Srbija napustila samit u Bugarskoj

Pomorje, Beograd, Bukurešt -- Delegacija Srbije napustila je samit Procesa saradnje u jugistočnoj Evropi, zbog odluke da se šefu diplomatije Kosova Skenderu Hiseniju dozvoli da se obrati skupu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Ovime se otvara jedno novo poglavlje i stvaranje novih odnosa u jugoistocnoj Evropi. Inacenje jeste glavno sredstvo ali ce cenu na kraju da plate svi u regionu podjednako osim "drzave" Kosovo koja ce platiti najvecu cenu.
    (casa napola puna, 21. maj 2008 08:05)

    # Link komentara

  2. Samo prisustvo Ministra inostanih poslova Kosova na tom samitu dovoljno govori koji je status Kosova. G-din Jeremic moze uloziti i hiljadu veta , i moze negirati sto se negirati ne moze , ali , Kosovo je krenulo svojim putem. Dakle ne radi se o nikakvoj diplomatskoj pobedi g-dina Jeremica .
    p.s. G-dine Jeremicu manite se Sizifova posla.
    (All. Prishtina, 21. maj 2008 08:40)

    # Link komentara

  3. Svaka cast Gospodinu Vuku Jeremicu za ovaj potez stavljanja veta na samitu JI Evrope a takodje i na svim naporima koji je ulozio na diplomatiji na ocuvanju Kosova i Metohije. Bice mi zao ako se formira neka nova vlada,mislim na ovu kostinicinu, da gospodin ne bude vise ministar SP srbije, zaista to bi bila velika steta jer mislim da je on od svih ministara bio najaktivniji i najuspesniji.
    (Jovanovic, 21. maj 2008 08:43)

    # Link komentara

  4. Kosovo je nepovratno izgubljeno! Zasto da se lazemo?! Mozemo samo da im zagorcavamo zivot, mi njima i oni nama. I nikom nece biti dobro. Dosta vise te licemerne politike! Radite vise u interesu svih naroda koji zive na ovim prostorima.
    (Mica, 21. maj 2008 08:43)

    # Link komentara

  5. ...jedan od izvora medjunarodnog prava je obicajno pravo. To je praksa koju drzave sprovode iz pravne obaveze.

    ako se drzvani organi Srbije ne ponasaju u skladu s politikom da je Kosovo deo Srbije onda se to moze tumaciti kao priznanje nezavisnosti.

    Veto je potpuno ispravan.
    (dado, 21. maj 2008 08:51)

    # Link komentara

  6. Njegova je obaveza da reaguje u ovakvim slučajevima i apsolutno podržavam ono što radi. Država koja ne drži do sebe i svojih interesa i nije država. Međunarodno pravo se mora poštovati, a kršenje istog sankcionisati. Ako država ima mogućnost da pravno (bez upotrebe sile) brani svoje interese, onda u svakom trenutku i u svakoj situaciji kada je to moguće, treba koristiti svoja prava da se na to ukaže. Nije to inaćenje - to je pravna borba...
    (aca, 21. maj 2008 10:58)

    # Link komentara

  7. Pa cim je Jeremic ulozio veto polovina na Kosovo umiru od gladi. Gospodin Hiseni koji ucestvuje u tom samitu kao ministar spoljnih poslova Kosova, pre par dana se susreo s ministrom spoljnih poslova Paname dakle zemlje koja jos uvek nije priznala Kosovo. Mislim da je to vaznija vest jer dok god se ministar primi kod zvanicnika zemalja koje nisu priznale Kosovo to znaci da one vec su u procesu priznavanja Kosova. I to je za sada najvaznije za Kosovo. Kosovo ce uskoro biti clanica Svetske Banke, MMF i td. Tamo Srbija nema pravo veta. A cujem i da su pocele diskusije u generalnoj skupstini UN-a da se ukine pravo veta za clanice Saveta Bezbednosti. Tako ce verovatno najvise izgubiti Rusija, Kina pa u slucaju Kosova i Srbija. U ovom svetu i kojem zivimo postoje neki zakoni a jedan od njih kaze da svaka akcija ima i kontra akciju. Kosovo je srecna sto ima podrsku najmocnih drzava sveta tako da akcija proglasenja nezavisnosti Kosova uspesno nadmasuje kontra akcije Srbije i Rusije. Vremenom ce se to dokazati kada Kosovo postane punopravni clan medjunarodne zajenice. Za narod Kosova nije toliko vazno da li ce to trajati godinama ili decenijama. Oni ce istrajati bez obzira na prepreke.
    (fadil_h, 21. maj 2008 11:00)

    # Link komentara

  8. Veto je mehanizam, koji se koristi kao poslednje sredstvo za nasilno, privremeno, zaustavljanje jednog toka dogadjaja, kada se diplomatska sredstva istrose ili su neadekvatne za postizanje nekog odredjenog cilja. U ovom slucaju diplomata i diplomatija koja se dovodi u situaciju da upotrebi veto iskazuje apsolutni neuspeh, i u daljem postupku se ova bezizlazna situacija preispituje sa ciljem da se utvrdjuje odgovornost zbog koje bi, u slucaju Srbije, ministar trebalo da bude smenjen. Ali, u ovom slucaju radi se o ministru i vladi u ostavci, a mozda je to razlog takvom ponasanju.
    (Nijaz Kuqi, 21. maj 2008 11:08)

    # Link komentara

  9. Косово и Метохија није кренула својим путем, нити је неповратно изгубљено. Смешно је таква интерпретација, када је очигледно да ситуација ни из далека није како би заговорници идеје КиМ ван Србије желели.

    Дипломатска активност је сасвим легитимна и исправна, као и поштовање закона.
    (Софроније, 21. maj 2008 11:10)

    # Link komentara

  10. Činjenica je da je Kosovo proglasilo nezavisnost, formiralo državne institucije i organe vlasti i da oni neće prihvatiti ponovno vraćanje u okvire Srbije (a i šta će nam, ako se ja pitam, ali ajde...)
    Činjenica je da su najmoćnije zemlje sveta priznale "lažnu državu Kosovo" (kako bi rekao naš vajni premijer) i da neće opozvati svoje mišljenje.
    Činjenica je da mi nemamo ni finansijskih ni političkih a ponajmanje vojnih sredstava da se borimo za svoje ciljeve i legitimna prava kao držaa.
    Pa, onda možemo da im smetamo u svakom pokušaju da se promovišu kao država, da stavljamo veta, lobiramo u Savetu bezbednosti, prodajemo javna preduzeća rusima za podršku, itd. Jednom rečju da sprečimo da postanu članica UN.
    Druga je stvar (tj prva) što ja mislim da Tačija i ekipu boli briga da budu članice UN i da ih prizna ceo svet, jer su postigli šta su hteli - tzv državu ... Razvijen svet je dobio novo mesto za pranje prljavog novca kroz investicione fondove, donacije, ulaganja itd. I svi srećni i zadovoljni.
    A što se nas tiče, pa slobdno, niko nam ne brani da se bunimo, ali mislim da ne postižemo ništa konkretno time.
    (Mali Radojica, 21. maj 2008 11:20)

    # Link komentara

  11. UH! Dobro je! Odbranismo Kosovo ponovo po 20.356-ti put. Samo napred! Kada kod odbranimo ovako Kosovo ja se osecam tako ponosno i prosto mi je zao sto ne zivim na tom istom.Jos jednom napred nasi! Svaka cast!
    (Dus@n, 21. maj 2008 11:50)

    # Link komentara

  12. Daleko od toga da je Kosovo izgubljeno i da je krenulo bilo gde van Srbije. Ministar Jeremic radi svoj posao odlicno. A to sto je ministar inostranih Kosova prisutan samitu ne govori nista. I Taci je bio na sednici SB, ali kao posmatrac. I ja mogu u svojoj kuci da se proglasim predsednikom, ali na ulici sam i dalje obican gradjanin, a na nekom skupu obican posmatrac... Zelje su jedno, realnost je drugo. Samo napred Jeremicu, imas punu podrsku!
    (smesko, 21. maj 2008 11:55)

    # Link komentara

  13. veto jeste ispravan ali je nekoristan.jeremic to radi a i sam zna da od toga nema nista i da je kosovo nezavisno ali kao ministar spoljnih poslova to mora da uradi
    (nada, 21. maj 2008 11:55)

    # Link komentara

  14. Dozovimi se pameti!!! Ako Srbija ne izvrsi decentralizaciju vlasti i ne pomogne juznu i istocnu Srbiju, svim sredstvima, eto Kosova za dvadeset godina do Nisa i Kragujevca. U ovim regionima, sem u gradovima, vise nema ljudi. Prazna su sela, tek po neki starac. Zemlja se zaparlozila, place!
    No mi vodimo visoku politiku!
    (Ivan Fisic, 21. maj 2008 11:59)

    # Link komentara

  15. ispravan gest, ali to je sve sto mozemo da uradimo.

    pozdrav predsedniku koji je u bugarskoj, a zastupa stavove i interese drzave sirom evrope i u un, ali me zanima sta radi premijer koji ne da kosovo, ali u beogradu?
    nesto ga nema?
    brani ga u nemanjinoj 11?
    (duh koji hoda, 21. maj 2008 12:37)

    # Link komentara

  16. Od ubistva Zorana Djindjica i tada izvrsenog drzavnog udara Srbija je zemlja cija se spoljna politika (opet) svodi na to da predstavlja spoljnopoliticki problem susednih zemalja i medjunarodne zajednice uopste. U tom smislu se ova diplomatska "pirueta" dvojca Tadic-Jeremic moze smatrati jos jednim trijumfom te i takve spoljne politike.
    (Dr. Julijana Vlaisavljevic, 21. maj 2008 12:38)

    # Link komentara

  17. Dokle ove budalastine? Nismo u stanju da formiramo Vladu, sve je u haosu, a ocekujemo da nas veto neko prihvati. Pa ni ruski na kraju nije znacio nista, pa kako ce onda nas. To je zavrsena stvar. Njih je ipak dosta zemalja priznalo, a mi samo mozemo da postignemo da nas na kraju niko vise ne priznaje.
    (Ivana, 21. maj 2008 12:39)

    # Link komentara

  18. Tadic ima pravo kad kaze "niko nema pravo da joj to postavlja kao uslov za buduće članstvo u Evropskoj uniji" ali takode niko nema pravo da uspori put Kosova ka EU, pa ni Tadic sam
    (Katalunac, 21. maj 2008 12:48)

    # Link komentara

  19. Jedno je veto a drugo je napustanje samita. Veto ne bih da komentarisem, ima vec dovoljno komentara ovde. Jako bi me medjutim interesovalo objasnjenje kakvo dobro moze doneti napustanje bilo kog medjunarodnog skupa. Ako smo prisutni nas glas se moze cuti, a ako nismo? Da necemo mozda nekome napakostiti svojim "necu vise da se igram" stavom. Meni se cini samo sebi. To nije politika odgovornosti prema gradjanima ove zemlje. Treba malo razmisliti i o ostatku zemlje i kuda ga ovakvo ponasanje vodi.
    (drakce, 21. maj 2008 12:49)

    # Link komentara

  20. Biće sve više takvih slučajeva. Organizatori će pozvati oba ministra, pa kome ne paše nek ide kući. Tako će gubiti samo Srbija. A ko će sada uložiti VETO, ako se on vratio ovde. Tekst će malo promeniti i usvojiti.
    (Ivan, 21. maj 2008 12:57)

    # Link komentara

  21. A sto ako se Europska Unija odluci primiti Republiku Kosovo u svoju familiju prije Republike Srbije? Sto Srbija tada kani ciniti? Opet u tvrdoglavu samoizolaciju koja skodi na kraju svih krajeva iskljucivo ziteljima Srbije?! Naivan je svatko tko misli da ce EU primiti Srbiju prije Kosova u EU. U Uniji nije nitko toliko bedast da priznato Kosovo ostavi u pat poziciji i time delegitimira NATO akciju iz 1999.-e i priznavanje nezavisnosti Republike Kosovo 2008.-e.
    (Tisucu zasto, tisucu zato?!?!, 21. maj 2008 13:05)

    # Link komentara

  22. Nauditi Kosovu i nije neka umetnost. Ako je to jedino sto je ostalo Srbiji, onda je to zalosno. Bez obzira da li ce Kosovo biti unutar Srbije ili ne, u velikom je interesu svih ljudi a ponajvise Srba na Kosovu da ono bude prosperitetno. Izbori su prosli. Nadam se da ce se bar proevropske snage urazumiti i prestati da napustaju internacionalne skupove, samo zato sto ce se ucesnicima obratiti i poneki kosovski politicar.
    (marcosmos, 21. maj 2008 13:05)

    # Link komentara

  23. A zasto Ministar Jeremic ne stavi veto i na odluku da Albanci kao deo drzave Srbije nemaju pravo ucesca na izborima,pravo na besplatne akcije i jos neka prava garantovana svim gradjanima svake drzave na svijetu?Zasto ministar Jeremic ne dade i neki predlog sta ciniti dalje ,a ne samo veto?Sta taj veto uopste znaci za gradjane Srbije (pod uslovom da je i KiM njen sastavni deo) kao i za ostale gradjane i drzave regiona?Pa ovo je bio REGIONALNI samit zar ne?...
    Hmmmmmm a sta li je ona neuspjesnost ako je to neki uspjeh. Srbija protiv ostatka svijeta u ko zna kom nastavku.Sta mislite kakav ce biti krajnji rezultat tog mecha?
    (H.K.Anderson, 21. maj 2008 13:08)

    # Link komentara

  24. Jeremicu, sta mislite, kako moze vise da se postigne? Napustanjem samita, kongresa, sastanaka ili suocavanjem sa stvarnoscu? Kosovo je nezavisno i bas briga ucesnike samita sto je Srbija napustila samit! Na kraju, to je mesto razgovora milion ostalih pitanja sem Kosova i ako Srbija napusta samit ocigledno je da je to na njenu stetu... Puno srece Kosovu na svom putu, a i Srbiji kada uvidja stvarnost i napokon pocne se baviti svojim problemima, ocigledno da ih ima na pretek... Sto pre pocne, time bolje...
    (Dane, 21. maj 2008 13:08)

    # Link komentara

  25. Ako Srbija krene tim putem, napustanjem samita i skupova gde ucestvuju predstavnici Kosova onda verovatno mora da napusti mnoge druge samite, sastanke pa i institucije. Tako samo ce izolovati sebe a Kosovo ide napred. Ako Srbija nije mogla da spreci govor ministra spoljnih poslova Kosova to je znak da "borba za Kosovo" vec je izgubljena i da se treba pomiriti tom cinjenicom.
    (RealPolitika, 21. maj 2008 13:24)

    # Link komentara

  26. Cinjenica je da Kosovo vise nije deo Srbije ali je cinjenica i da Kosovo jos uvek nije nezavisna drzava. Nema razloga da mi Kosovo uvazimo na ovakvim samitima pre nego ga prizna vecina clanica UN. Ne znam zasto su uopste sad zvali njihove predstavnike na samit, kao da su samo hteli da vide kako ce nasa diplomatija reagovati. Nemaju takta ni trunke.
    Jeremic nije drugacije ni mogao da postupi.
    (Zeljko M., 21. maj 2008 13:26)

    # Link komentara

  27. Sasvim uredan potez srpskih predstavnika. To priznanje toliko je problematicno da je u najmanju ruku neukusno. Priznanje "drzave" Kosovo je najmracnije poglavlje krsenja medjunarodnog prava i obaveza i to sa pozicija sile i ucene od jedine preostale super sile. Zemlje koje odbijaju da priznaju tu tvorevinu, po svemu do sada, NATO tvorevinu, izlozene su stalnim pretnjama i ucenama SAD.
    (vladami, 21. maj 2008 13:27)

    # Link komentara

  28. Formirajte Vladu, ne blamirajte se vise sa takvim ispadima! Recite narodu, ono sto vec zna:Kosovo nije Srbija vec skoro 10 godina! Nece nikada ponovo biti Srbija. Nasem narodu treba otreznjenje od dugogodisnjeg napijanja naci spiritusom, a to se postize ISTINOM! Ciscenje sudova, BIA-e, hapsenje Miskovica i ostale monopolisticke ljage, isporucivanje ona dva zlotvora Hagu, pomirenje sa svima u regionu i svetu! To bi Srbiji donelo kroz 10 godina bolji zivot i zadovoljne gradjane... Kakav Veto, sta zamislja Jeremic? Da je ministar ino poslova u SAD? Mi smo zemlja bez uticaja na druge, rastrzana od strane gomile politicko-tajkunskog olosa, na stabilnom kursu samounistenja... Crna braco Srbi, sto ste sedeli kuci za izbore? Posle ovoliko godina bludnih odluka nase "elite" pitam se da li smo HomoLemingusi kada ovako skacemo sa litice svakoga dana...
    (Tito, 21. maj 2008 13:30)

    # Link komentara

  29. Kosovo za Srbiju treba da postane de-facto nezavisno ali ne i formalno (uostalom to i jeste sadasnje stanje). Postoji ustav i ako bi Tadic ili Jeremic govorili nesto drugo od ovoga sto govore jednostavno bi krsili ustav. To je sada tako. Ali treba naci mehanizme da se ubrza razvoj i Srbije i Kosova. Srbija stvarno ne treba da radi na kocenju ekonomskog razvoja Kosova - to je van pameti. Uostalom i Srbi zive tamo, koji treba da se zaposljavaju, zaradjuju, da skoluju decu itd. Uostalom siguran sam da ce Srbija i Kosovo uci u EU u istom trenutku zato sto to jedino tako ima smisla a to znaci da razvoj Srbje u velikoj meri zavisi i od razvoja Kosova. Uzmite se u pamet, ostanimo pri formalnom stavu da ne priznajemo tu drzavu, ali to je sve. Svi ovi ostali potezi koce i nas i njih. Jednostavno nista ne moze da se uradi po pitanju Kosova: Srbija nikada nece priznati nezavisnost, i Kosovo nikad nece odustati od nezavisnosti. kraj price.
    (mrCo, 21. maj 2008 13:34)

    # Link komentara

  30. Kosovo trenutno ima demokratski izabranu Skupstinu i Vladu, dok u Srbiji nova Skupstina jos nije konstituirana, jer proslo je samo 10 dana od izbora, a Vlada ce, ako bude srece, kao prosli put cekati da prodje ljeto.
    Pa sad vi vidite tko je ozbiljan partner za pregovore sa medjunarodnom zajednicom, a tko neozbiljan.
    (Blento, 21. maj 2008 13:37)

    # Link komentara

  31. Ne razumem se u "visoku"politiku,ne znam sta je oportuno a sta ne za moju zemlju.Mene muce svakodnevni,mali problemi:zasto mi toliko mrzimo nasu dojucerasnju bracu Albance,zasto sve sto radimo oko Kosova lici na ono "nek' komsiji crkne krava" i kako mislimo da zlo Albancima moze doneti dobro Srbima na Kosovu?
    Cini mi se da ni medju nasim politicarima kao ni medju duhovnicima pa ni intelektualcima nema mnogo onih koje zanima covek i njegov zivot bez obzira na veru,naciju ili druge razlicitosti,zasto nas opcinjava komad zemlje koji bi da otmemo od ljudi koji tamo dugo zive,da im ne priznamo ni pravo na one delove koje su razni rodoljupci prodali Albancima za velike pare.
    Sto kaze narod:gde ce nam dusa i suchim cemo pred Milosa?
    ((Vlast)a, 21. maj 2008 13:38)

    # Link komentara

  32. Jeremic je dobro uradio ali dzaba, mocnici (zapadne sile) su zauzeli Kosovo vec davno i nece se pomeriti ni milimetar. Da je ovo 18-ti vek to bi bio tipican primer okupacije, ali danas rat se vodi na drugacije, prljavije nacine. "Cija sila, toga i pravda."
    (Okupirani, 21. maj 2008 13:47)

