Raspad SFRJ - teško nasleđe

Podgorica -- Blagoje Grahovac u tekstu u "Vijestima" piše da je raspadom SFRJ ostalo teško političko nasleđe državama nastalim iz Jugoslavije.

Izvor: "Vijesti"
Pošaljite komentar
  1. Samo kolosalna budala neshvatljivo velikih razmera još uvek veruje da je raspad i rat u bivšoj Jugoslaviji počeo spontano. Rat je projektovan i vođen isključivo radi pljačke i bogaćenja visokih komunista u politici, vojsci, policiji...svih koji su imali jak verbalni i oružani uticaj na narod. Sve ostlo, bivši ratovi bivša zverstva na svim stranama, ugroženost Srba, religija, nacionalnost...sve to je bio agens, folklor i scena za tanc majstore. Ja spontanost, odobravanje i priključenje ogromnog broja ljudi đavoljem scenariju vidim u tradiciji otimačke kulture na ovim prostorima, posebno u Srba: otimači od Turaka su vekovima glorifikovani kao heroji-hajduci (verovatno opravdano, jer ovde vekovima nije bilo normalne države pa ni vrednosni sistem po kojem se živelo nije bio normalan), kasnije, Turci otišli a duboke navike otimanja ostale. Ko god veruje da se ta tradicija ugasila, neka otvori novine...otimanje, pronevera, krađa, korupcija dostižu i danas u Srbiji veličinu privredne grane. Stida nema jer se radi o "pozitivnoj" tradiciji koja se prenosi tiho vaspitanjem. Ko će to da prekine? Đinđić je pokušao, loše je prošao. Najcrnje, što se prekid tako dubokih tradicija ne može izvršiti verbalnom edukacijom, već sličnim, stravičnim pritiskom, po intenzitetu verovatno samerljivim onom pritisku pod kojim je takva tradicija i formirana. Ukratko sečom i rezanjem. No, to otvara problem izvođača radova, koga nema...za to su se pobrinuli upravo takvi o kojima govori članak.
    (Noje, 4. avgust 2017 14:09)

    # Link komentara

  2. To su ti politicki podobni paraziti komunizma koji su primali debele plate da budu lojalni sistemu a koji su na prvi poziv svojih nacionalista okrenuli ledja svojoj drzavi i armiji i naravno za taj svoj izdajnicki potez moraju osuditi srbe naivnjake koji su verovali u bratstvo i zajednistvo.
    (Roko, 4. avgust 2017 11:34)

    # Link komentara

  3. Bravo, gospodine generale !
    Zadatak obavljen za najviše ocjene i priznanja !
    Crna Gora je primljena u NATO. Više nema potrebe za pričom kako nam je KGB razorio SFRJ i kako nam je u NATO-u spas, ko se upecao - upecao se .
    Treba nastaviti pljuvati po svima koji su protiv utjerivanja demokratije čelikom i barutom, tek su počeli ...

    Najveća kazna za ovog malog šrafa u propagandnoj mašineriji specijalnog rata je - ignorisanje. Zaista nema potrebe komentarisati njegova pisanija, da nije žalosno - bilo bi smiješno ...
    (AtamanCG, 4. avgust 2017 10:42)

    # Link komentara

  4. Mnogo jednostavno da se kaže Srbija je kriva, ali nije baš tako, krivi su Crnogorci u Srbiji i prekodrinska klika infiltrirana i postavljena u sve državne institucije i poluge moći. I sada sa bezbedne vremenske i prostorne udaljenosti ništa lakše nego prosipati mudrosti - Srbija ovo, Srbija ono. Idite svi s milim Bogom.
    (andol, 4. avgust 2017 10:36)

    # Link komentara

  5. Srbija je na nivou Severne Koreje po slobodi medija.
    (deda pepo, 4. avgust 2017 10:33)

    # Link komentara

  6. Treba samo pogledati rezultate gradjanskog rata u bivsoj SFRJ pa videti da je Srbija (od pomenutog Milosevica do Vucica) jedina ostala etnicki naj izmesanija republika (SVE ostrale su danas manje vise jedno-Nacionalne drzave) pa videti sav kretenizam texta, (njegove konstrukcije) A POGOTOVO NASLOVA.

    Kao kad bi se reklo da je Hitler sacuvao Nemacke jevreje a pobio/proterivao evropske.
    (Petar S., 4. avgust 2017 10:03)

    # Link komentara

  7. Граховац – који иначе зна све одговоре на сва питања – не може да одговори на једно питање, које се поставља деци у обданишту. Која је то његова држава, шта је његова отаџбина и ко је његов народ? Да ли је то Србија, у којој лагодно живи у елитном београдском кварту, или Црна Гора, коју је преусмеравао према Хрватској, или је пак Република Српска, у којој је рођен, где су му родна кућа и родбина и за коју је одбио да се бори.
    (Грах, 4. avgust 2017 09:42)

    # Link komentara

  8. Reče "analitičar" čijom zemljom vlada osoba X(Milo) 27 godina.Besramno.
    (a, 4. avgust 2017 09:39)

    # Link komentara

  9. Ovaj general pljuje godinama po Srbima i Srbiji. Generale, kad si takva moralna gromada odrekni se 120 000 dinara mesečno što ti taj isti narod koji prezireš daje u vidu penzije. Lepo vrati se u rodnu Hercegovinu i nek ti Bakir da penziju i mudruj u onom kršu.
    (Doktor nauka, 4. avgust 2017 09:39)

    # Link komentara

  10. Jel ima neko nešto da doda?
    (Samo pitam, 4. avgust 2017 07:57)

    General foteljaš. Političar iz foajea. Sponzoruša.
    (OX, 4. avgust 2017 09:38)

    # Link komentara

  11. Bravo,, svaka cast.
    (istina, 4. avgust 2017 09:37)

    # Link komentara

  12. obozavam ove Slobine generale koji pod stare dane spoznaju pojmove vladavine prava, ljudskih prava, slobode i individualizma, a celog zivota su se borili da ti koncepti ne zazive
    (pamtimo, 4. avgust 2017 09:23)

    # Link komentara

  13. Ovaj je popljuvao sve. I glavne političare u Srbiji i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori i u Makedoniji. Kad se tako popljuju svi, onda tekst i nema efekta jer se svi ti minusi medjusobno potiru. Nije da nema istine u tim rečima, ali je poredjenej s Hitlerom malo preterano.
    (Bane, 4. avgust 2017 09:04)

    # Link komentara

  14. Ovo je tekst koji ce jednog dana da se stampa u svim udzbenicima regiona. Nikakav drugi komentar nije potreban.
    (Spira, 4. avgust 2017 09:02)

    # Link komentara

  15. Analiza je beskompromisna i surovo tačna. Već sama upotreba termina 'hitlerizacija', međutim, ne samo što zaista ne odgovara stanju u Srbiji danas, već se - kao i svako neopravdano poređenje ili povezivanje sa Hitlerom, nacizmom, holokaustom ili genocidom na bilo kojoj tački zemljine kugle - utapa (siguran sam nenamerno, što je moralno opravdanije, ali intelektualno pre za osudu) u sve prisutniju relativizaciju jednog od najvećih zala koja ljudska vrsta poznaje.
    (bane sine, 4. avgust 2017 08:59)

    # Link komentara

  16. Svaka mu je kao u Njegoša.
    (Salvi, 4. avgust 2017 08:56)

    # Link komentara

  17. Naknadna pamet sa vojnog otpada. General (zamislite) mislilac u penziji. I naravno: mrzi Udbu. Ništa novo...
    (Seljak, 4. avgust 2017 08:49)

    # Link komentara

  18. Manje - više, realna slika naše balkanske vukojebine. Iako nisam jugonostalgičar, Jugoslavija je bila jedina šansa da balkanski narodi budu nezavisni, ali su umesto nezavisnosti i ljudskog dostojanstva, odabrali nacionalizam i klerofašističke i pljačkaške elite. Sada Jugosi mogu mirno knjavati u hladu. Životi će im proći ko da nisu ni živeli.
    (ded, 4. avgust 2017 08:48)

