Vučić: Kiparski model nije rešenje za Kosovo

Vladičin Han -- Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da “kiparski model“ nije rešene za Kosovo jer on znači zamrznut konflikt u narednih 100 ili 200 godina.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Rešenje za AP Kosovo i Metohiju kojim će biti svi akteri zadovoljni ne postoji i stoga je trenutno najbolje uvesti celu priču u hibernaciju.Ni sad ni za sto godina se neće rešiti samo od sebe ali svi aktuelni događaji na međunarodnoj sceni ukazuju da ne treba trčati pred rudu i biti veći katolik od Pape.Činjenica je da Srbija ne može u EU sve dok nema nesporne granice i svu vlast na celoj svojoj teritoriji.Trenutno Albanci imaju svoju nacionalnu državu-Albaniju,a u slučaju našeg priznanja Kosova mi udaramo šamar sami sebi ali i Kini,Rusiji,Indiji,Izraelu,Španiji i nizu drugih država koje iz sopstvenih razloga nisu priznali secesiju ili bolje rečeno okupaciju dela teritorije Srbije .No ,hajde da zamislimo scenario u kojem prihvatamo secesiju KiM ,da li to znači da po istom aršinu priznamo zvanično referendum na Krimu, Južnu Osetiju,Abhaziju, Pridnestrovlje,Donbas , a u perspektivi i referendum Kurda, Katalonaca ili Baskijaca ,ili se pak aktivno uključimo u postupak osamostaljenja R.Srpske?Kiparski scenario je zamrznut jer su Grčka i Turska članice NATO pakta,a u našem slučaju Albanija je u zapadnom savezu.Albanci sa KiM sebe prvo doživljavaju kao NATO saveznike i sa te pozicije nastupaju.Samo izdajnik i ološ može priznati neustavno i protivpravno otimanje vlastite teritorije.Ne treba nam rat ali zar pred svakom šušom moramo skidati gaće?
    (rusosaurus, 18. avgust 2017 20:48)

    # Link komentara

  2. Vodja i dalje bezi od referenduma kao djavo od krsta jer zna da bi ishod istog mogao biti u suprotnosti s onim sto mu je recno da uradi. Ocigledno je da su mu ruke vezane a on to, vrlo nevesto, pokusava da prikrije nekakvim govorom iz trbuha. Nezavidna uloga za lidera jedne zemlje.
    (Nikodije IV, 18. avgust 2017 19:43)

    # Link komentara

  3. Ne slazem se, realno gledano "kiparski model" koj nije nikakvo resenje nego vec samo nastavlijanje na "statu kvo" koj u ovaj slucaj ide u korist Srbije, ako neko zna drugacije moguci scenario koj bi bio prihvatljivi za Srbiju neka ga iznese, naravno imajuci u obzir surovnu realnost i cinijenicno stanje na terenu. Podela nije realna u ovom trenutku i niko to nikada nece podrzavati osim mozda nas, bilo koje drugo resenje podrazumeva priznanje Kosova kao nezavisnu drzavu.
    Kiparski model nam je jedini nacin da nekako normalizujemo kako god te odnose sa Pristinu a da ih ne priznamo kao nezavisnu drzavu i nastavimo dalje ka clanstvo u EU.
    Svako drugo resenje aludira na fakticno priznanje nezavisnosti Kosova i ne vidim nikakvi drugi moguci nacin da sacuvamo svoju poziciju osim taj da udjemo u EU sa otvoreno pitanje statusa Kosova kao sto je Kipar, jeste da je severni Kipar priznat samo od Turske ali tamo je ipak okupirani deo od strane vojske pa ima i slicnosti sa KiM ako gledamo stanje na terenu, i tako jednog dana kao clanica EU otvoriti pregovore o finalnom statusu Kosova i kraj .
     (goran, 18. avgust 2017 14:55)