    # Link komentara

  33. Da se ne glupiramo vise. Veto je na mestu. Ocekujem da ga nasa Vlada koristi kada god je potrebno. Iako je priznanje Kosova svrsena stvar, imamo pravo da uvek, i sada, i za 50 godina, isticemo da je to ucinjeno mimo volje jedne suverene drzave i krsenjem danas vazecih medjunarodnih normi. Jer upravo su tako i Albanci dobili ovu teritoriju. Ne mozemo time nikako naskoditi sebi. Sebi cemo naskoditi ako ne pocnemo da sprovodimo procese integracija, ako ne uskladimo svoje zakonodavstvo sa evropskim, ako ne uskladimo politiku kvaliteta sa evropskom, ako ne uskladimo saobracajne, privredne i svake druge propise sa evropskim. To je ono sto nama ide u korist, a da li cemo potom i uci u EU, cak je manje vazno, to je stvar koja treba da se resi na referendumu. Ali ne danas, nego kada budemo potpuno osposobljeni na taj korak. Ovakve kakvi smo danas, ni Rusija ne bi primila!
    (Jovan, 21. maj 2008 13:50)

    # Link komentara

  34. Najbolje bi bilo ukinuti mesto ministra inostranih poslova. To bi bio apsolutni bojkot svih "po nas štetnih"
    medjunarodnih ugovora, rezolucija, odluka i drustvenih kretanja u svetu.
    Jeremic ide okolo duri se i lupka rukom o sto a to sigurno vodi do trenutka kada ce morati da zamandali vrata ispred realnosti koja neumoljivo čeka da udje.
    Otvorite prozore! Zagušljivo je!
    (luka, 21. maj 2008 13:53)

    # Link komentara

  35. I sada, da li Predsednik Tadic moze da odgovori na pitanje koja je svrha potpisivanja SSP u svetlu ovakovog odnosa Samita prema Srbiji? Kakvi su uopste izgledi Srbije da se odbrani kao drzava ako se stvari ne odrede bez dvosmislenosti? Sama cinjenica da se medjunarodna zajednica tako olako poigrava Srbijom i daje joj na potpisivanje nesto toliko neodredjeno kao taj Sporazum, govori dovoljno o autoritetu Srbije. Napustanje Samita je ocigledno ispravan postupak, ali kako dalje? Zar nije ocigledno da ce uskoro doci kraj resavanju problema "u hodu", i da ce se drzava naci ne samo u corsokaku, nego i sa teretom izneverenih nadanja o Srbiji kao delu evropske politicke mape, koja su se u ovim danima izbora podgrevala kod njenih stanovnika? Pa i nije jednostavno da se nadje izlaz, ali ovaj put kojim zvanicna Srbija sada ide je put bez putokaza.
    (Anakonda, 21. maj 2008 13:55)

    # Link komentara

  36. Sigurno je da g.Tadić i g.Jeremić imaju pravo braniti interese Srbije i to trebaju i činiti. Pitam se da li je ispravno napustiti sjednicu? Bojim se da nije.
    Mene je strah šta će biti u budućnosti, ako ne daj Bože, vladu dobiju nacionalisti? Bojim se da onda Srbija neće biti ni pozvana na sastanke o suradnji, a koje su moguće posljedice ne želim ni misliti, nije dobro. Kamo sreće da Srbija i dalje ima mogućnost da se bori za svoje interese, ali ne vidim da će itko u ovom okruženju htjeti bilo kakvu suradnju sa nacionalistima. Bože, ne želim slikati crno, ali mi se čini da je nesposobna srpska politika, već od Ćosića, Miloševića pa sada Koštunice i Nikolića, kriva za sadašnje stanje u Srbiji, a biti će kriva i za buduće. Žalosno je da oni sami stavljaju omču oko vrata Srbiji i narodima Srbije i sve to radi primitivnih osobnih interesa.
    (optimist, 21. maj 2008 14:01)

    # Link komentara

  37. Sta se bunite, sto je Jeremic ulozio veto??? To je njegova duznost, kao i svake srpske vlade da pokusa spreciti Kosovo, da postupa kao suverena drzava - gde god moze. Uostalom, ako to ne pokusava, onda sama Srbija treba da prizna Kosovo!

    Neki spominju da tako postupanje vodi u samoizolaciju i donosi vise stete Srbiji. Nadam se da su u pravu, da ce imati isto toliko stete, kao i Grcka, koja blokira Makedoniju, gde god stigne. I to samo zbog imena!!! Sta bih tek bilo kad bih se severna Grcka pokusala odvojiti?

    Nazalost Srbija nema toliko mogucnosti kao Grcka, koja je clanica EU i NATO. Ali tako mora da postupa, sve dok velikim silama ne bude u interesu za pravi kompromis (podela Kosova).
    (jd123, 21. maj 2008 14:01)

    # Link komentara

  38. ja sam glasac LDP-a, al iskreno tadic vise brani kosovo nego kostunica, zanci ovo je glas objektivnog coveka po tom pitanju, posto ja delim stav da je kosovo samostalno od 99', ali kad gledam sta rade i na koji nacin, tadic na 3 puta ljudskiji i pametniji nacin se zalaze za ocuvanje teritorije, nego dr.kos. koji samo teskim recima i uvedama nanosi jos vece zlo svom narodu,
    (wlado, 21. maj 2008 14:04)

    # Link komentara

  39. Bravo ministre Jeremicu!
    Tako se to radi!
    Povuci sve ambasadore,uloziti veto,ako to ne upali,spasiti obraz napustanjem samita.
    Tako se Srbija salje u samoizolaciju.
    (nista licno., 21. maj 2008 14:05)

    # Link komentara

  40. Ma možemo mi i do neba skakati, kad je stvar gotova: Kosovo je NEPOVRATNO otišlo!!!! Žalosno je što još uvek mnogo ljudi živi u snovima, da će se jednoga dana, možda za 500 godina, sve ponovo biti naše.
    Još ćemo mnogo susreta napustiti kao uvređeni, ali NIŠTA, ama baš ništa nećemo time postići !
    Najbolje je LDP to formulisao: Kosovo smo izgubili, idemo dalje, prema EU ! Samo treba proći barem deset godina, da to svakome bude jasno.
    Narodnjaci još jedino mogu da jašu na temu Kosova, pa kad i to bude prevaziđeno, nestaće sa političke scene.
    Živi bili pa videli...
    (Rasputin, 21. maj 2008 14:09)

    # Link komentara

  41. Podrzavam potez nase delegacije. Super, jer se sve odvija diplomatskim putem.
    Ne secam se da je zapadna nemacka ikada priznala istocnu nemacku.Bili su strpljivi godinama i ostvarili svoj cilj.Mozemo i mi nesto tu da naucimo.
    (Dragana, 21. maj 2008 14:26)

    # Link komentara

  42. ...politički direktor UNMIK-a prekršio usvojenu proceduru i dao reč Skenderu Hiseniju...Gospodine Tadicu, ako niste informisan, evo ja ti kazem ka prvo, Bugarska priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu pa i je normalno da kao takva Kosovo ima Ministra vajnih poslova.
    (Prestige, 21. maj 2008 14:34)

    # Link komentara

  43. Eto tako izgleda borba u EU za Kosovo. Gde god pomenemo da je Kosovo u sastavu Srbije bićemo izbačeni kao Čavić ili ćemo sami izaći kao Jeremić. Sve u svemu ništa.
    (Serdjo, 21. maj 2008 14:45)

    # Link komentara

  44. Neko kaže da je Kosovo nepovratno izgubljeno ali zaboravlja da je ovo ovdje Balkan i da ovdje ništa nije gotovo posebno uzimajući u obzir interese velikih sila upravo na Balkanu koje se promijene u zavisnosti od razvoja situacije. Danas si im saveznik sutra neprijatelj i tako u krug.

    Kosovo je sve samo ne država. Kosovo je protektorat a suveren nije s obzirom da njime upravlja Međunarodna Zajednica.

    Još kada se uzme u obzir da ta nazovi država ne funkcioniše sjeverno od mosta na Ibru i u nekim većim srpskim enklavama.
    (Nenad26, 21. maj 2008 14:47)

    # Link komentara

  45. Jeremicu nije ti bas mudar potez bio to sto si pokusao vetom da sprecis Hisenija da na tom samitu govori u ime i za interese Kosovara,svi ucesnici tog samiti su svesni da nikakav ministar iz Beograda nije pravi predstavnik Kosovara.Ako ima problema tu bi se trebali resavati.To sto ste vi napustali sednicu to je sad jedna krupna greska koju vi niste sebi smeli dopustiti jer takvih samiti bice jos a vi ako redom napustati doguracete daleko ali unazad mozda cak u 90-te.
    (mertur, 21. maj 2008 14:48)

    # Link komentara

  46. uh zar juce jeremic nije ulozio veto a sada sta bi? napustio skup i ko zna kuda odmaglio???
    (pop, 21. maj 2008 14:48)

    # Link komentara

  47. Što se tiče post-izbornog perioda i statusa KiM mislim da su samo 2 solucije razumne. Prva je da se oformi nacionalistički blok koji bi rekao: KiM je deo Srbije i potom AKTIVNO uzeo učešće u totalnom i korenitom tretmanu Albanaca sa KiM, ili druga, da se oformi pro-evropska vlada koja će reći: KiM je nezavisna država i potom da AKTIVNO isposluje novu rezoluciju u SB UN kojom bi se definisao status KiM, ali UJEDNO i granice Srbije bi bile permanentno potvrđene sa OPASKOM da će sledeći pokušaj otimanja dela teritorije Srbije biti sprečen isključivo vojnim putem uzevši u obzir činjenice pod kojima je Srbija krajnje jadno i sramotno izgubila teritoriju ili tome slično. Mislim, s obzirom na stanje stvari, da je druga opcija mnogo bolja jer je povratak na staro neracionalan. Mislim da bi trebao stvoriti i regionalni dokument u koji bi bili inkorporirani ovi stavovi svih zemalja kako bi se sprecio dalji uticaj Albanaca i njihove dalje pretenzije na tudje teritorije. Tek tada bismo mogli da se okrenemo budućnosti i da se bavimo životnim problemima. Najgore bi bilo voditi politiku da hoćemo u EU, ali sa KiM. To je slučaj: ni na nebu, ni na zemlji. To je bila karakteristika srpske političke scene, zbog koje smo izgubili sve što smo mogli imati počev od 1990.-ih pa nadalje.
    (Bojan, 21. maj 2008 14:54)

    # Link komentara

  48. Sa vetom i napustanjem samita U Bugarskoj gospoda Tadic i Jeremic samo se "preporucuju", sada sasvim pozeljnom koalicionom partneru SPS-u, koji je i stvorio problem i prouzrokovao tragediju Kosova pa su i najzasluzniji za njenu nezavisnost!
    (Sait Berisha Pec, 21. maj 2008 14:54)

    # Link komentara

  49. A onda čoban, koji je već bio zdravo ljut na selo, zgrabi sekirče i krenu prema panju raskopčavajući pantalone...
    (Mashinovodja, 21. maj 2008 14:56)

    # Link komentara

  50. samo predstava za unutrasnju upotrebu... potrebno je pokazati kako smo mi, jelte, nacionalno svesni... toliko o tome koliko nasi "prijatelji" iz EU postuju trenutnu vlast u Srbiji...
    (Jovo, 21. maj 2008 15:06)

    # Link komentara

  51. Zasto veto?
    Zasto napustanje?
    Zasto?!?
    Kad cete, sigurno, na kraju (!) da popustite.
    Samo se je pitam sta znaci KRAJ za srpsku politiku?
    (Isak, 21. maj 2008 15:09)

    # Link komentara

  52. На концу ће и г. Тадић да схвати да приближавање Европи значи прогутати горку чашу ткз. "независног" Косова, јер ће се Србији сервирати исто што јој се сервирало у Поморју. Тешко ће бити приближити се Европи у отсуству. Како год се окренуло, г. Коштуница је био у праву. Србија не жели у самоизолацију. Cрбија се гура у самоизолацију. Само Србија без образа може у Европу. Хемингвеј је једанпут казао "знамо шта смо, само се препиремо око цене."
    (Коста, 21. maj 2008 16:09)

    # Link komentara

  53. nego sta nego ispravno... Srbija je nasa drzava i ne moze se rasparcavati. Bravo za Jeremica!
    (daca kraljevo, 21. maj 2008 16:10)

    # Link komentara

  54. Eh tuzna moja Srbijo davno si ti na kolenima... Hoce li te neko pridici? Mucish se kao covek posle mozdanog udara, svi ti pricaju kako je sve uredu a ti gledas onako izbezumljena hoce li ti se neko smilovati.
    (Meteoropata, 21. maj 2008 16:11)

    # Link komentara

  55. Cemu inacenje ministre Jeremicu. Sto ste uopste odlazili, DA BI STE NAPUSTILI skup. Vas potez odgovoara nacionalistickom ukusu. SSP je potpisan pod odloznim haskim uslovom. Prema tome cemu ta demonstracija nezadovoljstva. DS je u sopstvenoj klopci i sizofreniji izmedju nacionalne i evropske politike. SSP je potpisan i stavljen van snage, a izbori su zavrseni. Kako ste sili tako cete i nositi. Treba nam trezvena politika, a DS sedi na dve stolice. Da li je Dacic u pravu kada kaze da su svi bili na poziciji Slobodana Milosevica? Samo je falilo da ste udarili rukom o sto.
    (poki, 21. maj 2008 16:24)

    # Link komentara

  56. Podsjeća na ono kad su naši košarkaši napustili postolje u Ateni ne želeći slušati vašu himnu. Kod nas je to izgledalo zgodno, ali ništa nije mijenjalo na stvari - vi ste bili prvaci. Tako je i sad, Tadić pravi predstavu za javnost, a Kosovo ide svojim putem.
    (zg, 21. maj 2008 16:32)

    # Link komentara

  57. I neka sto smo napustili. Oni nas sada iskusavaju i zezaju ali moramo ostati oprezni i dosledni
    (Stefke, 21. maj 2008 17:13)

    # Link komentara

  58. Svi vi koji ste glasali za Tadica naivno verujuci da je moguce i zadrzati Kosovo i uci u EU, hajde bar nakon ovoga otvorite oci : Narodnjacka opcija jest losa ali je barem iskrenija, a put do EU sa Tadicem ( i Dacicem ), bice jako dug i jako tezak, ako ne i nemoguc...
    (kvarner, 21. maj 2008 17:44)

    # Link komentara

  59. S punim legitimitetom, iskoristicu sva pravna i nenasilna sredstva koja mi stoje na raspolaganju, ne bi li komsiji crkla krava.
    (Ziveo Kralj Dragutin i Metohija!, 21. maj 2008 17:58)

