Vodonik je i dalje u igri: Honda i General Motors zajednički ulažu u novu-staru tehnologiju

Zajedno su pokrenuli postrojenje u Detroitu sa ciljem razvoja i proizvodnje pristupačnih automobila na vodonik.

Izvor: Revijahak
Podeli
Foto: Honda promo
Foto: Honda promo

General Motors (GM) i Honda udružili su snage kako bi razvijali i proizvodili automobile na vodonik, odnosno vozila koja bi koristila tehnologiju gorivnih ćelija. Proizvođači su zajedno pokrenuli postrojenje u Detroitu sa ciljem razvoja i proizvodnje pristupačnih automobila na vodonik.

Gorivne ćelije koje pokreće vodonik jedna su od alternativa klasičnim električnim automobilima sa baterijama. Baš kao i električni automobili, vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama imaju električni motor, ali auto ne mora da ima veliku i tešku bateriju.

Modeli automobila koji su do sada lansirani sa ovom tehnologijom, kao što je Toyota Mirai, imali su skromnu prodaju. Honda i General Motors su sada pokrenuli zajedničko postrojenje Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM) u Detroitu u koje ulažu 85 miliona dolara.

Honda planira da lansira sisteme gorivnih ćelija u SUV-u zasnovanom na modelu CR-V kasnije ove godine, dok će se GM u početku fokusirati na velike pikap modele u svojoj ponudi.

Honda je ranije lansirala model Clarity sa gorivnim ćelijama, koji takođe nije napravio veliki tržišni prodor.

Plan je u početku da se proda 2.000 automobila godišnje, zatim da se poveća prodaja na 60.000 automobila do 2030. godine i oko 100.000 automobila do sredine naredne decenije.

Deluje kao ambiciozan plan, a ključna će biti cena vozila, ali i dostupnost stanica za punjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu