1. Azotom se pune avionske gume, pa je neko zakljucio da ako avionima to rade, da mora da je mnogo dobro. A razlog zasto tako pune avionske gume je sto avioni lete na velikoj visini, pa je temperatura i -40. Vlaga iz vazduha bi se tada kondenzovala i zaledila i pritisak bi pao i bio bi problem. Posto automobili nemaju taj problem - ne voze se na tako niskim temperaturama, a i guma se sve vreme greje jer se sve vreme koristi - nema razloga da se guma puni azotom.
    (T, 7. jul 2017 10:56)

    # Link komentara

  2. Sta treba da znamo? Pa-gomila ljudi,moji prijatelji i poznanici,voze razne Audije,Mecke itd po ovoj teskoj vrucini na zimskim gumama!? Ubedjeni da su ok,m+s,a ima i pahuljicu. To njima sve regularno. To treba da znamo i to je strasno. Audi A6 zimske gume i ide porodica u Grcku na more.
    (Robi, 5. jul 2017 23:14)

    # Link komentara

  3. Prosle sezone sam kupio 4 Good Year Eagle F1 Asymmetric 3, kod trgovca promenio ventile i napumpao gume azotom. Posle mesec dana sam primetio da gume gube pritisak, da su bucne i auto nije stabilan u voznji. Na kraju sezone sam reklamirao gume i Good Year nije prihvatio reklamaciju sa obrazlozenjem da se potrosio gazni sloj usled stanja vozila, pritiska i nacina voznje. Zimske gume Sava se za jednu sezonu nisu potrosile, niti gubile pritisak sa istim ventilima napunjene vazduhom na istom automobilu. Na zalost Good Year je djubre od gume sa vrlo losom postprodajnom uslugom.
    (Jovan Gavrilovski, 04. jul 2017 16:13)

    Meni je sava intensa uhp letnja posle jedne sezona pocela da trese, tj osecao sam vibracije na volanu. Proverim trap sve ok. Odem da reklamiram kazu potrosen neravnomerno gazeci sloj i nece da priznaju reklamaciju. Znam da su gume uvek bile na dobrom pritisku tako da nije do toga. Odem u drugi servis koji moze da meri balansiranje same gume pri opterecenju ispostavi se da su dve od cetiri gume lose same po sebi tj nemaju pravilno rasporedjenu masu. I sta sad? Kupio sam michelin a savu cu da zaobilazim u sirokom luku.
    (rog, 5. jul 2017 21:45)

    # Link komentara

  4. [link]

    potrazite ovde
    (Da da, 5. jul 2017 20:15)

    # Link komentara

  5. Kad me neko optereti, skoci mi pritisak, kaze se!
    A kad jako opteretis automobil, koliko mu skoci pritisak? Ili koliko se promeni pritisak u gumama ako je max. opterecenje vozila 500 kg?
    Vozio sam isti automobil sa 2.2 bara, 2.8 bara i 3.5 bara. Razlika u potrosnji se uvecava sa najmanjim pritisko ili smanjuje sa najvecim pritiskom za celih 50%.
    (Pritisak, 5. jul 2017 19:44)

    # Link komentara

  6. "...a ne Miću koji kaže za sve što ne razume da je nepotrebno i glupo,..." (drmr)

    Ovo je ukratko opis srpskog mentaliteta koji je dominantan kod 99% populacije. I ne ogleda se samo kad su gume u pitanju, već je prisutan u svakom polju ljudske misli i delatnosti.
    (jao nama, 5. jul 2017 15:13)

    # Link komentara

  7. Za sve koje zanima, sire znanje o gumama:
    [link]/
    [link]/
    [link]/
    @t67 Nisi upravu sto se tiče zimskih guma, izvod iz korisnickog upustva (fiat punto):
    -Add +0.3 bar to the prescribed inflation pressure when the tyres are warm. Recheck pressure value with cold tyres.
    -With snow tyres, add +0.2 bar to the inflation pressure value prescribed for standard tyres.
    Fabrika projektuje pritiske za hladnu gumu: 20C letnju, a 0C za zimsku.
    (rade, 5. jul 2017 13:07)

    # Link komentara

  8. @ drmr
    Azot nije po temperaturnom širenju različit od bilo kog drugog gasa. Svi gasovi imaju isti koeficijent širenja. Azot se primenjuje iz razloga smanjenja oksidacije gume.
    Pritisak zavisi u podjednakoj meri od vozila kao i od tipa gume. Mekša guma i teže vozilo zahtevaju veći pritisak. Pravilo je najbolje ovo: posmatrati gumu s boka i od napred. Nalegajuća površina treba da bude veličine dlana. Bokovi gume ne smeju da se izrazito ističu, štrče.
    (Joc@, 5. jul 2017 10:26)

    # Link komentara

  9. Da se razumijemo to nije tako trivijalno. Proizvođač vam propisuje pritisak u gumi na osnovu širine i visine gume kao i od veličine felne i težine vozila. Zato vam savjetujem da se držite toga. Ako već mjenjate neku od tih veličina(obično felne a sa tim i gume) potrudite se i nađite tabele koje će vam pomoći oko pritiska u gumama. Što se tiče duvanja guma najbolje ih je duvati ujutro prije vožnje jer su tad na normalnoj temperaturi. Prilikom kontrole pritiska guma u vožnji pri velikim temperaturama pritisak mora biti veći pa i do 0,5 bara(ne izduvavajte gumu). Duvanje guma zimi slobodno smanjite za 0,1-0,2 bara to je na temperaturama ispod nule pogotovo ako vozite na ljetnim ili m s gumama.
    (t67, 5. jul 2017 10:23)

    # Link komentara

  10. "meni na pasatu b6 stoji da pumpam na 2.6 kad je prazan a na 2.8 i 3.0 kad je pun(5putnika i stvari), ja kad odem kod vulkanizera oni mi kazu da sam lud da pumpam na toliko, kazu 2.2 je najbolje. i ko je u pravu?"


    Stvarno dilema, da li poslusati vw inzinjere ili majstor Ziku sto je jesenas poceo da se bavi zamenom guma!
    (hm, 5. jul 2017 10:00)

    # Link komentara

  11. za one koji se pitaju da li više znaju vulkanizeri koji samo skidaju i stavljaju gume, nekad ih stave čak na mašinu koja obavi posao ili inženjeri velikih proizvođača automobila koji godinama proučavaju optimalni pritisak u gumama, više znaju inženjeri koji su to napisali tako da slušajte njih a ne Miću koji kaže za sve što ne razume da je nepotrebno i glupo, kao i 90% majstora kod nas.

    azotom puniti gume je glupo, svakako je običan vazduh 70% azot. Ima smisla ako vozis f1 pa ulazis u krivinu sa 200 na sat? Odatle i potiče pumpanje azotom jer je mnogo stabilniji kad se poveća temp. Takodje, ne smeš ih dopumpati običnim vazduhom nego mora sve da se ispusti iz njih pa tek onda da se pumpa običan vazduh. Svakako, ne verujem da je loše iskustvo bilo zbog azota, imao sam i ja njihove gume, bile su bačene posle dva leta.

    gume se uvek pumpaju kad su hladne, ne treba pumpati na 2.5 ako su vrele gume u tom trenutku nego sačekati i onda pumpati na pritisak koji je preporučio proizvođač

    izvinjavam se sto nisam mogao da napisem i imena komentatora kojima odgovaram ali nađite svoje pitanje i odgovor
    (drmr, 5. jul 2017 09:23)

    # Link komentara

  12. @vladas: Ostavi to što je rekao proizvođač, nemoj da praviš kalkulacije.
    (dzigi, 5. jul 2017 09:08)

    # Link komentara

  13. Nisu napisali da na svim gumama imaju reperi (bočni i u šarama), kada se do njih dođe gumu treba zameniti.
    (Niko iz mase, 5. jul 2017 09:03)

    # Link komentara

  14. Izuzetno koristan clanak. Sto vise edukativnih saveta bi trebalo postavljati.
    (Bob, 5. jul 2017 08:42)

    # Link komentara

  15. moze da bude i 4mm a da guma bude neupotrebljiva, jer sama sara ne znaci da pneumatik nije ostecen ili pohaban ili je izgubio svoja elasticna svojstva usled vremenskih uslova i/ili usled losih puteva kojima je vozen!
    (ovako, 4. jul 2017 23:54)

    # Link komentara

  16. Izmislili vrucu vodu.Ko ovo nije znao moze slobodno da pocepa dozvolu.
    (Strokavi mozak, 4. jul 2017 22:10)

    # Link komentara

  17. Sta treba za znam, gume stare do 5 godina ili 50k predjenih, a provera trapa svakih 10k.
    (Aca, 4. jul 2017 20:31)

    # Link komentara

  18. Ja imam dilemu veä godinama oko pritiska u pneumaticima i još nisam našao odgovor. A pitanje je: ako proizvođač kaže 2,3 da je potreban pritisak i ja napumpam na 2,3 i krenem na put ujutru kada je temperatura 25C i putujem 8h po temperaturi od 35C, šta se dešava sa pritiskom u gumama? Mislim, naravno da raste (po nekom mom merenju i preko 0,5), ali da li je potrebno smanjiti pritisak ili ne?
    (vladas, 4. jul 2017 20:07)

    # Link komentara

  19. Centriranje trapa jednom godišnje, inače uzalud pravilno duvanje.
    (Pera, 04. jul 2017 14:58)

    Kad god sam otisao na centriranje vratili su me nazad uz obrazlozenje da nema sta da se namesta. Ne znam cemu onda centriranje ako se auto ponasa normalno i ravnomerno trosi gume. U par servisa su mi i rekli da ako ne primecujem da auto vuce na stranu ili trese nema sta da se centrira.
    (rog, 4. jul 2017 19:07)

    # Link komentara

  20. Nalepnica kaže 2.2 bara, vozim na 2.0 jer mi je udobnije.
    (slabočitamizmeđuredova, 4. jul 2017 19:03)

    # Link komentara

  21. meni na pasatu b6 stoji da pumpam na 2.6 kad je prazan a na 2.8 i 3.0 kad je pun(5putnika i stvari), ja kad odem kod vulkanizera oni mi kazu da sam lud da pumpam na toliko, kazu 2.2 je najbolje. i ko je u pravu?
    (xyz, 4. jul 2017 17:43)

    # Link komentara

  22. Prosle sezone sam kupio 4 Good Year Eagle F1 Asymmetric 3, kod trgovca promenio ventile i napumpao gume azotom. Posle mesec dana sam primetio da gume gube pritisak, da su bucne i auto nije stabilan u voznji. Na kraju sezone sam reklamirao gume i Good Year nije prihvatio reklamaciju sa obrazlozenjem da se potrosio gazni sloj usled stanja vozila, pritiska i nacina voznje. Zimske gume Sava se za jednu sezonu nisu potrosile, niti gubile pritisak sa istim ventilima napunjene vazduhom na istom automobilu. Na zalost Good Year je djubre od gume sa vrlo losom postprodajnom uslugom.
    (Jovan Gavrilovski, 4. jul 2017 16:13)

    # Link komentara

  23. Centriranje trapa jednom godišnje, inače uzalud pravilno duvanje.
    (Pera, 4. jul 2017 14:58)

    # Link komentara

  24. mislim da ovo već svi znamo ali ovo 1.6mm? svake god zamenim set letnjih guma, kad dodje do 3mm to je iskreno kraj. sve posle toga je vožnja na lutriju bez obzira na proizvodjaca. takodje ja još nisam kupio nov pneumatik a vozim velike dimenzije vec 10god da ima punih 8mm. ni michelin, goody, hankook, dunlop... sve premijum sam izmenjao nikada nije bilo 8mm.
    (ledenjak, 4. jul 2017 14:35)

    # Link komentara