    # Link komentara

  60. Napustanje sednice je postupak koji ostavlja utisak na prisutne da se Srbija sa pitanjem Kosova nece igrati i da je to pitanje od najvece vaznosti. Oni kojima je Kosovo vaznije od Srbije - neka im bude, neka resavaju regionalne probleme sa Tacijem. Ako oni mogu da saradjuju sa zemljom koja niti ima suverenost, niti postuje ljudska prava, niti zna svoju teritoriju - ok molim lepo - to vise govori o njima nego o nama. Mozda je njima trenutno u interesu da budu ortaci sa Albancima na ustrb Srbije, ali zaboravljaju da nece proci dugo vremena kada ce Srbija postici ono sto su postigle Slovacka i Ceska na primer, pa ce se uloge malo promeniti. Ne treba ici u izolaciju, ali ne treba gumiti ni neke velike prijatelje - jedan uzdrzan i formalan stav je sasvim dovoljan - cist racun bez bratskih usluga i laznog prijateljstva.
    Zao mi je sto nemamo celu vest do kraja, pa da saznamo kako je tacno doslo do toga da albanac dobije rec i da li je jos neko napustio sednicu ili protestvovao zbog toga, to bi bacilo sasvim drugo svetlo na ovaj dogadjaj.
    (jako zabrinut, 21. maj 2008 18:27)

    # Link komentara

  61. Vodje SVIH partija svesni su da je Kosovo izgubljeno, samo se poigravaju sa blesavim narodom! Dok drze otvoreno pitanje Kosova, niko ih ne pita zasto narod van Kosova zivi gore nego oni na Kosovo! Narode nastavi tako i dalje da budes GLUP!
    (Lala, 21. maj 2008 18:31)

    # Link komentara

  62. Da drugi ne bi gledali Srbiju kao neku Miki Maus drzavu, nasa delegacija je morala tako da reaguje. Dobro su uradili.
    (Zoran, 21. maj 2008 18:42)

    # Link komentara

  63. Ko izgubi ima pravo da se ljuti.
    (Insajder, 21. maj 2008 18:44)

    # Link komentara

  64. Srbije napustila
    Kosovo ostalo
    i nista nikome... sve po starom ide.
    (jESUS cHRIST, 21. maj 2008 19:01)

    # Link komentara

  65. Napustanjem raznoranih samita i foruma ne postize se skoro bas nista. To se najbolje vidi i sa povlacenjem ambasadora iz zemalja koja su priznala nezavistnost Kosova. Danas je i Ceska Republika zvanicno priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu, a koja je vazila za prijatelja drzave Srbije. Da vidimo da li ce Srbija i sada da povlaci ambasadora iz te drzave, bilo bi bolje za Srbiju da prestane da ponovi iste greske. Sto prije to uradi to bolje za srbiju i srpki narod.
    I nadajmo se da cemo se ipak jednog dana svi naci u istoj nam "drzavi" Evropske zajednice.
    (Kosovac, 21. maj 2008 19:40)

    # Link komentara

  66. Cudo retko vidjeno. Sef drzave dodje na skup i brze bolje ga napusti jer je neko govorio ko nije po nasoj volji. Sef drzave ne sme da dodje ili bude doveden u takvu situaciju. Zato postoji diplomatija, pripremni sastanci, formalni i neformalni dogovori itd.Pa sve to pise u udzbenicima. Ministar Jeremic je morao da zna na sta dolazi predsednik Tadic, koji izgleda da se poveo za onim informacijama o tome kako je ulozen veto i kako je sprecen predstavnik Kosova da govori. Predsednice ne veruj novinama i izjavama za javnost. Ministri ne smeju da prave karijeru preko ledja svog predsednika. Srbija ima samo jednog sefa drzave koji je nedavno izabran, a ministre moze da menja svakih 15 dana. Sramota.
    (Postdiplomac, 21. maj 2008 19:56)

    # Link komentara

  67. Samo napred nema predaje!
    (Boze pravde, 21. maj 2008 20:35)

    # Link komentara

  68. "niko nema pravo da joj to postavlja kao uslov za buduće članstvo u Evropskoj uniji".

    Da li je ovo neka šala?
    EU nema prava da postavlja uslove??? EU ima pravo da postavi Srbiji bilo koji uslov hoće. A Srbija ima pravo da ga odbije ili ispuni, kako joj volja.
    (bostjan, 21. maj 2008 20:37)

    # Link komentara

  69. Ovo je isto kao i veto Grcke prema Republici Makedoniji, i ne radi se o protivljenju imena vec o protivljenju postojanju te drzave sto je nepravedno. Prema meni i jedno i drugo ce se vuci godinama ako ne vjekovima, ali to je Balkan sta da se radi.
    (Nixon, 21. maj 2008 21:28)

    # Link komentara

  70. Ako ne mozes da se suprostavis jacem onda se pridruzi!Ne moze Srbija da se suprostavi celoj EU (u bliskoj buducnosti i UN).Zivjeti u utopiji znaci pristati na samozadovoljstvo i izolaciju!Treba traziti izvinjenje za ono sto ste ucinili,polako zaboraviti proslost i krenuti ka buducnosti!
    (Baki, 23. maj 2008 12:00)

    # Link komentara