Automobili budućnosti imaće inteligentne gume (1. deo)

Jedan od vodećih proizvođača pneumatika, Goodyear, predstavio je na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi dve inovacije na polju mobilnosti.

Podeli
Foto: Goodyear
Foto: Goodyear

Prvi konceptualni pneumatik sa veštačkom inteligencijom, Eagle 360 Urban, biće sposoban da prepoznaje okolinu, samostalno odlučuje, modifikuje se i bude interaktivan.

Sa druge strane, pneumatik Goodyear IntelliGrip Urban (o kome će biti reči u drugom delu priče o gumama budućnosti), koji je razvijen za novu generaciju autonomnih električnih vozila, svojom naprednom tehnologijom ugrađenih senzora osmišljen je da poveća bezbednost putnika.

Eagle 360 Urban

Goodyear je u Ženevi obelodanio svoju dugoročnu viziju pneumatika budućnosti i predstavio revolucionarni koncept Eagle 360 Urban. Radi se o nadograđenom konceptualnom pneumatiku Eagle 360 predstavljenom 2016. godine.

Pneumatik izrađen pomoću 3D štampe ove godine je takođe zasnovan na obliku lopte. Ali, ovog puta Goodyear je načinio korak dalje i razvio prvi konceptualni pneumatik opremljen veštačkom inteligencijom koji može da prepoznaje okolinu, odlučuje, modifikuje se i bude interaktivan.

Ugrađivanjem veštačke inteligencije Goodyear je pneumatiku dodao "mozak", a istovremeno ga je opremio bioničkom kožom i promenljivim gazećim slojem. Pneumatik tako postaje deo "nervnog sistema" vozila i elemenata "Interneta stvari". Može brzo da se prilagođava promenljivim okolnostima i razvoju potreba "mobilnosti kao usluge" (Mobility as a Service − MaaS) za vozne parkove i njihove korisnike.

Veštačka inteligencija omogućava pneumatiku Eagle 360 Urban da neprekidno i u realnom vremenu prepoznaje stanje na putu i bližoj okolini. Istovremeno može da proverava svoje stanje i pomoću neuronske mreže, programirane algoritmima dubinskog učenja, obrađuje prikupljene informacije, donosi odluke i istovremeno može da uči i optimalno prilagođava svoje buduće odzive.

Pneumatik može takođe da se prilagođava koristeći sopstvene, promenljive gazeće slojeve i interfejs između pneumatika i vozila, a istovremeno, u slučaju oštećenja, može da aktivira proces nazvan samostalno lečenje. Ugrađena veštačka inteligencija mu još omogućava da komunicira sa drugim vozilima, i svim drugim elementima od kojih se sastoji Internet stvari, i na taj način prosleđuje dalje dobijene informacije i stečeno znanje.

Autonomna vozila budućnosti moraće da nauče kako da se suočavaju sa bezbrojnim potencijalnim varijablama sa kojima se danas suočavaju vozači, a za to će biti potreban pristup podacima kao i sposobnost učenja i prilagođavanja. Prema prognozama Goodyeara, pneumatici će tada imati još važniju ulogu nego što je imaju danas.

Glavne karakteristike i prednosti pneumatika

Foto: Goodyear
Foto: Goodyear

Gazeći sloj prepoznaje okolinu

Gazeći sloj svojim bioničkim površinskim slojem velike sposobnosti prepoznavanja, koje omogućava mreža senzora, sakuplja informacije o putu i vremenskim uslovima. Podatke dostavlja pneumatiku da bi mogao optimalno da se prilagođava, kao i "nervnom sistemu" vozila da bi poboljšao kočenje, upravljivost i efikasnost.

Osim toga, sakupljene informacije, izvršene postupke i njihovu uspešnost prenosi takođe svim drugim elementima od kojih se sastoji Internet stvari da bi ih širili dalje svim pneumaticima i automobilima za koje se predviđa da će ići istim putem.

Promenljiv gazeći sloj prilagođava pneumatik uslovima na putu

Inteligentan gazeći sloj proaktivno obezbeđuje bezbednost u svim uslovima. Njegov površinski sloj je izrađen od super elastičnog polimera, savitljiv je kao čovekova koža, što znači da se rasteže i skuplja.

Pomenuti spoljašnji sloj pokriva penasti materijal koji je dovoljno jak da ostaje elastičan bez obzira na težinu vozila. Tolika elastičnost omogućava da aktivatori – komponente ispod površine pneumatika koji pod električnim impulsima menjaju oblik i deluju slično mišićima čoveka – pomeraju pojedine sekcije gazećeg sloja i na mokroj podlozi dodaju "jamice", a na suvoj poravnavaju gazeći sloj.

Pomoću promenljivog gazećeg sloja i bioničkog površinskog sloja pneumatik Eagle 360 Urban se modifikuje i oblikuje najadekvatniji "dezen" za trenutne vremenske uslove i stanje na putu.

Bionička koža se popravlja po načelu samostalnog lečenja

Bionička koža, odnosno površinski sloj, omogućava popravke po načelu sopstvenog lečenja. U slučaju da dođe do oštećenja bioničke kože pneumatika senzori u gazećem sloju prepoznaju na kojem je mestu nastao problem, pneumatik se okreće i menja površinu naleganja, time se pritisak na oštećeno mesto smanjuje i počinje proces samostalnog lečenja.

Samostalno lečenje omogućavaju namenski razvijeni materijali koji se slivaju na oštećeno mesto i međusobno reaguju fizički i hemijski da bi se ostvarile molekularne veze i time zatvorilo probušeno mesto.

Bionički površinski sloj zajedno sa veštačkom inteligencijom meri trenutno habanje pneumatika i predviđa habanje u budućnosti, što omogućava automatizovano upravljanje pneumatika i proaktivno održavanje.

Kretanje u svim smerovima

Loptast oblik omogućava kretanje u svim smerovima i doprinosi većoj udobnosti, sigurnosti i okretnosti. Ovaj oblik je primeren prvenstveno zbog ograničenog prostora u gradovima budućnosti (manje prostora za parkiranje, zajednička upotreba vozila, manevrisanje, jednostavna zamena …).

Nova generacija pneumatika će proizvođačima vozila i servisima za iznajmljivanje i deljenje automobiala donositi dodanu vrednost jer će vozilima omogućiti skoro neprekidnu vožnju i proaktivno održavanje automobilskih guma.

Zavirite u budućnost i pogledajte kako će izgledati ovaj inteligentni pneumatik:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu