1. @DEDA CVETKO
    Istorijske cinjenice izvrnute, netacne, sa pogresnim zakljuccima. Prvo, Kraljevina Srbija je pre stvaranja SHS bila daleko veća od avnojevske republike. Drugo, u Kraljevini SHS/Jugoslaviji nije bilo nikakvih unutrasnjih granica za razliku od Titove Jugoslavije i avnojevske Srbije, vec samo oblasti i one niti po statusu, niti geografski niti etnicki niti po br. stanovnika nisu imale nikakve karakteristike koje narusavaju jedinstvo i celovitost drzave. To kao diplomirani pravnik, koji je izucavao teoriju drzave i prava, ustavno pravo, opstu pravnu istoriju, nacionalnu istoriju, mogu sa potpunom sigurnoscu da kazem. Po vasoj logici, mi smo raskomadani i na okruge i opstine. Trece, pokrajine u Srbiji su osnovane jos 45. Cetvrto, imajuci sve to u vidu ne znam kako zakljucak da je Tito izbrisao granice kada je bac naprotiv stvorio nove. Ne da Broz nije dao Srbima ni metar, niti ih je ujedinio, vec im je oteo ono što su ya monarhije stvorili. Peto, da Tito nije dosao na vlast, Srbija bi i tada i sada svakako bila veca i bez unutrasnjih granica koje ugrozavaju drzavu. Ne bismo imali ni ratove devedesetih.
    (my way, 27. maj 2017 21:04)

    # Link komentara

  2. "...Amerikanci, koji u mnogo čemu jesu bastion demokratije-bar za svoje građane- jesu bacili dve atomske bobme na civilno stanovništvo i jesu sa saveznicima sravnili Drezden- najlepši nemački grad , bez vojnog značaja- i pri tom ubili preko 250000 ljudi.
    U tom i u drugim kontekstima,manjak pravne države i zločini, jesu nužna posledica sveta u kojem se živelo.
    Sada na sreću nema takvih zločina, ali sada, bar u bivšoj SFRJ, ima hiljadu puta više pljački koje kod Tita nije bilo.
    U širem svetlu, daleko najveća politička figura u istoriji celog Balkana. Kako će ga nazivati unuci poraženih fašista, i nije baš previše važno..."
    (Danilo, 27. maj 2017 17:06)

    Samo da dodam mnogo se velica demokratija iako mi mnogi pamtimo kako su crnci jos 70tih godina se borili da ulaze u autobuse na prva vrata, da crnci mogu da sednu u autobuse napred a ne u zadnjim redovima, koliko se Martin Luter King borio za crnacka prava. Ali eto to se ne pamti ali se zamera zasto Jugoslavija npr. nije uzla u EZ a to je tada bila samo ekonomska zajednica za rude i celik. Toliko o nekim segmentima 70tih godina.
    (paor, 27. maj 2017 20:19)

    # Link komentara

  3. Ko je razmišljao iz ove zemlje je otišao kad je TITA zabolela noga.
     (du@x, 27. maj 2017 19:17)

    # Link komentara

  4. Ne secam se da nam je Tito obecavao zlatne periode, ali zivelo se vise nego dobro. Ako je i bio negativac, sto neki tvrde, bio je dobar za razliku od danasnjih pozitivaca koji su gori od gorega. Sve je relativno.
    (Leo, 27. maj 2017 19:17)

    # Link komentara

  5. Ako ćemo iskreno većina ljudi je bila srećna i zadovoljna.
     (du@x, 27. maj 2017 19:15)

    # Link komentara

  6. Kralj je stvorio Hrvatsku Banovinu do Zemuna (i Zemun) pola Bosne i Hercegovine im je dao, celu RSK.
    Tito je vec isekao takvu banovinu, i pridodao im istru, ali dao Srbiji ceo Srem, Zemun, i Bosni koja je bila vecinski srpska dao je Hercegovinu.
    (seljadin, 27. maj 2017 18:44)

    # Link komentara

  7. Pustite vi Tita i proslost. Nego se vatajte resavanja trenutnog stanja u sto kracem roku dok smo jos mladi!
    (Spasoje, 27. maj 2017 18:35)

    # Link komentara

  8. Cetnici Ustase Bela Garda i Muslimanska Handzar Divizija Svi do jednog bili su jajare i kokosari A drug Marsal je bio jedan od retkih koji se bas onako muski tukao sa Nemcima i Domacim Izdajnicima. To sto su sada na vlasti ponovo jajare i kokosari E to se zove Istorijski Peh. Mi sada imamo Peh drugovi. Robu druge klase.
     (holivudski frizer, 27. maj 2017 18:29)

    # Link komentara

  9. Taj Tito, ma, nije tesko poverovati da je bolji od ovog naseg svemoguceg i one njihove Kolinde ...
    (baolam, 27. maj 2017 18:14)

    # Link komentara

  10. Oni koji tvrde da je Tito bio zlikovac koji je Srbima uzeo (a kralj 'dao') Kosovo , ili su sisli s' uma, ili nikada nisu isli u skolu.

