Od penzija zavisi stav PUPS-a

Beograd -- Srbija blizu dogovora sa MMF-om, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić. U PUPS-u kažu da ne odustaju od povećanja penzija, ali i da vladu neće napustiti.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Expert koji je rekao da ce Srbija imati koristi od finansijske krize u svetu.A sad kriza sluzi vladi kao alibi za sve.
    (deNiro, 12. novembar 2008 13:32)

    # Link komentara

  2. Dobro je, Jelasic konacno ima saveznika u MMFu, a i mi svi s njim.
    (Guvernerov fan, 12. novembar 2008 13:45)

    # Link komentara

  3. Slazem se da treba da se smanji potrosnja i da se stegne kais ali tako da svi to koliko je god moguce podjednako osete. Pod jedan zamrznuti plate u javnom sektoru. Pod dva smanjiti plate poslanicima ministrima a posebno raznoraznim savetnicim i clanovima upravnih odbora (i sa tako smanjenim plata jedina briga bi im bila kako da uspeju da to sto prime i potrose za razliku od obicnog sveta kojem je jedina briga kako da prezive) i to iz dva razloga: prvi sto su iste za nase prilike bezobrazno visoke(sto i ne bi bio problem kada bi svoj posao valjano odradjivali) a kao drugi mnoigo vazniji sto je cela ta bulumenta svojim cinjenjem trebala da privuce strane investitore koji bi otvorili nova radna mesta povecali konkurentnost i sami tim i sa vecom kolicinom novca napunili budzet a kako to svojim necinjenjem nisu uradili onda smanjenje plata za bar 20 % zbog loseg rada. Istovremeno na ovaj nacin zamrzavanj uz smanjenje najvisih plata u javnom sektoru bi se smanjio ukupan rast zarada (tj rast zarad bi zavisio samo od porasta istih u privatnom proizvodnom sektoru-sto nije problem jer rast bi bio iz realnih izvora a posto bi tada i doprinosi na vece plate bili veci pa bi i priliv novca u budzertu bio veci pa zato taj rast nje problem). Onda bi i za uskladjivanje penzija i na onih max. 70 % od plate trebalo znatno manje novca.Dakle dve muve jednim udarcem i neznam koliki ekonomnski strucnjak neko mora biti da bi ovo zakljucio.
    (Vladan R, 12. novembar 2008 15:02)

    # Link komentara

  4. Cela naša makroekonomska politika se zasniva na privatizaciji i traženju "povoljnih" kredita od MMF-a. Kome je stvarno, ali stvarno MMF ikada pomogao?(Argetinci: svaka čast!!!) A ovi naši, Jelašić i Dinkić...,tako mogu i ja da vodim privredu zemlje. Prodali su skoro sve što se može prodati, potrošili pare i sada kada je minus u budžetu, mole za kredit. Sramota! A glavni krivci su im penzioneri, stvarno nema smisla. Čak su nahuškali i studente protiv njih, prebacili vruć krompir. Evo ja apelujem na jednu baku u mom komšiluku koja je primala 8000 dinara, a sada 8800, da vrati tih svojih 10% i tako pokaže svoj patriotizam u ovim teškim trenucima za državu. Da nije tragično...
    (Ivona, 12. novembar 2008 16:19)

    # Link komentara

  5. A ako povecaju penzije samo za 5% onda ce samo pola PUPSa preci u opoziciju.
    (Z, 12. novembar 2008 18:26)

    # Link komentara

  6. Opravdanje, za vanrednu povišicu penzija od 10%, je bilo da se POBOLJŠA položaj penzionera, kako CILJ NIJE OSTVAREN zbog linarnog povećanja a ogromne pare (zbog velikih penzija) moraju da se odliju iz budžeta, ovu odluku treba povući a naći način da se položaj poboljša penzionerima sa najnižim primanjima!
    (bezimena, 12. novembar 2008 18:48)

