsokih nezarađenih ministarskih/poslaničkih/j.p. direktorskih plata?
    (Đole, 21. novembar 2008 07:46)

    # Link komentara

  16. Gospodin Prokopijevic treba da objasni kako to da cena uvoznih proizvoda samo zavisi od kursa evra a ne i od potraznje za njima i kako to da samo zavisi od kursa evra kada kurs raste jer isti ekonomista stalno tvrdi da u Srbiji postoji nekakvo trziste. Apsurdno, jedine robe koje se koliko toliko ravnaju prema stvarnoj ceni (poskupljuju ili pojeftinuju) jesu nafta i njeni derivati, a njihove cene su pod kontrolom drzave?! Prepirali se javno preko interneta, TV-a, stampe ili radija ili slagali se privatno na raznim vecerinkama, gospoda Milosavljevic i Prokopijevic su deo iste price koju sto pre treba zavrsiti.
    (Branislav J. Ciric, 21. novembar 2008 07:54)

    # Link komentara

  17. Pre nego sto je dinar poceo da 'Jaca' evro je vec vredeo 85-86 din. POsle je evro dospeo skoro do 75 din. mi ne primetismo neka pojeftinjenja, i sada kad je evro skocio za max 5% (u odnosu na prethodnu maksimalnu vrednost), poskupljenja se neminovna. Pa dobro, ali za koliko procenata? Nasim uvoznicima, kojima nisu dovoljne marze od 50-300%, ne bi se oni majali za ovih 5 %, nego ako to moze odmah za 15-20 %.
    (Zoran, 21. novembar 2008 08:10)

    # Link komentara

  18. Pojeftinjenje goriva za petinu nije nikako razlog za niže cene, ali zato pad dinara naravno jeste.
    More...!!! Slobodan uvoz, mnogo veća konkurencija, Brdo stranih firmi, pa neka propadnu oni koji ne mogu da plivaju, ljudi opametite se, nama će biti bolje, jer nam najviše domaći monopolisti deru kožu sa leđa!
    (vlada, 21. novembar 2008 08:16)

    # Link komentara

  19. Koga mi imamo za ministra trgovine. Savetuje ljudima da ne kupuju belu tehniku!!!? Vlast nam je kao da su je crtali Corax i Marko Somborac zajedno.
    (Smesta, 21. novembar 2008 08:24)

    # Link komentara

  20. Da li nasa drzava ima bilo kakvu strategiju u svemu ovome? Kada slusam nase ekonomiste deluju mi kao da nemaju pojma sta se desava niti gde to Srbija ide. Ocigledno da je neoliberalna ekonomija mrtva i da treba doneti strategiju primerenu nasim uslovima, interesima i okolnostima.
    (Ovalan, 21. novembar 2008 08:30)

    # Link komentara

  21. Milosavljević, kaže da se poskupljenje uvozne hrane, odeće i obuće može nadokanditi kupovinom domaćih proizvoda. ..."Međutim, problem je sa robom široke potrošnje, za koju u Srbiji ne postoji zamena. Milosavljević smatra da se ovaj problem rešava suzdržavanjem od kupovine..."
    Po onoj, narodnoj - ko ovde ne poludi, taj nije normalan!
    (Tamara, 21. novembar 2008 08:48)

    # Link komentara

  22. Ovo je vec standardno pravilo: evro 75din, cene ili iste ili rastu; evro 90din cene rastu. Izgleda da kod nas ne postoji recept da cene idu dole.
    (Nataly, 21. novembar 2008 08:50)

    # Link komentara

  23. Ah...
    Onda najbolje sad odma' da potrcim da kupim one dve plazme i tri ves masine za svoje brojne stanove i vile, nece da se baci....
    Gde zivi ovaj covek?!
    (partibrejker, 21. novembar 2008 08:52)

    # Link komentara

  24. Mere koje preduzima Vlada Engleske za sto bezbolnije prevazilazenje svetske ekonomske krize
    Prvo sto je uradila, smanjila je kamate na uzeta sredstva od banaka, kako bi pojedinac mogao da pokrene SVOJ POSAO, i to na 3% TRI POSTO s tim sto namerava da od iduce godine kamate smanji na 2% DVA POSTO
    Zatim je SMANJILA SVE POREZE na nivou drzave
    Potom STIMULISE GRADJANE na kupovinu robe siroke potrosnje tako sto je SNIZILA CENE SVIM ARTIKLIMA SIROKE POTROSNJE
    Kako kaze vlada Engleske MORAJU SE GRADJANI STIMULISATI da sto vise samostalno proizvoe i kupuju. RESTRIKTIVNA STEDNJA a sa tim i smanje proizvodnje i smanjenje kupovine, doci ce se u kolaps.
    To su engleski enonomisti na takav naci obrazozili zasto sta treba odraditi i efekat je vidljiv u pozitivnom smeru
    Dalje ne treba nista objasnjavati, jedino sto se moze preporuciti onima koji znaju neki stani jezik da pogledaju malo i strane vesti...
    (mi i svet, 21. novembar 2008 08:53)

