Kako su svi advokati jednaki, a neki jednakiji

Каkо su svi аdvоkаti jednaki, pа imајu prаvо dа birајu rukоvоdstvо svоје Kоmоrе, a neki ipаk jednakiji, pа tо prаvо nеmајu

Slobodan Kremenjak, advokat
Pošaljite komentar
  1. "Advokatura ne postoji sebe radi, već radi klijenata, radi onih kojima je pravna pomoć potrebna. ". hvala na plemenitim recima i ljudima koji svoj posao rade posteno i dobronamerno.
    (bona fides, 21. novembar 2016 17:07)

    # Link komentara

  2. Уз сво уважавање става колеге ради се пре свега о следећем:

    Ортачка адвокатска друштва су велике канцеларије које de facto запошљавају адвокате који нису формално у радном односу, по Закону о раду, али суштински јесу. Већина њих ради за месечну зараду која је фиксна са додатим бонусима. "Фирма" им плаћа доприносе и остале дажбине, осигурање од професионалне одговорности и слично.

    Оно што је пресудно то је први постулат адвокатуре, а то је самосталност. Воља и снага да се каже - не. Неко ко је у зависном односу у другој канцеларији, поготову оним акоје броје преко 10 па и 70 адвоката, су све само не самостални и независни. Они не могу да кажу не, тј. да одбију заступање, нити могу да гласају по савести на скупштини јер је гласање јавно, а то смо видели на скорашњој.

    На концу, адвокати желе да буду равноправни и да имају једнаку шансу, за разлику од привилегованих канцеларија које располажу енормним буџетима за прикривено рекламирање, којима послове намештају функционери извршне власти и слично.

    Другим речима, циљ је да се адвокатура дисциплинује и поскупи, као једина брана бахатости и самовољи државе. О свему говори и то што је овај текст уопште објављен, с обзиром на то да је пристојно ствари разрешити прво у сопственој кући. Тако је овакав текст такође део борбе за власт и што се већине адвоката тиче, комплетна руководства АКБ и АКС ће летети. Проблем настаје у томе што оба руководства то знају па опструирају све могуће поступке како би се задржали што дуже
    (Адвокат, 18. novembar 2016 20:36)

    # Link komentara

  3. Очигледно је реч о тексту по наруџбини. Основна обележја адвокатуре су самосталност и независност.
    Одговор на питање:"Да ли је могуће бити самосталан и независан ако радиш за плату?", указује на објективност непотписаног "коментара" и чини јасним ко има право у овом "спору".
     (Chango, 18. novembar 2016 17:01)

    # Link komentara