    # Link komentara

  7. Pa ima li pameti u ovoj zemlji???
    Među najstarijim smo društvima na svetu (dakle, među društvima sa najmanje radno sposobne snage), finansijska kriza nas je pogodila mnogo više nego što se priča, nezaposlenost je ogromna, a zemlja smo u tranzitu...
    Na koji trik, podvalu, magiju ili bilo šta drugo, penzija može da bude 70% plate, a da budžet ne ode dođavola???
    (gpob, 12. novembar 2008 19:04)

    # Link komentara

  8. Aranzman sa MMF se u svim normalnim zemljama proglasava kao moranje i nuzno zlo, a samo u Srbiji se on predstavlja kao uspeh Dakle, proverena formula vlasti do 2000-te: predstaviti poraz jedne politike kao pobedu. Dakle, dopusticu sebi da posao ministra finansija i guvernera centralne banke proglasim uzaludnim a njihovu politiku neuspesnom. Tvrdoglavo drzanje vestackog dinara ce se privredi kad tad obiti o glavu, a njihovu zelju za MMF aranzmanom bih uporedio sa cuvenim pitanjem nesretnog i prinudnog premijera Zivkovica koji je javno izjavio da se pita da li da isplacuje penzije u normalnom obliku ili da tadasnjih milijardu maraka novca spremnog za penzije investira u razvoj!?!?! Voleo bih da on sa sve Jelasicem ,Dinkicem i ostalim expertima (tako se nazivaju, a Dinkicevo prvo radno mesto Guverner, do tada pisac antirezimskih knjiga), doceka penziju pa da prokomentarise tu izjavu iz ugla jednog penzionera.
    I zamolio bih bilo kog novinara na svetu da pita vodjstvo PUPS-a kako misle da im se uslise zahtevi ako vec sada izjavljuju da nece izaci iz vlade. U nadi da ce svako poceti da radi svoj posao odgovorno, pa cak i poneki politicar, srdacan pozdrav citaocima sajta iz Svedske
    (neexpert, 12. novembar 2008 20:13)

    # Link komentara

  9. Gospodine Dinkicu,
    To sto vi sada predlazete bilo je nuzno uraditi jos pre par godina. Tada su svi upozoravali, zajedno sa gospodinom Jelasicem da javna potrosnja mora da se smanji, da je to jedan balon koji ce na kraju morati da pukne. Rezultat toga, sto ste to odbijali da uradite je bila sve restriktivnija monetarna politika koja je cuda cinila da se odrzi stabilnost dinara i ocuva monetarnu stabilnost. To je dalje uticalo da se nasa ionako slaba privreda optereti jos visim kamatnim stopama i dodatno joj se oteza zivot. Ali, gospodine Dinkicu vama je bilo lakse da povecavate plate u javnom sektoru kako bi ste ostali na vlasti, ne mareci za to da ce to dodatno uticati na inflaciju, dodatno pogorsati platni deficit, dodatno opteretiti privredu...Samo pre godinu dana ste bez ikakve grize savesti obecavali 1000 e od besplatnih akcija iako je i iole ozbiljan ekonomista znao da to nije moguce ni u najoptimisticnijem scenariju, samo da bi ste dobili izbore. Mislim da ovaj narod zasluzuje da date prostora ljudima koji ih nece obnjivati pred svake izbore i koji su malo strucniji od vas. Da ne budem pogresno shvacen, treba zamrznuti plate i penzije u javnom sektoru, ali bi sve bilo manje bolno da prethodno nije doslo do preteranog povecanja(zbog kupovine izbora) sto je cene diglo na veoma visok, za obicne ljude neizdrziv nivo i koje ce tesko sada ici na dole obzirom na strukturu naseg trzista (monopol, monopol, monopol...kako drzavni tako i privatni) Nama je naknadna pamet izgleda sudjena.
    (Mahico, 12. novembar 2008 20:22)