    # Link komentara

  25. Kada dinar pada, cene u Srbiji rastu. Kada dinar raste, cene u Srbiji rastu ! To je JEDINA činjenica koju su građni Srbije naučili tokom prethodnih godina.
    (Zare, 21. novembar 2008 08:57)

    # Link komentara

  26. Moj komentar na sve ovo je i dalje staro pitanje koje sam postavljao ovde na komentarima: Ako idemo u EU zasto Vlada Srbije ne donese odluku da se umesto dinara u Srbiji koristi EUR kao sredstvo placanja?
    (Zoran Madzarevic, 21. novembar 2008 08:58)

    # Link komentara

  27. ovo je ubedljivo najgora vlada od 2000 godine, nije mi jasno sta je jos sve potrebno da se desi da bi narod to video!! Nije mi jasno kako kalimero price o svetskoj krizi mogu da prodju i da ljudi ni za jednu negativnu pojavu ne smatraju aktuelnu vlast odgovornom!
    (mr, 21. novembar 2008 09:02)

    # Link komentara

  28. Eto,
    ja se ne sekiram preterano jer je pre par dana naš Premijer Cvetković poručio "će Vlada nastojati da građani što manje osete krizu".
    Sada na njima ostaje da malo "nastoje" i eto, već danas Milosavljević objavljuje rezultate Vladine strategije!
    (The Blue, 21. novembar 2008 09:03)

    # Link komentara

  29. ... Sve ono što je on (Prokopijević) do sada pričao i u novinama i na TV-u nema veze sa ekonomijom.
    Evo jednostavnog primera koji pokazuje da on nema pojma šta priča. Zašto dileri automobila obaraju cene i za 20%? Zato što će država spustiti carinu? Efekat spuštanja carine kumulativno će oboriti cenu vozila za 5 do 8%. Spuštaju cene jer niko ne kupuje vozila, a njima je zarobljen novac pa daj da prodam lager makar i ispod nabavne cene, jer je ovako zarobljen. Znači imamo očogledno na delu obaranje cene zbog uzdržavanja od potrošnje.
    (bugzy, 21. novembar 2008 09:05)

    # Link komentara

  30. ministar je veliki licemer! nek se on sudrzi od kupovine cipela, kucne henije i odece! Ocemu on prica u 21.veku....
    (aca, 21. novembar 2008 09:33)

    # Link komentara

  31. ...sve ispocetka. LDP na vlast!
    (Njegus, 21. novembar 2008 09:37)

    # Link komentara

  32. E dok u inostranstvu zeljno i prodavci i kupci ocekuju decembarske i januarske rasprodaje, ovi domaci najavljuju poskupljenje robe pre svega iz uvoza. Pitam se, pitam se po kojoj nabavnoj ceni u sezoni rasprodaja oni dobijaju robu u inostranstvu i zasto su toliko alavi da i tada hoce da zarade preko svake mere? Narod ima para koliko ima i prema tome ce se pruziti, a robu cete prodavati jeftinije ako ne pre a ono kada budete morali da stavite katanac na bravu. U tom smislu, srecna nam novogodisnja snizenja.
    (ana, 21. novembar 2008 09:38)

    # Link komentara

  33. Evo, ja cu da se suzdrzim od kupovine novog HTC Touch Pro smartphone-a... mozda mu oborim cenu :)
    (hoax, 21. novembar 2008 09:39)

    # Link komentara

  34. Pad vrednosti dinara i samim tim porast cena nema nikakve veze sa "finansijskom krizom". Valuti pada vrednost kada je ima previše u opticaju što se postiže prekomernim štampanjem kako bi država nadoknadila svoje deficite. Našim političarima je galopirajuća inflacija bolje rešenje nego da se odreknu po koje beneficije. To govori koliko smo mi, građani ove zemlje, postali pasivni i apatični.
    (Srećko, 21. novembar 2008 09:39)

    # Link komentara

  35. Radite sve suprotno od onoga sto vam preporucuje guverner i nema zime...
    (Savet, 21. novembar 2008 09:43)

    # Link komentara

  36. Nije bitno što cene rastu kako god okreneš, bitno je da Miško nema monopol...
    (Pera kojot, 21. novembar 2008 09:48)

    # Link komentara

  37. Mislio sam da jos nije vreme, ali sada mislim da je ono doslo, odnosno treba da pocnemo da razmisljamo o ukidanju dinara i uvodjenju evra kao sredstva placanja. Ionako, svi racunaju u evrima. Medjutim, to znaci da se monetarna politika seli iz Beograda u Brisel, a guverner Jelasic (ili neki drugi guverner) bi ostao bez osnovne delatnosti. Doduse, ni to ne ide bas kako mi mislimo. Morali bismo da zadovoljimo gomilu uslova daleko tezih od onih Haskih. Pa ni mnoge clanice Evropske unije jos ne zadovoljavaju uslove da budu u Evro-zoni. Ali, hajde da razmislimo.
    (Duke, 21. novembar 2008 09:49)

