Naši naučnici doprinose razvoju automobila na vodonik

Zamisao da kao pogonsko grivo za automobil koristimo vodonik donedavno je zvučala kao daleka budućnost. Na tome da ovo rešenje za pokretanje vozila uskoro postane realnost za veliki broj vozača, osim svetskih, angažovani su i srpski naučnici.

Pošaljite komentar
  1. Glavna caka je u stepenu efikasnosti. U ovom trenutku vodonicna opcija nije zahvalna jer se efikasnost celog sistema smanjuje ili kroz proizvodnju vodonika ili kroz njegovu upotrebu
     (Q, 10. oktobar 2017 13:14)

    # Link komentara

  2. Ukoliko bi se išlo na proizvodnju nekog vodoničnog goriva, jedinjenja u kom je vodonik slabije vezan, onda nema ni govora da bi nusprodukt vodoničnog motora bila samo voda. Voda je nusprodukt samo onda kada je elementarni vodonik "gorivo", a onda GOTO na tačku jedan, nemogućnost smeštanja elementarnog vodonika.
    Drugo, niko nikada nije napravio vodonični SUS motor čiji bi vek trajanja bio dovoljan za komercijalnu proizvodnju. Svi takozvani "vodonični" motori u automobilima su elektromotori sa vodoničnim gorivim ćelijama koje takođe drastično obaraju efikasnost celog sistema, plus ga poskupljuju.
    Ako bi i jedan od ovih nerešivih problema bio rešen, vodonični motori bi mogli da zamene velike dizel motore, kamionske, brodske, radnih i najvažnije: vojnih mašina, ali za automobile bi i tada bili ili preskupi, ili previše komplikovani i preskupi, ili bi zagađivali više i gore nego dizel motori.
    Vodonični motori se razvijaju da bi se vodili ratovi i kada nafte ne bude. I kada nafte ne bude, valja voditi ratove, možda baš za preostale rezerve nafte. Rat "na baterije" nije moguć ili bar ni jedan ozbiljan general na tako nešto i ne pomišlja. Uostalom, iz istog razloga su i naftni motori svojevremeno odneli primat.
    (CATAPA, 10. oktobar 2017 00:16)

    # Link komentara

  3. Ljudi trenutne zalihe nafte su dovoljne za narednih 400 godina. Vec sada je litar nafte jeftiniji od litra vode za pice, i to sa svim vestackim pumpanjem velikih igraca. Kako bude i dalje rasla populacija planete tako ce voda postajati mnogo skuplja. Sto je paradoksalno jer je 70% planete voda. Ove price sa hibridima, vodonikom, itd. su samo nacin da se izvuku pare. Sto bih ja kupio novi auto od 100k koji ide na toplu vodu kad mogu da kupim krs za 1000 i da ga vozim na benzin do kraja zivota? Sigurno necu potrositi 99k, a i napravicu manju stetu prirodi.
     (nako, 9. oktobar 2017 17:43)

    # Link komentara

  4. (Bravo za Vinču, 9. oktobar 2017 09:51)

    Dobijanje velikih količina vodonika nekim relativno jeftinim postupkom je samo deo problema.

    Veliki i za sada još nerešen problem je i skladištenje većih količina vodonika. Nezgodno s vodonikom, osim što je izuzetno eksplozivan, je to što je njegov atom veoma mali i praktično "prolazi" kroz atome drugih materijala, pa se zato ne može skladištiti u standardnim čeličnim rezervoarima pod pritiskom kao drugi gasovi jer bi cureo! Da o opasnosti od eklozije ni ne pričamo!