    # Link komentara

  10. Nema problema, ako je Srbija blizu dogovora sa MMF-om, a PUPS, iako ne odustaje od povećanja penzija, neće napustiti Vladu...
    Međutim, ako ostane povećanje penzija, onda nema ništa od dogovora sa MMF-om pa se pitanje opstanka Vlade, samo odlaže, do naredne prilike, koja će uskoro nastati, zbog odsustva investicija, inflacijom, padom zarada i zaposlenosti, odnosno, ukupnog standarda stanovništva i privredne aktivnosti...
    Inače, PUPS i koalicija oko SPS-a nema posebnog razloga, da ostane u Vladi, koja ne može da ispuni koalicioni sporazum, koji je potpisao predsednik Boris Tadić...
    Ako je tačno, a jeste, da je situcija drugačija, nego, kada je sastavljana Vlada, onda je jedino ispravno rešenje, ponoviti parlamentarne izbore...
    (Penzionerska tuga, 12. novembar 2008 20:24)

    # Link komentara

  11. Clanovi vlade su dobro znali, barem se to meni cini, kada su prihvatili uslove penzionera. Sada kuku lele sta da se cini. Jadna je ta vlada i ta koalicija ako na ovakav nacin gaze tu jadnu sirotinju, penzionere. Treba stisnuti kais, ali na svim nivoima. Penzionerski se vise ne moze stezati.
    (Milos, 12. novembar 2008 20:47)

    # Link komentara

  12. Problem nisu penzija i plate u javnom sektoru. Problem je veoma izrazena korupcija. Procene kazu da na korupciju u Srbiji ode od 20 do 30% budzeta. Jos opasnija od ove je i sistemska korupcija. Po tradiciji se duznicima oprastaju poreski dugovi, tako da oni koji placaju porez na vreme dobiju osecaj da imaju veoma dugacke usi.
    Skupstina je usvojila Zakona o otpisu poreskih dugova i pogodite u cije dzepove je preslo izmedju 100 i 300 milijardi dinara?
    Kao primer sistemske korupcije pogledajte:
    1. "ZAKON O OTPISU KAMATE NA DOSPELE OBAVEZE PO OSNOVU ODREĐENIH POREZA I DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE
    (Sl. glasnik RS br. 102/08)"
    Skupstina usvojila i Predsednik drzave potpisao 5.11.2008.
    2."ZAKON O MIROVANJU I OTPISU DUGA PO OSNOVU DOPRINOSA ZA OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
    (Sl. glasnik RS br. 102/08)"
    Skupstina usvojila i Predsednik drzave potpisao 5.11.2008.

    A neko postavlja pitanje zasto nema para za isplatu penzija?
    (Dejan, 12. novembar 2008 21:35)

    # Link komentara

  13. O kakvom "restriktivnom budzetu" govori Dinkic ako je unapred planirani deficit od 600 miliona evra? Kako ovu vlast nije sramota da taj manjak onda nadoknadjuje na penzionerima koji zive sa 100 evra mesecno? Ministre, otpustite iz administracije na svim nivoima bar 25.000 dobro placenih neradnika i u budzetu nece biti manjka. Krkobabicu, veliki gresku cete napraviti budete li jos jednom na izbornoj listi.
    (Aleksandar, 12. novembar 2008 21:36)

    # Link komentara

  14. Ta prica, "smanjiti plate upravnim odborima..." - vazi, kao sto je bilo pre 80-te.
    Zato i jesmo ovde gde smo.

    Dajte ljudima koji umeju da rade posao koji umeju da rade najbolje, i ne brinite o platama.
    Ne mozemo da procenimo ko valja, nemamo iskustvo sa poslom, u sirem smislu te reci? Pri-va-ti-zuj pod hitno, i samo ce se srediti.

    Ne privatizuju se preduzeca zato da bi mi sad nesto posisali pare, vec da se nesto nakaradno i trulo preda ljudima koji umeju od toga nesto da naprave, a i mi da uzmemo neku kintu od toga.
    (M, 12. novembar 2008 21:52)

    # Link komentara