Apple i Google se bore za vaš auto

Tehnološki ratovi su se odavno preselili i na drumove širom sveta, a posle pametnih telefona i pametnih satova sve glasnije se govori o pametnim automobilima. IT giganti Apple i Google su se našli u novom klinču, a pobednik će zaslužiti mesto možda baš na vašoj komandnoj tabli.

Pošaljite komentar
  1. Jedini OS kojem bih u potpunosti verovao za integraciju sa automobilom bi bio QNX. Ostali mogu samo da puštaju muziku i prikazuju mape za navigaciju.
     (drvobradi, 24. jul 2014 11:27)

    # Link komentara

  2. Da je srece niko se nebi borio nizasta, no bi zivjeli srecni i pomagali jedni drugima. Vasa je sadasnjost, moja je buducnost, rece Tesla.
     (majkroskopic, 24. jul 2014 06:09)

    # Link komentara

  3. Ja vec 3 godina imam Tablet u kolima i vec sam tri modela menjao u tabli. Tablet koji sada imam je Galaxy Tab povezan na pojacalu auta. Navigacija, DVD, Mp3, internet i OBD2.0 aplikacija da sluzi povezan na kompjuter auta, imam broj obrtaja, potrosnju, pritiske u motoru, senzori, temperature i dijagnosthpka. A google i apple neka se takmice do mile volje. I bez njih mi je auto savrsen sa tabletom. Oni to nikada nece objediniti.
     (DarkoB, 24. jul 2014 01:24)

    # Link komentara

  4. Vozim automobil iz 1999 , kupljen i uvezen 2006 , ima ugradje fabricku kasetofin. U Muziku sam ulozio 800dinara kupovinom kasete iz koje viri zica sa bananom kao od slusalica za MP3 odnosno sada vec mobilni na kome mi se nalazi omiljena muzika. Tako da , dok automobil iz 2015 bude polovan da mogu da ga kupim u Srbiji mora da prodje bar 6 godina to je 2021. Sta li ce tada da postoji od uredjaja u automobilima bas me zanima. Idem da skupljam pare.
     ('99, 24. jul 2014 00:41)

    # Link komentara

  5. Apple i Tesla Auto - prirodan brak. Da bude sve sto volim na jednom mestu.
    (aTesla, 23. jul 2014 15:46)

    # Link komentara

  6. Ako moram da biram ne treba mi nijedan. Ako ne moram da biram, onda Google, iz prostog razloga sto je rasprostranjeniji i nije zatvoren "ekosistem".
    (diogen, 23. jul 2014 13:19)

    # Link komentara

  7. pa ne znam sta ima google tu da pokusava... u skoro svakom novom autu imas prikljucak za iphone koji sluzi kao punjac a mozes i sa njega da gledas navigaciju
     (oki, 23. jul 2014 13:18)

    # Link komentara

  8. Onog dana kad budem primoran da sednem u auto kojim će upravljati Google ili Apple prestat ću da koristim auto.
     (komsija, 23. jul 2014 12:00)

    # Link komentara

  9. Nece vjerovatno ni biti puno razlike.. najbolje bi bilo kada bi se moglo birati za svako auto, ili da funkcionise sa svakim sistemom. Meni naprimer u autu ne radi android, ali rade i vin telefoni i ios. Cudno ali je tako :-)...
    (SrbinMusliman, 23. jul 2014 11:37)

    # Link komentara

  10. Koliko su naporni i željni kontrole/profita.Pod pretpostavkom da ću imati para za nov automobil ovo otprilike znači da ću morati isti da biram u odnosu na operativni sistem koji koristim na telefonu ili pri svakoj promeni automobila menjati telefon.Oba slučaja su poprilično zamarujaća i kretenska i naravno govore o tome kako dve vodeće IT kompanije žele da apsolutno kontrolišu sve aspekte ljudskog života.Šta je sledeće?Frižider,pegla,česma za vodu koju kontroliše IOS/Android.Nekako mi se sve čini da se ide u smeru Orvela a mi svi zajedno postajemo zaglupljeni "lakoćom" i "korisničkim iskustvom" uređaja koji su nam se realno uvukli pod kožu...
     (itizaj, 23. jul 2014 11:33)

    # Link komentara

  11. I Apple i Google s jedne strane i proizvođači automobila s druge su shvatili da ne mogu da uslovljavaju vozače da imaju određeni tip telefona ukoliko žele određeni automobil, tako da će se i CarPlay i Android Auto moći naći u jednom istom modelu automobila a izbor se ostavlja kupcu.
    Dokaz za to je što se na stranicama obe kompanije pojavljuju ista imena proizvođača automobila:

    [link]/

    [link]/

    BMW se npr. još uvek ne pojavljuje na Android listi, dok je VW grupa u celosti prisutna na Android listi a na Appleovoj stoji samo Audi.

    Pre će biti da će se rat za kupce nastaviti kod samih kupaca nego kod proizvođača automobila.
    Trenutno, Googleova lista je duža od Appleove.
    (NenadBod, 23. jul 2014 11:32)

    # Link komentara

  12. za koji moj auto? :(
     (bikkojisedi, 23. jul 2014 11:06)

    # Link komentara

  13. Na mom jugicu sigurno nece
    (patka, 23. jul 2014 10:50)

    # Link komentara