    # Link komentara

  19. Sve je covek lepo rekao.
    (kiki, 4. avgust 2017 08:45)

    # Link komentara

  20. E moj generale... Ti i tebi slični koji su u SFRJ imali status bogova, a koji su joj prvi žarili nož u ledja. Vi crnogorski kadrovi više I pre svih drugih.
    Mogao si bar malo, ali sasvim malo, da izadješ iz tih par CNN ili Times članaka koji čine osnovu tvoje "analitike", sramota je za vojno lice koje je svedok tog vremena da ponavljanja Švaba tralala da je Srbija kriva za rat. Pa ti bi prepošteni junače bar trebao da se setiš koju si i kakvu zakletvu dao na Ustav tog "najvećeg društveno političkog evropskog projekta XX veka". Ili da pitaš svoje mentore šta bi njihove vlade učinile da na njihovim teritorijama osvanu cele vojske koje je naoružala, npr, Rusija. Ili da se malo pozabaviš analizom najbrutalnijeg pravnog paradoksa XX veka u kome Mesić svedoči protiv Miloševića za razbijanje Jugoslavije....
    I konačno, stoji da je Hrvatska još u ratu, stoji da je patološka mržnja prema Srbima još uvek okosnica "državotvornosti " (ND)Hrvatske. Samo bih te priupitao gledaš li v(ij)esti i šta imaš da kažeš o sntisrspkoj histeriji u Crnoj Gori, koja permanentno traje i ima karakter državnog nasilja nad trećinom sopstvenih građana svaki božiji dan. Mitološko srbočetništvo koje se mora spomenuti bar 5 puta dnevno, jer je to mantra sponzora "vjekovne samostalnosti "...
    Za tvoju informaciju, ne bavi se Srbija nikime ni približno toliko koliko se svi vi bavite njome. A trebala bi, i morala, jer zemlje sa mnogo manjom dijasporom dnevno učine više aktivnosti nego Srbija za godinu dana. A dijaspora je generale velika, jer neki od vas, koliko god vredno radili, nisu ispunili svoj deo zadatka da proteraju sve Srbe.
    (rammer, 4. avgust 2017 08:45)

    # Link komentara

  21. Bravo na tacnoj formulaciji svega sto nam se dogadja.A i na hrabrosti da se to inapise.
    (Billy Brag, 4. avgust 2017 08:42)

    # Link komentara

  22. Svaka cast generale, nema se sta dodati. Od reci di reci tacno.
    (Doktor, 4. avgust 2017 08:42)

    # Link komentara

  23. Odlicno opisan sistem vlasti na Balkanu, stim da on nije prekidan ni za vreme vladavina DoS-a, ciji su se politcirari odmah prilagodili jer su videli da to donosi ogromnu licnu korist. Ovaj sistem je skoro nemoguce razgraditi i zato smo osudjeni na propast u kojoj se vec nalazimo duboko.
    (chombe, 4. avgust 2017 08:25)

    # Link komentara

  24. sve istina generale
    (gile, 4. avgust 2017 08:25)

    # Link komentara

  25. Odličan tekst.
    (Predrag, 4. avgust 2017 08:23)

    # Link komentara

  26. Sve je istina generale, to sto govorite.
    (Ivan NG, 4. avgust 2017 08:20)

    # Link komentara

  27. Svaka mu je ka NJegoseva
    (Bravo matori bravo, 4. avgust 2017 08:17)

    # Link komentara

  28. Retko lucidna i inteligentna analiza.Sto kazu "u sridu". Potpisujem.
    (make yugoslavia great again!, 4. avgust 2017 08:17)

    # Link komentara

  29. ... Socijalistička partija Srbije, JUL Mirjane Marković i Srpska radikalna stranka, te sve stranke koje su se izlegle u njihovom inkubatoru snose svu odgovornost za posledice rata na ex-Yu prostoru...

    Sva odgovornost - znači da je ta odgovornost stoprocentna i da niko drugi nije ni jedan promil odgovoran. Nije tako i ti, generale, znaš da nije.
    Generale, di si bija kad je grmilo, kad je sevalo?
    (Samosvesna gradjanka, 4. avgust 2017 08:16)

    # Link komentara

  30. Mogao bi tzv general Grahovac da opiše i prezentuje svoju ulogu u ovome što je opisao, njegovu ulogu i mesto ?! On fin, a svi ostali ovakvi kako je opisao, prilično pojednostavljeno i sa poluistinama. General je imao vrlo aktivnu ulogu u svemu ovome sa čime druge ocrnjuje. Neka prizna šta je on radio 1990-1995. g
    (Duško, 4. avgust 2017 08:15)

    # Link komentara

  31. Prilicno dobro pogodio ali to svak zna .Sta cemo sad :(
    (Oj Srbine,moj Srbine, 4. avgust 2017 08:09)

    # Link komentara

  32. Jel ima neko nešto da doda?
    (Samo pitam, 4. avgust 2017 07:57)

    # Link komentara