    # Link komentara

  4. A sto Vucic misli da neka vrsta trajnog razgranicenja, priznanja ili kakve god nagodbe nije zamrznut ili potencijalno otvoren konflikt? Otkud garancija da je to stabilno i dugorocno resenje? Evo mu primer odmah preko gudura - Albanija. Taj konflikt je zamrzavan i odmrzavan od kad je Albanija medjunarodno priznata, i konstantno guran pod tepih. Istina, bolje je imati tampon zonu, samo pitanje je sta je tampon zona, dokle moze da ide, i sta je iz cijeg ugla tampon zona? U celoj prici nisu uopste u igri samo srpsko-albanski interesi.Kiparsko resenje za nas bas i nije model, buduci da nismo NATO clanica, i Kipar i Turska to jesu, kao i Grcka. Mi smo blizi kineskom modelu Hong Konga - 'jedna zemlja, dva sistema', gde prakticno funkcionisu kao dve nezavisne drzave, jedino ga Kina formalno smatra svojom teritorijom. Osim sto Srbija nije Kina i nema te mehanizme da nametne ovakvo resenje ni Kosovu, a kamoli siroj zajednici.
    (Geopolitika, 18. avgust 2017 14:28)

    # Link komentara

  5. @ (euroneuro, 18. avgust 2017 13:35)
    - Znate, Severni Kipar ne priznaje ni jedna država u svetu osim Turske. Kosovo je priznalo preko 100 zemalja. Nemoguće je izvesti da tih 100 zemalja povuče priznanje Kosova. Najuticajnije i najjače medju njima (SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija,...) imaju stav da je pitanje Kosova trajno rešeno. Nemoguće ih je naterati da taj proces preokrenu u nazad. U slučaju Kosova ne radi se o tome da se pokrenu pregovori o pronalasku novog rešenja (podela Kosova, razni modeli i slično). Osim Srbije, za tako nešto niko nije zainteresovan. Ono što je realno, to je da se iz postojećeg izvuče najviše moguće za srpsku manjinu na Kosovu i za zaštitu srpske kulture i da se neslaganje oko statusa stavi u civilizovan okvir. Slažemo se da se ne slažemo oko statusa, prihvatamo taj stav jedni od drugih i stavljamo tačku. Život nastavljamo normalno dalje. Uspostavljamo sve privredne, komunikacijske i druge veze, učestvujemo u zajedničkim projektima od koristi za sve, imamo normalan protok ljudi, robe, kapitala, i niko nikoga ni u čemu ne blokira, posredno ili neposredno. To će biti neko krajnje rešenje koje je realno ostvarivo.
    (Zemljoradnik, 18. avgust 2017 14:19)

    # Link komentara

  6. Ne slazem se sa izjavom Predsednika Vucica. Kiparski model je najbolje i jedino moguce resenje na osnovu rezolucije 1244. Integritet Srbije bi bio potvrdjen, poglavlje 35 bi bilo zatvoreno automatski, a EU bi morala da primi Srbiju po istom modelu kao i Kipar. Pravila i standardi EU se ne bi primenjivali na Kosovu isto kao u slucaju vizne liberalizacije. Simptomaticno je to da se Zapad (EU) protive ovom modelu resenje (znaci da je u korist Srbije) ali ne mogu da razumem izjavu Predsednika Srbije?? Albanci bi na osnovu ovog modela bili "primorani" (meka moc clanstva u EU) da pregovaraju sa Srbijom jer bi ulazak u EU vodio ne preko Brisela nego preko Beograda.
    (euroneuro, 18. avgust 2017 13:35)

    # Link komentara

  7. Kipar je primljen u EU koliko znam,
    (Milos, 18. avgust 2017 13:21)

    # Link komentara

  8. Ocigledno da ti znas sta jeste,pa to reci narodu. Ovima u svetu ne moras,oni to znaju pre tebe.
     (No1, 18. avgust 2017 13:20)

    # Link komentara

  9. " “kiparski model“ nije rešene za Kosovo jer on znači zamrznut konflikt u narednih 100 ili 200 godina. "

    Svako resenje koje nije reintegracija KiM u sastav Srbije znači zamrznut konflikt u narednih 100 ili 200 godina.

    I da podsetim, Albanci su vec jednom bili na Rukovkdecim mestima u Srbiji i Jugoslaviji i Dokle god oni POSTUJU zakone Srbije nemam problem da bude predsednik Srbije.

    STA FALI Kiparskom modelu ako nema priznanja (otimacine) Kosova.

