1. Unazad, 15godina boravim, preko leta, u Italiji. Sever, regija Alto Adige.
    Već nekih 7 ili 8 godina, na ulicama Bolzana, možete videti gradski autobus koji ide na vodonik. Na njemu to i piše, transparentno.
    Hvala
    (Vlada, 22. oktobar 2023 08:57)

    # Link komentara

  2. Obrni, okreni, struja, vodonik….ipak ispada da je najbolje i najednostavnije resenje dizel, benzin a jos najbolje prirodni gas koga ima u ogromnim kolicinama na planeti. Potrebno je samo usavrsavanje sus motora kako bi se emisije stetnih gasova svele gotovo na nulu. To jeste , po izjavama relevantnih kompanija ( Bosch) moguce, ali kosta. A kosta sigurno mnogo manje nego razvoj baterija ili vodonicnih i drugih goriva.
    (Nikolica Prikolica, 22. oktobar 2023 08:28)

    # Link komentara

  3. Razvijen novi motor na vodonik.
    Pa ja sam se vozio pre 35 godina. Flasu u gepek crevo u ksrburator i teraj, tad vodonik bio jeftin a sad uzmes plavez i racunas 5 x skuplje od benzina. Imam bolji sistem od toga .
    (Rade Markovic, 20. oktobar 2023 22:39)

    # Link komentara

  4. # Link komentara
    Да си ти мени жив и здрав, ено га службени Пунто бензинац прешао 420000 километара. Нема ко га и како не ака а кварови два пута мењано квачило.
    (Milan, 20. oktobar 2023 09:36)

    # Link komentara

  5. @
    ... A za pocetak procitaj ,,Vodonicna bomba jaca od nuklearne" ,pa onda zamisli sudar dva auta na vodonik
    (Deket, 20. oktobar 2023 06:19)

    Pobogu, pa ne bi se desila lančana termonuklearna reakcija da se sudare dva automobila na vodonik. Komentar ti je stvarno na nivou "Kako mali Perica zamišlja" ... Ne kažem da nije moguće, samo su ti potrebne dve-tri "obične Hiroshima style" nuklearne bombe nameštene da detoniraju oko boce sa vodonikom manje više u mar mikrosekundi razmaka (ne znam kako ali možda preko nekog još neizmišljenog senzora za air-bag) i imaćeš u teoriji vodoničnu bombu.

    U realnom svetu, spram količine vodonika i debljine boca, verovatno da ne bi ni zapalio vodonik, sve i da sam automobil iz nekog levog razloga izgori.
    (Djorke, 20. oktobar 2023 09:27)

    # Link komentara

  6. Vodonik je buducnost, samo se taj vodonik dobija bas pomocu prostoreceno elektrolize vode, citaj uz pomoc velike kolicine struje (energije), znaci prvo treba utrositi mnogo struje da se dobije vodonik. A za pocetak procitaj ,,Vodonicna bomba jaca od nuklearne" ,pa onda zamisli sudar dva auta na vodonik
    (Deket, 20. oktobar 2023 06:19)

    Hidrogenska bomba koristi izotope vodonika (Deuterijum i Tricijum) a kao upaljac ima nuklearnu bombu (Uranijum, Plutonijum). Vodonik za motore ne bi bio izotop, a nema ni nuklearne bumbe kao upaljaca, tako da se kod sudara ne bi dogodila termonuklearna eksplozija.
    (Aca, 20. oktobar 2023 08:54)

    # Link komentara

  7. Tojota od 2014. proizvodi automobile na vodonik, u Kaliforniji danas postoji pedesetak pumpi koje toče vodinik. Tehnologija je malo drugačija, vodonik proizvodi električnu energiju, ali gorivo je isto. Domet je impresivan (EPA malo ispod 650 km), brzo se puni (3-5 minuta)... i najviše što su prodali za godinu dana u Americi je 2600 automobila. Sa svim poreskim kreditima kao i električni automobili, na lizing za $499 mesečno, a Tojota daje i karticu za punjenje od 15 hiljada dolara... Poređenja radi, lizing za Teslu 3 long range je samo malo manje, $439. Šta je razlog? Cena vodonika je visoka i milja vožnje vas košta $0.50. U isto vreme, ako punite na brzim punjačima, milja vožnje sa Teslom vas košta $0.036. (Ako punite od kuće, još manje!) Razlika 12 puta. Onih 15 hiljada koje dobijete će pokriti 30 hiljada milja - i šta posle? Cela priča sa vodonikom je priča povezana sa naftnom industrijom, pri tome ne mislim samo na proizvodnju nego pre svega na distribuciju. Rafinerije, cisterne iz rafinerija, benzinske pumpe. Vodonik i ono evropsko čudo zvano ekološko gorivo vam omogućuje da sačuvate taj lanac. BEV vozila vam remete taj koncept jer se mogu puniti tamo gde ima struje. Uz to, da bi postavili brze punjače (250kW), potrebno vam je neuporedivo manje para nego da napravite pumpu. Mnogi biznisi postavljaju "destination" punjače da bi privukli mušterije, na tim punjačima možete da dopunite 70 km za sat vremena.
    (Zok1, 20. oktobar 2023 07:27)

    # Link komentara

  8. Vodonik je buducnost, samo se taj vodonik dobija bas pomocu prostoreceno elektrolize vode, citaj uz pomoc velike kolicine struje (energije), znaci prvo treba utrositi mnogo struje da se dobije vodonik. A za pocetak procitaj ,,Vodonicna bomba jaca od nuklearne" ,pa onda zamisli sudar dva auta na vodonik
    (Deket, 20. oktobar 2023 06:19)

    # Link komentara

  9. Ja radim u Nemackoj i upravo ovih dana pakujemo prototip masine koja testira gorivne celije za autoindustriju i u prici sa inzenjerima koji rade zajedno sa mnom oni kazu da vodonik nikada nece uci u automobilsku industriju vec mozda samo za kamione i teske masine, grejanje objekata i slicno. Previse je problema da bi bio jednostavan i dugotrajan, barem sad. Sve ide samo u smeru elektromotora jer su realno izuzetno mali, velike snage i pouzdani. Slepo crevo su samo baterije a i to je pitanje vremena kad ce biti dovoljnog kapaciteta.
    (Boki, 20. oktobar 2023 06:10)

    # Link komentara

  10. Nema od toga ništa. Da vredi do sada bi već bilo puno automobila na vodonik. Osim problema koji su već navedeni u komentarima, vodonik ima 4 puta manju gustinu energije od dizela i benzina, kada se gleda zapremina. Drugim rečima, potrebno je 4 puta veći rezervoar za istu količinu energije.
    (Locutus, 20. oktobar 2023 00:18)

    # Link komentara

  11. И осредњи хемичар зна да само водоник гори. Зашто још није у употреби? Због тога јер је једноставно, јефтино, не захтева никакву посебну стручност и моћни не могу да контролишу и наплаћују свој рекет. Зато гурају литијум, ...
    (Рашо, 19. oktobar 2023 23:30)

    # Link komentara

  12. @Dex
    Hoces da kazes da vodonik bolje pukne nego gas pri sudaru?
    (BRt, 19. oktobar 2023 23:28)

    # Link komentara

  13. Ne palite se, još niko nije napravio komercijalni SUS motor na vodonik. I ovi lepo kažu da je za trkačke mašine. Šta to znači? Znači da posle trke ide na remont. Reno i Tojota su otprilike istovremeno najavili realizaciju vodoničkog motora i Reno je predstavio isti ovakav, a u Tojoti su najurili Akia Tojodu zbog debakla sa vodonikom. Vodonik je najverovatnije utopija i proizvodi više problema nego što reševa. Ni sam motor još ne postoji, a problemi proizvodnje, skladištenja i distribucije vodonika su još veći.