    # Link komentara

  38. Sve analize naših nazovi stručnjaka slobodno možemo da bacimo u vodu. Evo primera: Kada je barel nafte skočio na 140 USD, na više kanala kao gosti jutarnjih programa bili su naši "uvaženi" energetičari koji su prognozirali da se cena nafte nikada više neće smanjjiti ispod 100 USD. Kakvi stručnjaci. Trenutno je cena sirove nafte oko 50 USD po barelu. Toliko o našim "energetskim stručnjacima". A sada nastavak priče.. gorivo je enormno pojeftinilo na svetskom tržištu, a kod nas za građane tek nešto koliko da se narodu zamažu oči. Realna cena bezolovnog benzina je oko 65 dinara a Euro dizela oko 60 dinara. Kada bi vlada odredila ovako realne cene imala bi osnov da: ! Cene gradskog prevoza ne poskupe nego pojeftine, Da cene prehrambenih proizvoda (meso, mleko, hleb i ostalo) drastično pojeftini zbog pojeftinjenja inputa energenata. Grejanje u stanovima bi trebalo da pojeftini obzirom da bi i mazut bio vrlo jeftin. I tako u nedogled mogli bi da navodimo šta je realno da sve pojeftini. Na ovaj način otklonio bi se psihički momenat straha i EVRO bi počeo da pada obzirom da bi građani Srbije imali veru u svoju valutu od koje bi mogli da žive, a i veru u državu u kojoj žive. Pozivanje naših političara na svetsku krizu kao razlog izazivanja krize kod nas je licemeran i nema nikakvu objektivnu potporu. Juče je UniCredit banka gornji kurs držala na 90,49 dinara za jedan EVRO iako je gornji kurs NBS bio oko 86,89, i NBS nije reagovala i takvoj zelenaškoj banci odredila kaznu za skidanje kože sa leđa naroda. I druge poslovne banke su imale kurs daleko veći od NBS, a država nije uopšte reagovala. Sa druge strane kakav narod takva i vlast. Ovakva apatija građana samo još više daje krila vlasti koja se za samo 4 meseca vladavine toliko udaljila od realnosti da preduzima korake u svom interesu a ne u opštem!
    (Vladan Jova, 21. novembar 2008 09:52)

    # Link komentara

  39. Vazno da oni imaju milione, vazno da oni razradjuju privatni biznis na ovoj muci, vazno da 95% naroda gladuje dok onih 5% zna se sta radi, vazno da njima deca studiraju na zapadu, zapadu kojeg oni tako mrze. Ljudi moji najbolje da dovedemo stranu administraciju da nam vodi zemlju i uspostavi red. Mozemo ovde samo da lajemo, dok ja ovo pisem oni u restoranima pogadjaju milionske poslove, posle navrate do skupstine da sami sebi to odobre i tako....jad i beda!
    (lud zbunjenog, 21. novembar 2008 10:01)

    # Link komentara

  40. Da vidimo... znaci, na primer treba mi neki proizvod. On ima neku cenu.

    Prvi scenario: Ako ga kupujem, raste mu potraznja i cena mu ide gore, ja nemam toliko para, ne mogu da ga kupujem, nemam ga i kraj price.

    Drugi scenario: Ministar mi je bjasnio sta da radim. Ja necu da kupujem taj proizvod, pa ce mu cena (kao) ostati niska. Ali nisam ga kupio, pa tako opet, nemam ga.

    Znaci, kako god okrenem ishod je isti (nisam u posedu tog nekog proizvoda), samo je u jednom slucaju cena porasla.

    Dobro, ali sta ja imam od toga da je cena niska necemu sto ionako necu kupiti?
    (sale, 21. novembar 2008 10:08)

    # Link komentara

  41. Ovo su besmislice i budalaštine. Ko nije mrdnuo iz ove zemlje barem do Mađarske, Austrije ili Slovenije nije video cene u okruženju. Sve je jeftinije, od hrane, tehnike, lekova, garderobe i obuće pa i voće i povrće polako kod nas dostiže vrednost kao kod njih. Sramota je da zemlja koja ima među najmanjim prosečnim primanjima ima ovakve cene, da se još opravdavaju poskupljenja. Stvar je u uvoznim troškovima koje niko neće da smanji jer će budžet procuriti, stvar nije u tome da nema konkurencije jer država može ograničiti maksimalne marže ako to želi. Stvar je da nema para u budžetu zbog velikog broja radnika na budžetu (pogotovu državne i lokalne uprave), zbog velikog broja penzionera i obećanih 10%, zbog dnevnog odliva za Kosovo tj zbog prevelike javne potrošnje. A to je sve glasačko telo koje čini 40% stanovnika Srbije. Zato nikome i ne odgovara CEFTA, primenjivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i slične stvari koje krate budžet.
    ... a mogao bi i jedan Insajder na temu cena i kokurencije, nisu tu čista posla...
    (Jovan, 21. novembar 2008 10:17)

    # Link komentara

  42. ... U celom svetu posledica ekonomske krize je pad cena a samo kod nas je obrnuto. Saveti potrosacima da se uzdrzavaju od kupovine su u svakom slucaju dobrodosli (neophodno je da svest potrosaca bude na znatno visem nivou i da pocnu da kaznjavaju one koji prvi posezu za povecanjem cena)ali drzava mora da ode i korak dalje i omoguci konkurenciju ne samo kada su u pitanju trgovinski lanci vec i uvoznici. Ako je antimonopolska komisija vec utvrdila da jedan trgovinski lanac poseduje monopol u Beogradu zasto se po tome i ne postupa sto bi bila obaveza vlade (kao i u demokratskom svetu na koji se stalno pozivamo), koliki uticaj ima jedan covek na pojedine politicare (i koje).
    (Vlada, 21. novembar 2008 10:17)

    # Link komentara

  43. Uvodjenje evra kao valute na prvi pogled izgleda kao dobra ideja, cene ne bi zavisile od kursa, ne bi morali da uracunavamo u sve nase kalkulacije "koliko je to u evrima" odnosno "realno", ali tu onda dolazi na red druga pojava cije efekte smo svi primetili, ali nismo razumeli zasto se to desava. Naime, nas spoljnotrgovinski balans prema zoni evra je vrlo nepovoljan. To znaci da mi ukupno kao drzava mnogo vise evra trosimo nego sto evra zaradjujemo. Kada bi svako od nas imao evre u novcaniku, naravno da bi ubrzo svi ti evri bili potroseni da kupe kvalitetnu i povoljnu robu iz zone evra i vrlo brzo bi sav taj novac nestao iz opticaja (izasao iz zemlje, da se plati roba). Nedostatak novca bi doveo do problema nemogucnosti placanja cak i najosnovnijih proizvoda koji se ovde proizvode i koji se koriste gotovo iskljucivo na domacem trzistu. To bi dalje dovelo do spontane pojave lokalnog internog novca (npr. prenosive priznanice o dugu u evrima, kao nekada ranije potpisani nedatirani cekovi na okrugle cifre).

    Znaci, uvodjenje evra je dobra stvar, ali samo ako postoji ravnoteza koja bi te evre zadrzala ovde. Medjutim, da je to tako, ne bi postojala ni ta zelja da se dinar zameni evrom, ili bi imala neku drugu motivaciju od potrosacke (npr. radi jednostavnijeg plasmana nasih proizvoda na EU-trziste).
    (evro, 21. novembar 2008 10:23)

    # Link komentara

  44. Cene skacu a plate zamrznute. Ne pise vam se dobro gospodo u vlasti, cak i Milosevic je bio bolji bankar od vas.
    (Ritter, 21. novembar 2008 10:27)

    # Link komentara

  45. Dokle će ovaj čovek da bude ministar i da nas zasipa svojim "savetima"?!
    Sigurna sam da on u svom stanu ima i veš mašinu i mašinu za pranje veša... Narod ne mora da kupuje belu tehniku, hranu, odeću, obuću, nema problema, ići ćemo goli i bosi, živećemo u stanovima bez nameštaja, samo nam vi svi u Vladi lepo živite, vozite se u službenim automobilima, posećujte prijeme tajkuna, modne revije, koncerte, utakmice...Sramota jedna!
    (Sandra, 21. novembar 2008 10:34)

    # Link komentara

  46. Ne plašite se - eto nama novogodišnjih praznika uskoro. Pa će onda naši najmiliji iz inostranstva da krenu put Srbije na redovno dranje. Dinar ima da skoči kao nikad pre, a ovo je samo kupovina jeftinih dinara da bi se imala zaliha pred otimačinu od stranaca.
    Samo se plašim da će se i naši najmiliji dozvati pameti i praznike proslavljati tamo gde već jesu. Jeftinije je, a i nema bezobraznih carinika, putara i menjača ....
    (Aca, 21. novembar 2008 10:37)

    # Link komentara

  47. Imam jedno pitanje za ministra i ostale: A zasto cene uvoznih artikala nisu pale kada je 1 euro vredeo 75 dinara?
    (marko, 21. novembar 2008 11:03)

    # Link komentara

  48. A mogu li gradjani da se suzdrže od plaćanja svih vrsta poreza?
    Možda eto na taj način malo prištedimo, pa bude i za šporet, a ujedno utičemo na smanjenje priliva u budžet kako ne bi bilo para da se plaćaju oni ministri koji nam serviraju po jednu neverovatnu izjavu nedeljno!
    (smederevac, 21. novembar 2008 11:10)

    # Link komentara

  49. Matematika jednog trgovca:
    1+1=5. Kako 1 za robu, 1 za zaradu i 3 da se on tu vidi, jer ako se on tu nevidi nista od posla. Tako je bilo, sada je i bice. Ja licno ocekujem poskupljenja od bar 30-150% jer u protivnom ovi nasi zulumcari ce me razocarati.

    ps. roba u Zari u spaniji u EUR kosta 3x manje nego ista ta roba u BG kada se cena preracuna iz DIN u EUR po trenutnom kursu.
    (Homo Gibanikus, 21. novembar 2008 11:19)