    Nekoliko istorijskih CINJENICA:

    - Kraljevina Jugoslavija/SHS rasparcala je "pobednicku" Srbiju na ni manje ni vise nego 6 (i slovima: sest) delova. Nikada u svojoj istoriji Srbija nije bila tako izmasakrirana kao za vreme "Kralja Ujedinitelja" (sic). Za razliku od Srbije, koju je kraljevina raskomadala GORE NEGO IKADA DOK SMO BILI POD TURCIMA, Hrvati su dobili najvece teritorijalno prosirenje u svojoj istoriji. Da, gospodo, ako niste znali, granice Nezavisne Drzave Hrvatske su iste one granice KOJE JOJ JE OSTAVILA KRALJEVINA JUGOSLAVIJA.

    - Za vreme prvih 30 godina Titove vladavine (1945-1974), Srbija je PO PRVI PUT U SVOJOJ ISTORIJI bila potupuno ujedinjena i nije imala unutrasnje granice niti je bila cepana, deljena ili rasparcavana.

    - Za vreme Tita, Srbija je dostigla svoj najveci teritorijalni uspon jos od Cara Dusana. Da, gospodo -- tada smo bili VECI nego sto smo bili 1913. godine!

    - Tito je bio PRVI vladar Srbije koji je ujedinio sve koji govore Srpski istocno od Drine OD CARA DUSANA.

    - Tito je ispravio nakaradne unutrasnje srpske granice koje je Srbija nasledila od monarhije. Da je Tito ostavio gnusne granice koje joj je nametnula monarhija, glavni grad "Nezavisne Drzave Kosovo" danas bi bio Nis, Crna Gora bi se prostirala do Ivanjice, a Srpski konzulat u Bosni i Hercegovini nalazio bi se u Cacku.
    (DEDA CVETKO, 27. maj 2017 18:09)

    # Link komentara

  11. Od kada je pocela ova naknadna pamet oko toga da je Tito ustvari bio zlocinac i diktator, vrzma mi se po glavi jedna gotovo matematicka cinjenica. U Srbiji evo vec 25 godina nije zavrsena privatizacija, ne ulazim uopste u to da li je pljackaska ili ne. E, a sada, pitanje: ko je toga toliko stvorio za prethodnih 50 godina da je potrebno toliko vremena da se promeni oblik svojine? Ko je bio na vlasti? Zlocinac i diktator? Pa, ko je onda stvarao, jer diktatori i zlocinci stvaraju samo za sebe i svoju porodicu, a ovo je sve bilo drustveno. Jos uvek vise od pola Srbije zivi u bivsim drustvenim stanovima. Ko im ih je dao? Zlocinac i diktator? Da ne gorim o jos jednoj za mene ubitacnoj nelogicnosti: posle diktatora i zlocinca Tita, u svim republikama bivse SFRJ, na vlast su dosli njegovi saradnici i naslednici. Svuda su docekani odusevljenjem i nikome nije smetala njihova veza sa Titom. Nikome, sem njima, zato, prvo sto su uradili razbili su zajednicku drzavu, da nas ne podseca kako smo bolje ziveli u drzavi koju je stvorio zlocinac i diktator.
    (radnik, 27. maj 2017 18:07)

    # Link komentara

  12. Тито да је био паметан колико његови обожаваоци тврде не би био доживотни председник државе ма колико способан био већ би размишљао и опстанку те државе и после њега и створио систем смењиве власти. Коначно, идеја стварања покрајина у Србији која је била кичма обе Југославије и без које Југославије дефинитивно не би било је глупост невиђена а данас ми Срби осећамо последице те глупости. Наравно његови Хрвати и Словенци су веома срећни.
     (Бата Стојковић, 27. maj 2017 18:00)

    # Link komentara

  13. "Što je više prevara i laži, Tito nam je miliji i draži".
    Nadam se da vam je sada jasno zašto neki toliko vole Tita.
    (Jasno, 27. maj 2017 17:46)

    # Link komentara

  14. Tito je bio komican u odnosu na neke crnogorske borce tipa Peko Dapcevic, Sava Kovacevic, pa Beogradjanin Koca Popovic... Ali i on, tamo neki u redu po zaslugama, je par ekselans heroj za onog kog zaludjelu smatraju najvecim srpskim herojom - Drazom.
     (Kralj Beljo, 27. maj 2017 17:42)

    # Link komentara

  15. Da li je bio bolji život u SFRJ ?
    Pa pogledajte samo ekonomiju pre 30-40 godina i pogledajte je sada u svakoj od republika.
    Jesu li navijaci tada uzvikivali nacisticke parole ? Jel bio veci organizovani kriminal? Jel postojao nacionalizam i fashizam ?
    Da li su popovi vozili BMW-e ? Da li smo morali da zakljucavamo vrata ?
    Da li smo se delili na "nase" i "njihove" ? Da li je veroispovest tada bila bitna ? Da li danas imamo besplatne eskurzije za malisane iz osnovne ciji roditelji ne mogu da priuste letovanje ?
    I za kraj : DA LI SMO IMALI HIMNU I ZASTAVU KOJOM SMO SE PONOSILI ?

    Mislim da svi znamo odgovor na ova pitanja.
    (Miki, 27. maj 2017 17:39)

    # Link komentara

  16. Taman tako
     (Haris, 27. maj 2017 17:29)

    # Link komentara

  17. Dani demokratije, u Kumrovcu, sa komunističkim znamenjem, u slavu diktatora. Pa ludilo.
    (Danko, 27. maj 2017 17:23)

    # Link komentara

  18. A umesto "Hej Sloveni" "Lijepa naša", toliko o tome. Raspad SFRJ je poceo onog trenutka kad je stvorena zato sto je bila nacionalisticki uredjena. To je bila zemlja u kojoj je svaka ideja integralnosti jugoslovenstva i funkcionalnosti drzave bila ideoloski i politicki nepodobna. Od Jajca i stvaranja nacionalnih republika i pokrajina samo u Srbiji, Jugoslavija i Srbija su sve vise dezintegrisane, jer se povladjivalo nacionalizmu i separatizmu svih sem Srba. Sve je to krunisano najnakaradnijim i najduzim ustavom na svetu iz 74. i ostalo je samo da se taj put ratom protiv JNA i Srba finalizira. Taj nacionalizam je brizljivo gajen i to ,sto je vrhunac licemerja, u ime "bratstva i jedinstva". Da Tito nije trijumfovao u krvavoj borbi za vlast bili bi osnivac EZ, sad EU, Jugoslavija bi postojala kao uvazena evropska drzava i postovani prijatelj Rusije i SAD. Ako bi se i raspala to bi bilo na miran nacin i ubrzo nakon Drugon svetskog rata, ili nikad. Ukratko, bili bi ona drzava, cenjena i postovana monarhija, Srbija ili Jugoslavija, nebitno, koja smo bili pre njegove revolucije. Mi smo isli drugim putem i sad puzimo da bi bili poslednji i najgori medju EU zemljama, samo da smo tu. Imamo postkomunisticku, liberalno kapitalisticku, tajkunsku, opljackanu, ratom razorenu drzavu. Stvaranje zajednicke drzave 1918. bila je tragicna greska koja je nakon apokalipticnih zrtava mogla bar za buduce generacije biti ublazena, ali je nazalost na vlast zaseo Tito i zapecatio nam sudbinu.
    (my way, 27. maj 2017 17:22)

    # Link komentara

  19. Naslov strava!
    (10+, 27. maj 2017 17:17)

    # Link komentara

  20. Ekstremni desničari, verski fanatici i nacionalisti- dakle ljudi sa poremećenom percepcijom stvarnosti- kao i svi koji se osećaju poraženi pobedom partizana u 2.Svetskom ratu jesu ogorčeni protivnici Tita i njegovog dela.
    Nabrajanje zločina komunista vadi se iz konteksta pa se gubi iz vida da je svet u tom vremenu bio loše mesto za život.
    Amerikanci, koji u mnogo čemu jesu bastion demokratije-bar za svoje građane- jesu bacili dve atomske bobme na civilno stanovništvo i jesu sa saveznicima sravnili Drezden- najlepši nemački grad , bez vojnog značaja- i pri tom ubili preko 250000 ljudi.
    U tom i u drugim kontekstima,manjak pravne države i zločini, jesu nužna posledica sveta u kojem se živelo.
    Sada na sreću nema takvih zločina, ali sada, bar u bivšoj SFRJ, ima hiljadu puta više pljački koje kod Tita nije bilo.
    U širem svetlu, daleko najveća politička figura u istoriji celog Balkana. Kako će ga nazivati unuci poraženih fašista, i nije baš previše važno...
    (Danilo, 27. maj 2017 17:06)

    # Link komentara