    Vodonik najviše propagiraju naftne kompanije baš zato što znaju da komercijalno neće biti moguć, u najboljem slučaju neće biti isplativ nikada.

    Primer Tojote je najbolja ilustracija: imali su sve, naučne, tehničke i finansijske (praktično neograničene) resurse, političku podršku od dna do vrha vlasti i nakon više od deset godina koliko su se zamlaćivali i vrteli u krug, eno ih sada najavljuju "revolucionarne baterije za BEV" kakve Kinez i Amerikanci već prave. Ono "otkrili rupu na saksiji" je zapravo težak eufemizam.
    (Joca, 19. oktobar 2023 22:42)

    # Link komentara

  14. Vodonik se moze praviti na vise nacina i iz vise izvora. moze da bude i nus proizvod u nekim industriskim granama. Ali zec lezi u masovnoj proizvodnji i ista treba da bude na drzavnom nivou. A drzavama i svetom vladaju Naftno/Nuklearni lobiji uz jos ponekih nebitnih za ovu pricu. Najbolje bi bilo da se proizvodni kapaciteti postave pored nuklearki. Visak proizvedene elektricne energije se skladisti u vodoniku koji se posle koristi u transportnoj industriji. Da li je to cisto? i Obnovljivo-nije. Moze jos bolje kao skladiste viska elektricne energije proizvedene od obnovljivih izvora i to Solarne i Vetrovne elektrane. tu su zadovoljeni svi parametri. Energija za dobijanje vodonika je iz obnovljivih izvora. Najverovatnije je da ce se ici u oba pravca, jednog dana kad kapitalizam nestane. Zasto? Pa zato sto je lakse prodavati visak elektricne energije onima kojima je potrebna jer je nemaju nego je trositi na vodonik. Mi kao civilizacija jos nismo dovoljno iskoracili iz pecine. Jos ima strahovite nejednakosti, ratova...ukratko ili cemo evoluirati ili nas nece biti.
    (EZeljko, 19. oktobar 2023 20:33)

    # Link komentara

  15. Za sve one koji su protiv vodonika neka se zapitaju da li je bolje voziti tako da strepiš gde ćeš naći punjač+minimum pola sata punjenja (ako već nema gužve i još treba da se čeka da se dođe na red). Pri tom kupovina polovnog je veliki rizik jer baterije mogu biti već ozbiljno potrošene, a skupe skoro kao jedan auto na SUS pogon. Na sve to priča o ekologiji ne pije vodu jer litijum zagađuje okolinu daleko više od "dizla" koga svi pljujete a trenutno je najbolje rešenje jer siguran sam 90% evropskih automobila na benzin neće sastaviti više od 100000 bez ozbiljnog kvara koji je gotovo neisplativ za popravku. Vodonik i e-fuel su jedina prava priča-sipaš za 5 minuta sa sve plaćanjem na kasi a možeš preći stotine kilometara.
    (Ika, 19. oktobar 2023 19:21)

    # Link komentara

  16. Motor sa unutrasnjim sagorevanjem. Kako to sada zvuci nepotrebno dugacko i komplikovano, jer spoljasnje sagorevanje se koristilo samo za parne masine i parne turbine.
    (Aca, 19. oktobar 2023 18:07)

    # Link komentara

  17. "Ne zelim da sponzorisem organizacije koje su unistile planetu i pogotovo ljude koji rade u njima. Zbog njih se vode ratovi sirom sveta."

    Ratovi širom sveta su mogući jer širom sveta su brojni pametni kao ti.
    (Helios, 19. oktobar 2023 17:55)

    # Link komentara

  18. Vozis na struju a struja na mazut!!!!
    (sin lovca na medvede, 19. oktobar 2023 17:27)

    # Link komentara

  19. @teorija zavere: znalce, a koliko se potrosi elektrike da dodje vodonik do rezervoara?
    (Slovenac, 19. oktobar 2023 17:21)

