1. Sta imaju zajednicko vlasnik EV i osoba sa dijarejom?
    Pa oba se mole da stignu do kuce na vreme...
    Ps - Poslovni korisnici, kao taksi vozila i slicni, po Evropi se sve vise vracaju na hibride. EV su dobra kao licna, gradska prica, drugo vozilo pored veceg (hibridi ili na benzin - sve vise proizvodjaca se ponovo reklamira da ima i benzinake motore, ako je neko primetio).
    Samo u Parizu (cesto sam tamo, radim u saobracajnom sektoru), za taksi vozila i vozila hotela, treba najmanje 3.000 pozicija za punjenje, a idealno 7-8.000 hiljada! Licno, cekam po 2-3 dana da dodjem na red da dopunim auto (deo NsS - "licna, kucna" varijanta ne dolazi u obzir ni u snovima), ali firma nam je nabavila hibride (Toyota) posto od EV nije bilo vajde iz istog razloga (licno sam 2x ostao bez baterije u kolonama usled sudara daleko ispred).
    (Neba, 11. mart 2024 21:45)

    # Link komentara

  2. Tojotini hibridi su superiorni.
    * Najpre tehnički:
    Motori bez ikakvog kaiša, odsustvo anlasera, alternatora, kvačila itd., sa najsavršenijim automatskim menjačem E-CVT.
    * Pouzdani, tj. koji se ne kvare. (Ovo je posebno značajno za taksiste jer je njima svaki dan proveden kod majstora trostruki gubitak: i za delove i za majstora i kao izostanak zarade tog dana.)
    * Ekonomični - prosek potrošnje benzina iznosi oko 60-70% od prosečne potrošnje istog vozila kao nehibrida.
    * Uvek mobilni, spremni za bilo kakav daleki put.
    (vlasnik, 11. mart 2024 21:40)

    # Link komentara

  3. @ Zok1
    ...i koji ne dozvoljava više od jednog punjenja na brzim punjačima u 24 sata (kasnije su to promenili u dva). Sve u ime očuvanja baterije...

    Ovo im je, rekao bih, tehnicki opravdano.
    Blizu mene je otvoreno besplatno punjenje EV i hibrida plug-in, pa sam to koristio intenzivno, nekada i 2x dnevno. I primetio da se na taj nacin baterija baterija degradira brze.
    (Prius plug-in, 11. mart 2024 21:27)

    # Link komentara

  4. Prosecan komentatorsve gleda "prostim ocima". Neko pomenu Kinu. Toyota kao japanski brend shvata da se u narednom periodu ocekuje produbljavanje geopoliticke konfrontacije izmedju zapada (kome pripada i Japan) i Kine. Stoga Japan, odnosno Tojota ne polazu velike nade u kinesko trziste. Pored toga i Evropa koci sa EV upravo zbog velikog proboja kineskih EV. Ako se ovakav trend nastavi, za 5-10 godina doci ce do velike polarizacije i formiranja nekoliko carinskih zona. Samim tim Tojote nece ni biti u Kini, postsovjetskom prostoru, Iranu itd, a Kineza nece biti u EU i Severnoj americi, Australiji. Na ostalim trzistima ce se voditi geopoliticka borba za uvlacenje drzava u razlicite carinske blokove.
    Tako da prica o tehnologiji, kvalitetu i ostalim stvarima predstavlja 5% price, drugih 95% cini politika.
    (Logicar, 11. mart 2024 21:11)

    # Link komentara

  5. Tojota je japanski Folksvagen. Lažu, podmićuju, falsifikuju bez ikakvih skrupula, korumpiraju vlade država, medije. Dok su zamajavali svet vodonikom, Tesla i Kinezi su ih prešišali toliko da više nikada neće moći da ih stignu. I to znaju. Sada Mirai prodaju upola proizvodne cene i opet niko neće da ih kupi. Ništa drugo im i nije preostalo nego da lažu više, podmićuju jače i odlažu propast. Datsun je već propao, uskoro će i drugi, Tojota će samo poslednja da propadne, a to im je i jedini cilj.

