1. Automobil na vodonične gorivne ćelije opet mora da ima pozamašnu bateriju u koju će da se akumulira energija dobijena rekuperacijom (kočenjem). Može i bez toga, ali je glupost ne iskoristiti (bacati u atmosferu) tu energiju ako već koristiš elektromotor za pogon. Bar za toliki procenat, efikasnost čisto baterijskih vozila je veća. Sigurno je da će efikasnost i trajnost gorivih ćelija biti unapređena, a cena manja, ali za to vreme i baterije će biti (i već jesu) unapređene u istom smeru.

    Vodonik je već sto godina "gorivo budućnosti". Vrlo verovatno će to biti i sledećih sto. Uostalom, ako se ne smisli novi, jeftiniji način dobijanja energije (fuzija, efikasna solarna, geotermalna?) savršeno će biti svejedno koje i kakve energije nemaš.
    (Joca, 5. februar 2024 15:31)

    # Link komentara

  2. @gradimir
    znam sve to..istrazio sam o Vodiku godinama unazad i znam za resenja koja su bili ugašena ali sad če pustiti neke patente i biče odjednom dobro...čuče se :)
    pozz
    (zex, 5. februar 2024 13:57)

    # Link komentara

  3. @Goxy
    Mene zanima samo kako ti ne dojadi da svima odgovaras mislim sigurno ne radis nigde pa imas vremena za to, a cisto sumnjam da imas i neke drugare ako znas sta to znaci...
    (Mamula, 5. februar 2024 13:22)

    # Link komentara

  4. goxy hahah kabum neče doči ne brini , ja malo više sam citao o vodiku i smeta jim samo što je taj atom najviše ga ima i svuda oko nas pa bi bilo teže naplatiti, koliko patenta se blokiralo i ima snimak iz 90tih kako je jedan Japanac.držao u boci godinama i nije "izlapeo" i svasta toga ali su ga brzo ugasili i kupili patente i sve što je rešio bilo ugašeno ... i vodik izlapi brže nego metan i drugi plin...i ima dosta toga o vodiku ali nečemo o tome jer verovatno i ne veruješ toj priči ...pozdrav :)
    (zex, 5. februar 2024 11:09)

    Komšija, vodik+dušik, mala varnica i eto kabum. Kao Hindenburg. Problem sa vodikom je što je najmanji molekul i vrlo reaktivan, pa ga je, iako je najzastupljeniji u Svemiru, na Zemlji teško naći samog. Da bi ga izdvojio treba ti energija, a manje energije ti treba da pokrećeš EV nego H vozilo za isti pređeni put. Možda će se to i promeniti, ali sada je tako.
    (Gradimir, 5. februar 2024 13:03)

    # Link komentara

  5. Goxy hahah ok važi
    pozdrav :)
    (zex, 5. februar 2024 12:35)

    # Link komentara

  6. smeta jim samo što je taj atom najviše ga ima i svuda oko nas pa bi bilo teže naplatiti
    (zex, 5. februar 2024 11:09)

    Jest vala evo nahvatah po' kile u šerpu samo mlateći rukama po vazduhu. Propali bi kada bi vozili na kabum zato neće da ih prave. ZAVERA!
    (Goxy, 5. februar 2024 12:01)

    # Link komentara

  7. Interesantno da motore na prirodni gas ne usavršavaju ili nisam informisan nego mi ovo dođe onako čisto da pitam ... zna li neko šta se dešava na tu temu ...
    (XXL, 5. februar 2024 10:56)

    Zna se. Niko normalan odavno ne želi vožnju na tng ili cng. Ok, pronađe se po koji taksista koji želi da uništi svoj motor pre vremena ali ljudi su pre 10 godina rekli da to više ne žele. Da žele kupili bi benzinca a ne dizlo i ugradili bi eksplozivnu skalameriju. Šta ti tu nije jasno.
    (Goxy, 5. februar 2024 11:43)

    # Link komentara

  8. Užasi dženderizma i ekodistopije!
    (kognitivna disonanca, 5. februar 2024 11:30)

    # Link komentara

  9. goxy hahah kabum neče doči ne brini , ja malo više sam citao o vodiku i smeta jim samo što je taj atom najviše ga ima i svuda oko nas pa bi bilo teže naplatiti, koliko patenta se blokiralo i ima snimak iz 90tih kako je jedan Japanac.držao u boci godinama i nije "izlapeo" i svasta toga ali su ga brzo ugasili i kupili patente i sve što je rešio bilo ugašeno ... i vodik izlapi brže nego metan i drugi plin...i ima dosta toga o vodiku ali nečemo o tome jer verovatno i ne veruješ toj priči ...pozdrav :)
    (zex, 5. februar 2024 11:09)

    # Link komentara

  10. Interesantno da motore na prirodni gas ne usavršavaju ili nisam informisan nego mi ovo dođe onako čisto da pitam ... zna li neko šta se dešava na tu temu ...
    (XXL, 5. februar 2024 10:56)

    # Link komentara

  11. Najveća opasnoet od eksplozije je kod pretakanja i to je potrebno robotizovati pošto je vodonik lako zapaljiv..Ostali elementi idu u prilog vodoniku u odnosu na baterije, nešto je veća cena proizvodnje od benzina , ali sa porastom broja solarnih elektrana iskoristivost struje za proizvodnju vodonika se povećava , a proizvodna cena će se smanjiti i proizvodnjom vodonika iz gasa ( metan CH4) gde ga ima u većoj količini od vode ili drugih elemenata.
    (boki, 5. februar 2024 09:37)

    # Link komentara

  12. Ah, fuel cell, koji ne može da pokrene reakciju na -10c i niže. To je Tojota "rešila" tako što je povećala kapacitet baterije i ugradila grejače pa onda greje ceo sistem 5 minuta pre nego što upali.

    Jedina lepa stvar kod ovakvih kola je što ništa ne osetiš kada dođe do kabum.
    (Goxy, 5. februar 2024 09:35)

    # Link komentara