    # Link komentara

  20. Ne samo to.
    Rezervoari za vodonik su bas zeznuti.
    Propustaju vodonik a osim toga u slucaju sudara postoji sansa da explozija bude bas pozamašna.
    Tako da to nece biti skoro....
    (Dex, 19. oktobar 2023 16:12)


    Reci to Toyoti.
    (Inception, 19. oktobar 2023 17:20)

    # Link komentara

  21. najbolje da se vratimo na zaprežna vozila.
    ide na travicu (da konj ne bi crko)
    od zagađenja ima povremeno kuglica po asfaltu
    klima ne treba
    led rucna svetla
    od dodatane opreme 4 kišobrana
    alu felne za spediter - doplata

    za uobicajene rute vozilo je samoupravljajuce - konj nauci put.
    (ojha, 19. oktobar 2023 17:16)

    # Link komentara

  22. Super za dzihadiste i teroriste. Pogon na vodonik postaće legalna auto-bomba
    (bojan, 19. oktobar 2023 17:13)

    # Link komentara

  23. Da bi nas Shell sto drze duzao u duznickoj saci. Oni stoje iza ovog projekta naravno jer proizvode vodonik. Ja vozim na struju ovakve gluposti me ne interesuju. Ne zelim da sponzorisem organizacije koje su unistile planetu i pogotovo ljude koji rade u njima. Zbog njih se vode ratovi sirom sveta. Sirija, Irak, Libija. Daleko im kuca.
    (Pera, 19. oktobar 2023 17:07)

    # Link komentara

  24. Automobili na vodonik su 10x bolje rešenje od električnih automobila.
    (teorija zavere, 19. oktobar 2023 15:47)

    Vodonik se dobija iz prirodnog gasa, proizvod je vodonik i CO2. Tako da je motor na vodonik za nijansu gori od električnog, pa čak i od SUS motora.
    (Neko iz mase, 19. oktobar 2023 16:58)

    # Link komentara

  25. Cek, prvo da nam uvale ove na struju, a onda ce preko noci, svi imati da ponude auto na vodonik.
    (sax, 19. oktobar 2023 16:50)

    # Link komentara

  26. I šta sad? Teraćemo i dalje na naftu. Rokfeler se pita.
    (Komentator, 19. oktobar 2023 16:48)

    # Link komentara

  27. A posto je litra vodonika i jel moze u flasu da se toci kad ostanem bez goriva da trknem do pumpe?
    (Baba, 19. oktobar 2023 16:45)

    # Link komentara

  28. Automobili na vodonik su 10x bolje rešenje od električnih automobila.
    (teorija zavere, 19. oktobar 2023 15:47)

    Vidi se da nemaš pojma ni o načinu dobijanja vodonika kao i njegovim fizicko hemijskim karakteristikama za skladištenje...
    (Fredi Kruger, 19. oktobar 2023 16:43)

    # Link komentara

  29. Toyota Mirai.
    (KiZa, 19. oktobar 2023 16:33)

    # Link komentara

  30. @dfsdfdsf

    Ne samo to.
    Rezervoari za vodonik su bas zeznuti.
    Propustaju vodonik a osim toga u slucaju sudara postoji sansa da explozija bude bas pozamašna.
    Tako da to nece biti skoro....
    (Dex, 19. oktobar 2023 16:12)

    # Link komentara

  31. Odavno.
    (Smuleco, 19. oktobar 2023 16:04)

    # Link komentara

  32. A koliko je bezbedan u smislu eksplozivnosti i zapaljivosti?
    (Lemi, 19. oktobar 2023 15:55)

    # Link komentara

  33. Ovo je za razliku od baterija i punjača prava stvar i budućnost.
    (Smeško, 19. oktobar 2023 15:53)

    # Link komentara

  34. Automobili na vodonik su 10x bolje rešenje od električnih automobila.
    (teorija zavere, 19. oktobar 2023 15:47)

    # Link komentara

  35. Jos samo da rese jeftino dobijanje vodonika bez plemenitih metala za anodu i katodu i na konju smo.
    (dfsdfdsf, 19. oktobar 2023 15:29)

    # Link komentara