    I ako se nadje "KONACNO RESENJE" za KiM, sta cemo sa "Zamrznutim konfliktom" u Republici Srpskoj.
    Ili ces I TO, uz svoje Zapdne "Partnere" da resaves na isti nacin.
    Na Srpsku STETU.

    Samo bi POLITICKI AMATER resavao ta 2 pitanja odvojeno.

    I jos jedno pitanje, STA ti vrede putevi (nakon sto PRIZNAS KiM i reitegrises Republiku Srpsku u BiH) ako ni posle toga investicije NE BUDU DOILAZILE?

    Sta onda?
    Koga cemo onda da prodamo?
    Rasku? Vojvodinu?

    I zasto?
    Da bi (smanjena) Srbija postala 'Bujanovac' Evrope.
    Nerazvijena opstina na Jugu.
    (Petar S., 18. avgust 2017 13:19)

    # Link komentara

  10. Iz perspektive EU, Kipar je jedinstvena država, ali pregovori vlade u Nikoziji i secesionista sa sjevera nisu dali rezultate. Zato su u Uniju primili samo teritoriju koju kontroliše centralna vlast.

    S druge strane, iz perspektive EU, Srbija i Kosovo su dvije zasebne države, i briselski pregovori treba da dovedu do de facto (ako ne i de iure) međusobnog priznanja. Potom bi slijedio proces pridruživanja EU.

    I kako sad primijeniti "kiparski model"? To su potpuno različiti slučajevi! Uopšte, pominjanje tog modela je jedna najobičnija floskula, kojom neko hoće da kaže, da slaže, kako Srbija ima alternativu u ovom procesu. A nema je.
    (Srđan, 18. avgust 2017 13:02)

    # Link komentara

  11. Referendum gradjana pa kako odluce.
     (Kosta, 18. avgust 2017 13:00)

    # Link komentara

  12. Jako dugo kod nas postoji ovaj problem, niko nije pokušao da ga reši i mislim da nikom nije ni bilo u cilju da se reši jer albancima je dobro - plaćamo njihove dugove, zapdu dobro - ne primaju nas u EU i samo nas uslovaljavaju svakojakim zahtevima, a Kosovo im naslađe kada nas uslove, mi odmah padamo u vatru i vičemo kako ne damo Kosovo! Strbima na Kosovu isto nije baš tako loše, svi su se lepo snašli u opštem metežu, da se tu svašta izbeći i da se voda plati, i telefon i komunalije... svega ima, prodaj, kupi, uzmi od države humanitarnu pomoć, uzmi od albanaca njihovu pomoć... svega ima, nismo ni mi baš ludi. E sada tome svemu mora doći kraj, predsednik to jako dobro vidi i zna, znači rešiti se mora... verujem da će to rešenje predsednik iznaći...
    (Višnja, 18. avgust 2017 12:58)

    # Link komentara

  13. Kosovo mora da se resi na sasvim drugaciji nacin jer nereseno stanje nam nista ne donosi osim daljeg tereta za buduce generacije.
    (sanjalica, 18. avgust 2017 12:51)

    # Link komentara

  14. Nijedan model ne možemo da uzmemo kao konačno rešenje. Može nešto da nam bude uzor, ali svi oni imaju i neku svoju negativnu stranu.
    (fica, 18. avgust 2017 12:46)

    # Link komentara

  15. Treba održivo rešiti problem a ne gurnuti ga pod "tepih" da nam i deca ginu zbog istog.
    (Fajgla, 18. avgust 2017 12:43)

    # Link komentara

  16. Svakako će biti onako kako kažu Amerikanci i bitno je da u dogovoru sa njima izdejstvujemo najpovoljnije rešenje za nas.
    (Diksi, 18. avgust 2017 12:43)

    # Link komentara

  17. Naravno da nam nije u interesu zamrzavanje konflikata, vec razresenje i postizanje mira.
    (Ivana, 18. avgust 2017 12:42)

    # Link komentara

  18. Који је следећи модел? Како човек који не живи на Косову*, зна који модел ваља а који не ваља?
    (Посматрач, 18. avgust 2017 12:38)

    # Link komentara