    # Link komentara

  50. I dinar je roba kao i sva druga, i za njega važi ptavilo ponude i potražnje. Ako pada to znaći da je ponuda veća. A zašto i to za oko 15% veća ???????? Pa neko ga je pustio u promet. A zašto ga je pustio u promet ? Pa zato što smo SKUPA DRŽAVA pa treba da te birokrate prime platu. Samo za nekoliko godina na državnim jaslama sa 8000 hilj. sada ima oko 18000 zaposlenih. Pa vojska - TO JE BURE BEZ DNA... RTV Srbije ima 4-5 hiljada, plačamo im pretplatu, žive od reklama, puštaju nam serije iz naftalina ...TREBA STAVITI TAČKU NA PLJAČKU.
    (zoro, 21. novembar 2008 11:47)

    # Link komentara

  51. Postovani gradjani, suzdrzite se malo od kupovine... nemojte da se perete, nemojte da jedete, da pijete, nemojte slucajno da disete... Kakva bahatost i vredjanje osiromasenih gradjana Srbije! Gospodin pun kao brod pa prica gluposti planetarnih razmera!
    (Milorad, 21. novembar 2008 11:50)

    # Link komentara

  52. Najbolje plaćeni ministar u Vladi je Gospodin Milosavljević. Po njemu u Srbiji nema monopola te nema potrebe da išta radi. Poskupljenja su normalna i tu nema potrebe da njegovo ministarstvo išta preduzima. Sit gladnom ne veruje.
    (čarapan, 21. novembar 2008 12:05)

    # Link komentara

  53. Ceo tekst ekonomiste, verovatno strucnog analiticara na izjavu ministra treba da se nalazi medju komentarima koji se nalaze ovde. Inace moj komentar na izjave je da su skroz kontradiktorne i da se sve svodi na to kome se vise veruje nekom ekonomsiti ili ministru. Sto se mene tice ne verujem u prognoze ni jednog ni drugog
    (lolo, 21. novembar 2008 12:10)

    # Link komentara

  54. Ko god kaže da je guverner kriv za ovo je zlonameran. Preporučio bi da pregledamo njegove izjave u poslednjih par meseci. Čovek je ovo predvideo zbog politike vlade. To nam je jedini prijatelj na visokom položaju...
    (Mrki, 21. novembar 2008 12:29)

    # Link komentara

  55. Da li će se ikada desiti, u ovoj zemlji Srbiji, da ministar za nebulozne izjave bude smenjen? Teško. Ali ljudi dajte da se organizujemo i pokrenemo pitanje njegove odgovornosti. Mi ga plaćamo, nije on bogom dan. Nije mu prvi put da daje neodgovorne i nebulozne izjave. Gospodine Predsedniče gde ste, da li čujete svoje saradnike?
    (Jelena Stanković, 21. novembar 2008 12:29)

    # Link komentara

  56. kakav cirkus..
    nishta, ljudi, idemo za ministrom u kupovinu i kupujemo sve shto i on.
    covek zna shta kako pa...
    (..nema shanse da se zeznemo., 21. novembar 2008 12:44)

    # Link komentara

  57. Zivim u Holandiji, rodom sam iz Bosne. u Bosni provedem svaki odmor a odem i do Srbije, Hrvatske i ostalih republika ex-yu. Znam samo jedno, da je hrana u Holandiji jeftinije nego u Bosni. A to nije normalno. Primjer. Ovdje je jedna pavlaka 0,60 euro centi, dok je u Bosni 1,50 KM. Zalosno ali istinito.
    Sve u svemu, na svim stranama, na vlasti.. otimaci koji manipulisu sa vremenom i ljudima. Pozdrav svima.
    (HC, 21. novembar 2008 12:54)

    # Link komentara

  58. Krajnje realno, nema sta, sve cene skacu, a plate ostaju ne istom nivou, bez mogucnosti povecanja.
    Od cega oni misle da narod zivi?
    Bili smo zeljni svega, taman nam je malo krenulo na bolje, pa back to '90s.
    Svaka cast.
    (Mia, 21. novembar 2008 12:59)

    # Link komentara

  59. Dolazi teska kriza u celom svetu, znaci za to nisu krivi samo nasi politicari. Ali krivi su sto narodu odmah ne kazu istinu da nije izgledalo gore za svetsku ekonomiju od 45 godine. A mi smo deo sveta, znaci zaobici nas sigurno kriza nece, a nazalost vec nam je bilo tesko i pre krize.
    (Tako je, 21. novembar 2008 13:05)

    # Link komentara

  60. Kako očekivati male cene za bilo šta kad se sve uvozi, kad je zanemarena domaća proizvodnja, a sve zbog toga što je čitava ekonomska politika zasnovana na uzimanju kredita koji su uludo bačeni u potrošnju a ne u pokretanje proizvodnje i jer su se naši političari i vajni ekonomisti nadali da će prodajom firmi proizvodnja sama od sebe da se pokrene i da oni neće morati ništa da misle i rade osim da uzimaju porez. Pa izgleda da ne znaju baš ni da misle a još manje da rade.
    (mira, 21. novembar 2008 13:36)