    Sve ovo što šire po potkupljenim medijima, sve su to govorili za vodonik, a sada ćute, ne spominju. Našli bolju laž da valjaju istim budalama. Kao i Folksvagen, ne umeju da naprave električni automobil i onda su im "kiselo grožđe". Nabili su cene automobila do neba, a pola tih para odlazi na njihove reklame, kupovanje medija i političara koji treba da im obezbede monopol.

    Što se kaže "Možeš sve ljude da lažeš neko vreme, možeš neke ljude da lažeš svo vreme, ali ne možeš sve ljude svo vreme".
    (Joca, 11. mart 2024 21:01)

    # Link komentara

  6. @Mario ("Žalosno za prvog proizvođača automobila na svijetu...")
    Nije uopste Torota prvi proizvodjac automobila, nego je to nemacki Benz.
    Nego je (po wikidiji) prva kompanija koja je proizvodila godisnje vise od 10 miliona vozila ("Toyota was the world's first automobile manufacturer to produce more than 10 million vehicles per year, a record set in 2012")
    (ratko, 11. mart 2024 18:16)

    # Link komentara

  7. Glas razuma.
    Nazalost suprotstavlja mu se napaljena masa polupismenih
    (bole, 11. mart 2024 17:57)

    # Link komentara

  8. Da se ne ponavljam: Znaju oni sta rade. Razvijaju solid state bateriju sa Panasonikom, izbacili jedan model sto je tacno ali su ga poboljsali drasticno za 2024. idu postepeno da svi modeli budu Hybridy. 2026, ako se ne varam, ce ugradjivati solid state bateriju u hibride i tako je testirati sto je jako pametno a onda ce da izbace cisto elektricne ali tu ima mala caka. Oni prodaju ogroman broj kola u na kontinentima koji su daleko od elektrifikacije, bez puteva a kamoli stanica za punjenje. Dakle oni i dalje imaju jako trziste za MUS-e i slede trzisne zakone.
    (EZeljko, 11. mart 2024 16:27)

    # Link komentara

  9. Benzinski hibridi i jesu najoptimalnije resenje.
    (Mandarina, 11. mart 2024 16:11)

    # Link komentara

  10. Kiselo grožđe :) Izbacili su benzinski automobil koji se puni dva puta sporije od konkurencije i koji ne dozvoljava više od jednog punjenja na brzim punjačima u 24 sata (kasnije su to promenili u dva). Sve u ime očuvanja baterije. Međutim, ovo je puno veća igra, jer hibridi čuvaju radna mesta i lanac snabdevanja u proizvodnji motora i delova. Čuvaju i radna mesta na benzinskim pumpama i u servisima. Hibridi se relativno dobo prodaju, ali za sada se nigde u Americi nisu nametnuli kao model koji se najviše prodaje. Nema ih u prvih 10. I sama Tojota proda puno više klasičnih benzinaca, nego hibridne varijante. Evo mape Amerike sa najprodavanijim modelima po saveznim državama: [link]/
    (Zok1, 11. mart 2024 16:05)

    # Link komentara

  11. Ovakav manevar se u vreme moje mladosti nazivao "MOŠA".
    (Bole, 11. mart 2024 15:45)

    # Link komentara

  12. "već proračunata strategija da se potrošačima pruži ono što žele"

    Ovo zvuči kao floskula. Ne nudimo EV jer je to dobro za vas.
    A šta su ponudili onim kupcima koji žele EV, a takvih je samo u Kini prošle godine bilo 8,5 milijuna ili preko 50% tržišta?
    Ovako ispada da oni imaju dobre el. aute, ali ih namjerno ne prodaju, a istina je da imaju 1 model koji je neuspješan.
    Skup, rastrošan i malog dometa.
    Žalosno za prvog proizvođača automobila na svijetu da razne firme(prvenstveno kineske) nastale prije svega 5-6 godina imaju bolje el. aute.
    (Mario, 11. mart 2024 15:15)

    # Link komentara