    Zato se eksperimentiše sa "zarobljavanjem" vodonika unutar nekog drugog materijala, iz kojeg bi se kontrolisano oslobađao tek neposredno pred sagorevanje. U svetu se radi na nekoliko tehnologija koje obećavaju, ali zasad je sve to daleko od komercijalnog rešenja i primene. Izgleda da na baš takvom nečem rade u Zagrebu i kod nas u Vinči, ali to iz ovog vrlo smušeno napisanog testa uopšte nije jasno.
    (Papageno, 9. oktobar 2017 17:38)

    # Link komentara

  5. Politikin Zabavnik pisao o eksperimentalnom BMW modelu koji ide na vodonik pre nekih 25 godina.
    (Gaston, 9. oktobar 2017 17:29)

    # Link komentara

  6. @Bravo za Vinču I šta to rešava suštinski u borbi protiv globalnog zagrevanja? U Minhenu je BMW stavio jedan punjač vodonika, i uopšte nije setap tako jednostavan kao što si ti opisao.
    (T, 9. oktobar 2017 13:28)

    # Link komentara

  7. Једина права замена за фосилна горива у наредних барем 50 година ! Струја тј. погон на батерије је једна велика превара, балон који мора кад тад да пукне јер је немогуће задовољити толику потражњу за батеријама, на тренутном нивоу технолошког развоја, које пак трају максимум 10 година, а после тога ?!?
    (леле, 9. oktobar 2017 11:02)
    Kako planiras da dobijas vodonik i da li uopste znas kako se on izdvaja?

    Postoje mnoge reakcije koje kao nus produkt oslobadjaju vodonik,kao sto je reakcije izmedju hlorovodonicne kiseline i aluminijuma,ali one obicno prave jako opasne kiseline i baze,u zavisnosti od toga sta se mesa.

    Postoji jedna metoda koja je potpunio cista i ne zagadjuje okolinu,barem ne direktno.Ostavicu ti da pogodis koja je to metoda i zasto je vodonik kao gorivo besmislen.
    H je zapravo odlicno gorivo,veoma potentno i cisto,ali je njegovo izdvajanje u industrijskim kolicinama ono sto pravi problem.
    Ako znas kao se industrijski dobija,onda ti je jasno da je isti problem kao i kod elektricnih vozila.
    (Zlobna veverica, 9. oktobar 2017 13:19)

    # Link komentara

  8. Planeta Zemlja je najveća gorivna ćelija na vodonik.

    Kada Sunce putem svoje oluje pošalje oblačić vodonika ka zemlji, u susretu sa atmosferom nastaju:
    -struja
    -toplota
    -kiša.

    Problem je što ovo ne može da se naplaćuje. Zato su tu školovani kadrovi.
    Nikola Tesla, tvorac 20. i 21. veka, nije podoban za današnju nauku.

    Francuz Francois Isaa De Rivaz je 1807. patentirao motor pogonjen mešavinom vodonika i vazduha, gde se smesa palila električnom strujom.
    Isti taj francuz je 1808. patentirao auto na 4 točka sa tim motorom.
    (Radovan, 9. oktobar 2017 13:08)

    # Link komentara

  9. Једина права замена за фосилна горива у наредних барем 50 година ! Струја тј. погон на батерије је једна велика превара, балон који мора кад тад да пукне јер је немогуће задовољити толику потражњу за батеријама, на тренутном нивоу технолошког развоја, које пак трају максимум 10 година, а после тога ?!?
    (леле, 9. oktobar 2017 11:02)

    # Link komentara

  10. kakva gomila gluposti...dajte se uozbiljite...ta grupa ne moze da napravi nista osim stete..pa kad ne znaju da im se Institut zove "Institut za nuklearne nauke Vinca",sta dalje da pricamo...diletantizam i bruka za instituciju iz koje dolaze
     (milance, 9. oktobar 2017 09:51)

    # Link komentara

  11. Inače vodonik može da se izdvaja iz zemnog gasa (cng) tako da je dovoljno samo napraviti pumpu sa sistemom za izdvajanje iznad linije gasovoda.Gotove pumpe u obliku kontejnera mogu da se kupe za par stotina hiljada evra, što eliminiše troškove prevoza cisternom kao kod dizela, benzina ili plina.
    (Bravo za Vinču, 9. oktobar 2017 09:51)

    # Link komentara