    # Link komentara

  61. Cak i u Ausvicu je postojala nekakva nada, neki su cak i docekali oslobodjenje. A ovde? Ko god dodje na vlast a on udri u nekakve reorganizacije birokratije, skolstva, zdravstva, narod je nacisto poludeo. A nije to samo psihicko opterecenje - ono sto je do juce radio jedan od sada rade dvoje u vecini drzavnih ustanova, pa sve to treba placati i hraniti a drzava potpomaze raskos i jeftinu sminku, o proizvodnji ni reci. Niko ne broji politicare, pevace, sportiste (u nekim sportovima), bizMismene, samo su im penzioneri krivi! Broz je bio diktator, Milosevic "kasapin", Kostunica smotan, e ovi sadasnji su nam bas taman!
    (svi (ni)su isti, 21. novembar 2008 13:46)

    # Link komentara

  62. Efekat rada ministra Slobodana Milosavljevica najvise su osetili vojvodjanski zemljoradnici dok je on bio ministar poljoprivrede. Sada je kao ministar trgovine svoj rusilacki rad prosirio na celokupno stanovnistvo. Strucno nam objasnjava da cemo uskoro humano umirati od gladi i bolesti. Koga ON zastupa? Narod? Ne! Jer sve sto radi, radi suprotno od normalnog. Sve cega se dotakne unisti. Koliko znam kada dolaze izbori, MI (potrosacka roba), glasamo za ljude koji zastupati nase interese. A posle izbora zaborave da MI uopste postojimo. I sve cesce i cesce se javno vidjaju na raznim prijemima i banketima onih osoba kojima su oprostili cuveni "prvi milion". Zalosno je to sto ovaj narod samo onda zna da izadje na ulice kada se pale ambasade i "brani Kosovo".
    (Velimir, 21. novembar 2008 13:51)

    # Link komentara

  63. Prvo su u svom providjenju i ogromnom znanju rekli da nas kriza nece pogoditi. Posle toga je Djelic prorocki uvideo da ce Srbija od krize profitirati. Sada nas Milosavljevic uci kako da stedidimo. Pitam se kako vlada stedi i sto recimo ne ukinu tri ministarstva i tri potpredsednika pa makar to bilo smanjenje troskova od 0.1%, cisto da nam pokazu kako se stedi. Ako su poskupljenja neophodna iskreno se nadam da ce poskupeti i hrana u Skupstini, pa nek poslanici Becku sniclu umesto 115 dinara placaju 500 dinara kao i u svakom restoranu. Lepo je sto ce poskupeti i garderoba, jer opravdano je da najveci distributer vecine stranih robnih maraka, a to je Delta i gospdar Srbije iz senke Miskovic, zarade jos neku crkavicu za stare dane. Sad mi je jasno sto su me svi kao budalu gledali kada sam prosle zime iz Nemacke doneo perijanu jaknu koju sam na snizenju platio citavih 12 evra. Ipak u Srbiji ni kod Kineza ne mozes tako nesto da kupis a kamoli u nekoj od Miskovicevih radnji. Volim kada nam Milosavljevic otvori oci da treba da stedimo i objasni nam da su nam "teg i sidro" odustajanje od ves masine. Preporucujem Beogradjankama da se lepo usidre na Adi, Savi i Dunavu i garderobu peru u reci, deterdzenta u njima vec ima. Naravno da vode racuna da im sidro ili teg ne padnu u vodu jer bi mogle da se udave. Verovatno ce taj poslednji vid stednje (sidro i teg oko vrata pa u ladan Dunav) Milosavljevic preporuciti penzionerima. A dok mi putem opste prihvacene ekonomske metode u nauci poznatoj kao "sidro ili teg" stedimo, Bajatovic ce da ima platu od 200.000 dinara i da to bude normalno je ipak on ima dva fakulteta. Sarancic ce da prima povisicu od 600.000 dinara jer Zeleznica radi super i do Kraljeva se vise ne putuje 6 sati u najprljavijim i najsmrdljivijim vagonima na svetu, nego 5 sati 55 minuta. Gospodo SRAM VAS BILO!!!
    (Vladimir, 21. novembar 2008 13:52)

    # Link komentara

  64. Jel to znaci da ce Misko da pocne da otvara i apoteke?
    (Lesa, 21. novembar 2008 13:59)

    # Link komentara

  65. Ova vlada kao da ne želi da ostane na vlasti! Pitam se?
    (Dea, 21. novembar 2008 14:19)

    # Link komentara

  66. Gledam sinoc BBC i tamo u Engleskoj podsticu gradjanje na potrosnju da bi se ozivela privreda. Kamate naglo padaju a samim timi inflacija i plase de deflacije. Kod nas sve obrtnuto, Nije mi jasno. takodje nije mi jasan nedostatak Evra na trzistu. da li domace strane banke zarad svojih centralnih "majka" banki izvlace euro iz Srbaje
    (Beogradjanin, 21. novembar 2008 14:23)

    # Link komentara

  67. Vecina ljudi ovde ne razume osnove ekonomije vec samo gleda koliko koji ministar ima platu i kako on smatra da posto radi (je li) treba da ima ne znam kakav standard.

    Istina je na drugoj strani. Od 2000.e na ovamo smo sto rasprodali sto uzajmili oko 45 mlrd $ koje smo slupali na vestacko dizanje standarda, nove automobile, belu tehniku i ne znam sta. Sada toga vise nema, a dinar polako preuzima vrednost privrede cija je valuta. A gle cuda, privreda nista ne proizvodi, sto proizvodi uglavnom je od uvoznih repromaterijala, sto proizvede niko normalan nece da kupi. Vesti su pune dogovora vlade i raznih sindikata kako ce da dele novac opljackan iz realnog sektora sto se eufemisticki zove budzet. Penzioner koji je radio 10 godina i uplacivao minimalno se sada buni kako od 6000 dinara penzije ne moze da zivi. I sta je opsti zakljucak ljudi na ovom forumu!? Unistiti trziste koje jedino daje pravi odgovor koliko sta i gde vredi i uvesti ponovo centralno planiranje marzi, cena, da li trgovci nesto smeju da poskupe ili ne. Ako zavidite trgovcima, otvarajte mini markete. A koliko je centralno planiranje efikasno smo videli na primeru SSSR-a koji je i pored svih prirodnih bogatstava bankrotirao. Od rata na ovamo svaka je vlada resavala ekonomsku krizu inflacijom - to ce i ova da odradi... Proucite malo Argentinu - slicno nas ocekuje...
    (Novosadjanin, 21. novembar 2008 14:52)

    # Link komentara

  68. Imam utisak da se ova situacija koristi za pravdanje lose politike i za lose vodjenje drzave. U ovoj drzavi niko ne snosi odgovornost za svoje postupke. Sve se lomi na narodu.
    (Demokrata Subotica, 21. novembar 2008 14:57)

    # Link komentara

  69. ma briga nas za inflaciju i za dinar, mi imamo preca posla kao - KOSOVO
    (dillller, 21. novembar 2008 14:59)

    # Link komentara

  70. "Delta" + svetska fin. kriza = domaca (uvek specijalno sramotna) situacija
    (tole, 21. novembar 2008 15:23)

    # Link komentara

  71. Evo me u Češkoj, zemlji o kojoj se tvrdi da je najuspešnije savladala tranziciju. Euro je do pre mesec dana bio za 24 krune, sada je već za 26.
    Kruna pada i u odnosu na dolar.
    (CZ, 21. novembar 2008 15:39)

    # Link komentara

  72. “Mislim da je sidro ili teg koji će sprečiti neka značajnija povećanja cena, na primer, robe široke potrošnje, upravo suzdržavanje od kupovina mašina za veš, ili šporeta, ili nekih drugih proizvoda”.

    Sve što sam naučio o ekonomiji u 4 godine studija danas je palo u vodu. Moj život je obezvrjeđen, a moji snovi o karijeri uništeni.
    Sve je bilo uzalud, sve te knjige i knjižurine... Ustvari, trebalo je samo sjesti, prekrižiti noge, spojiti kažiprst i palac, podignuti ih u visini ušiju i SNAŽNO ŽELITI da ne želim kupovati.
    Posle izvjesnog vremena valja izaći iz "nirvane", pa pravac u shoping.
    (from hr, 21. novembar 2008 15:42)

    # Link komentara

  73. Kurs dinara je vestacki odrzavan i sada ce opet narod da plati, lepo ga stavite na 100din/1euro pa izbrisite dinaru dve nule, ko nekad deda Avram, vezite ga striktno za euro i nema vise "dinar ojacao,dinar pao"! A i lakse ce narod da racuna ako bude bio 1E=1dinar ili vam mozda nije u interesu da narod lakse racuna???
    (Martin,Pirot, 21. novembar 2008 15:56)

    # Link komentara

  74. Ovaj što preporučuje 'suzdržavanje' od kupovine je inače, da se zna doktor, čini mi se ekonomije. Gde, kada, koju i kod koga je ovaj čovek odbranio tezu?
    (aleksa, 21. novembar 2008 16:23)

    # Link komentara

  75. kao iskusni mornar neka se milosavljevic vise drzi izvora i pritoke a batali malo ta sidra i tegove
    (ae, 21. novembar 2008 17:04)

    # Link komentara

  76. Да цитирамо: "Пазите да вам нe буде горе".
    (Зоран, 21. novembar 2008 17:09)

    # Link komentara

  77. 34.000 dinara PROSECNA plata!!! To valjda hoce da se kaze da PROSECNA porodica u kojoj je dvoje zaposlenih lako moze mesecno da nakrca bar nekih tricavih 800 eura. Ljudi, pa za vas zaista nema zime.
    (Nofear, 21. novembar 2008 17:33)

    # Link komentara

  78. sve nekako "svarim" cini mi se, dok ne dodjemo do Tomice Milosavljevica, nase Ministarstvo zdravlja je najblaze receno katastrofa,
    oni su uspostavili u Srbiji poredak covek je coveku vuk, iliti, prirodna selekcija na srpski nacin.
    Sa sve utvrdjenim brojem recepata koje smeju u toku dana da izdaju do toga da oni neophodni lekovi, ustvari najskplji i od kojih zivot zavisi nisu ni na listi, pa ih lekar moze prepisati i na listu toalet papira svejedno ih bolesnik placa - ako moze - a 90 posto slucajeva ne moze.
    I on ima hrabrosti da najavljuje poskupljenje, pa svako sa iole srca i razuma bi na njegovom mestu podneo ostavku jer ako imate trunku savesti ne mozete ovako raditi kao Ministarstvo zdravlja...mi smo tuga i jad , prvo od ljudi, pa onda od drzave...
    (Ana, 21. novembar 2008 17:46)

    # Link komentara

  79. Ja bih medjutim imao jedan drugaciji predlog od ministra a leva i desna strana jednacine bi ostale iste. Naime, ja bih predlozio gradjanima da se suzdrze malo od placanja silnih naduvanih dazbina i poreza parazitskoj drzavi cime bih motivisao takve likove poput Milosavljevica da se okanu logike od koje su do sada ziveli a hoce bez leba motike!
    (Srle, 21. novembar 2008 18:07)

    # Link komentara

  80. Gradjani nece gladovati? Ovom recenicom je covek srozan na biolosko-hemijski sistem (organizam). Trebamo li sad svi sretni i veseli biti, zbog ovog obecanja? Jos, biblija kaze: Covek ne zivi samo od hleba, gospodine taj i taj.
    (Prevodilac, 21. novembar 2008 19:05)

    # Link komentara

  81. Građani neće gladovati!
    Ako treba ješćemo i korijenje!
    To smo već jednom slušali!
    (već viđeno, 21. novembar 2008 19:14)

    # Link komentara

  82. Preporucio bih nasim ministrima, predsednicima, poslanicima & co. Da se oni lepo suzdrze od primanja ministarskih, predsednickih plata i drugih primanja po raznim upravnim odborima, jedno 50-100 narednih godina. Da se politikom bave cisto iz humanitarnih razloga.Da sve to sto se lepo suzdrze, uplate u budzet i tako pomognu drzavi.
    (Dragan R, 21. novembar 2008 19:28)

    # Link komentara

  83. Ova vlada nas je u kampanji plasila "povratkom u devedesete". Sad smo se vratili u 2005. jer je tada evro bio oko 87-88 din. Videcemo dokle cemo stici unazad.
    (vremeplov, 21. novembar 2008 19:36)

    # Link komentara

  84. Gospodine ministre Milosavljwvicu, bolje pisite poeziju, a mesto prepustitie nekom mnogo strucnijem od Vas.
    (Cane, 21. novembar 2008 21:24)

    # Link komentara

  85. Pa nismo gladovali ni u periodu 1992-2000!
    Sva predizborna obecenja se svela na konstataciju da necemo gladovati!?!?!
    (UruRuck, 21. novembar 2008 21:42)

    # Link komentara

  86. Secate li se 1992.kad jednokratno poskupljenje goriva od nekih 45 % tadasnji premijer Radoman Bozovic nazva veoma dobrim za sve nas, jer zaboga, zbog visokih svetskih cena, drzava ce ustedeti devize za kupovinu nafte.
    (zlopamtilo, 21. novembar 2008 22:09)

    # Link komentara

  87. Umesto sto nas vlada savetuje da se uzdrzimo od kupovine , pa mi od davno nista i ne kupujemo, neka povede malo racuna o njihovim platama i platama u upravnim odborima pa ce biti lakse i nama gradjanima i drzavi.
    (Capek, 21. novembar 2008 23:35)

    # Link komentara

  88. O cemu bre ovi ljudi pricaju... Podseticu vas da je srednji kurs dinara npr. 1. Jula 2006. god iznosio 87,55 , sada je 88,5 to nije neka prevelika razlika da bi sada proizvodi bili 300% skuplji u odnosu na pomenuti period. I neka mi ta ista gospoda objasne zasto su cene skakale najvise u ove 2 godine kada je dinar jacao. A sada kada slabi treba opet da skoce? Price oko slabljenja dinara i skoka cena nemaju veze sa istinom. Jesu li cene hleba, ulja, mleka, mesa skocile jer pada dinar. Da mozda suncokret, psenicu ili svinje ne uvozimo iz Nemacke???? Cene naftinh derivata na svetskom trzistu nisu bile nize u poslednjih 15 god a kod nas je cena i dalje ista... Takodje cu vas podsetiti da je cena motornog benzina aprila 2001. god iznosila 38 din/l sto mozete videti u uredbi o cenama sirove nafte od 31.3.2001.god
    (Ne znam, 22. novembar 2008 02:23)

    # Link komentara

  89. Pre 2 nedelje je bila prica da ce gradjani Srbije PROFITIRATI na svetskoj krizi, jer eto samo ce kod nas da ulazu a ostatak sveta ce da jede poparu.

    I sta sad?

    Nesposobnost je dostigla vrhunac, zajedno sa licemerjem. Krcate nam i Skupstina i Vlada toga i takvih.
    (Nebojsa, 23. novembar 2008 08:58)

    # Link komentara