Prva vožnja: Mazda 3 (redizajn)

Redizajnirana Mazda 3 donosi brojne novine, manje estetske a više tehničke prirode. Ono što je dobro - dodatno je poboljšano, a uvedeni su i LED farovi koji „preskaču“ automobile, automatsko kočenje u slučaju izletanja pešaka…

Pošaljite komentar
  1. Imam 3 2.2 skyactiv sada vec stari model sa 30000km:
    Otkacilo se crevo za interkuler, prestao vozacki retrovizor da se zatvara, menjali na vesanju neke gumice posto je lupalo. Klimatizacija je kukala mi majka..
    Inace auto je lep... Ali nikad vise ovo, sledeci put ponovo Honda.
    Covek nikad ne moze da se ne zajebe.
    (Bulidza, 24. januar 2017 14:21)

    # Link komentara

  2. I ja sam na prethonoj mazdi (trojka iz 2005.) morao da menjam i zadnje diskove na oko 70000km,a na sadašnjim kolima nisam još promenio ni prednje ni posle 155000km. Čak sa na njoj menjao i lamelu dva puta, na 40 i 105 kkm (na ovim kolima nikada),tako da su priče nekih o tome da je sve to SAMO do stila vožnje dosta relativno. Ima tu i do kvaliteta.
    A ta mazda nije imala neki uzvišen kvalitet.Naprotiv.
    Za ove danas ne znam.
    (Zoran S., 13. januar 2017 11:54)

    # Link komentara

  3. Čitajući komantare ovih “stručnjaka” koji najverovatnije nikad nisu seli ni u jednu Mazdu, a kamo li vozili, pomislih da ja poslednjih šest godina ne vozim Mazdu nego .... ko zna šta. Nekako mi se ne uklapa u ono što oni tvrde, činjenica da sam za pređenih oko 120 hiljada menjao samo ulje i filtre i da se za sve ovo vreme nisam imao ni najmanji problem sa automobilom - Mazdom 3 naravno.
    (Ranzo, 12. januar 2017 22:48)

    # Link komentara

  4. Moje iskustvo sa Mazdom je za sad odlicno. Prethodni auto je bio Civic, korektan ali Mazda 6 daleko bolja, pritom imam fejslift prve gen(2006. god), benzin 2.0, i nema problema sa korozijom. Do 2005 znam da su imale problem.
    A za Moldera vise nemam reci, na svakoj vesti, bila vezana ili ne za Japance mora da ih popljuje. Tezak fanatizam. Pre kupovine 6ice probao izmedju ostalog i Mondeo, 6ica ostavila daleko bolji utisak od motora(s-vt), menjaca, osecaja za volanom, pa sve preko kvaliteta enterijera i naravno, najbitnije, izgleda koji je mnogo sportskiji, po mom misljenju. Pozdrav
    (metnem, 12. januar 2017 17:22)

    # Link komentara

  5. Samo cu ti reci da na mom starom autu, diskovi ni posle 150k nisu za zamenu, a brat je menjao na 70k. Isti auto vozimo, marka je potpuno nebitna u ovom slucaju. Hocu da kazem da je to najvise do vozaca!
    (Haha, 12. januar 2017 10:31)

    # Link komentara

  6. Imao sam mazdu.
    Korozija.
    Cena servisa.
    Cena delova.
    Nedostupnost delova (bobine ili pumpu goriva sam dugo čekao da dodju iz inostranstva).
    Nije pouzdanija od onoga što sam posle vozio,ni od onoga što sada vozim.
    Kvalitet upitan (sve diskove sam morao da menjam na oko 80 hiljada kilometara,kao i amortizere).
    Treba da je uzmem zbog dizajna ? A da zaboavim lična iskustva? Ne hvala. Koga su zmije ujedale, i guštera se boji. Uzeo bih možda opet od japanaca hondu ili toyotu, ali, ostalo, ni mrtav.
    (Vlado Jovanović, 11. januar 2017 10:18)

    # Link komentara

  7. @L
    Svaka čast druže. Moja dvojka je prethodna generacija. Kad ubacim kolica i kofer, jedva da ostane za bilo šta drugo. E sad, to dosta zavisi i od žene. Moja na put ponese cele ormare.
    Upoređivao sam gepek trojke sa gepecima Sivika i Golfa, i trojka ima dosta manji i nekako nefunkcionalni gepek.
    Ponavljam, to sve zavisi kakve ko ima želje i potrebe. Nekad su petočlane porodice putovale fićom na more.
    (Vlasnik Mazde, 11. januar 2017 09:23)

    # Link komentara

  8. molder,
    ok postujem! ucinilo mi se da je neki hate u pitanju...
    inace i meni je volvo uz subaru jedan od omiljenih! ta dva su mi "kulturica" automobili.
    nikako ne delim auta prema zemlji odakle dolaze, to je klinacki i neozbiljno. volim sve automobile i ne pravim predrasude... da ne bude skroz off-topic, nove Mazde su mi prelepe.
    pozdrav
    (eldorado, 10. januar 2017 16:51)

    # Link komentara

  9. Sinonim za koroziju. Ili ti rdja ko mazda
    (Mazda, 10. januar 2017 15:53)

    # Link komentara

  10. @pajo

    Moj komšija na šestici menjao rubove i sajtne. Zbog korozije. Sve bilo trulo. Osim baš prelepih felni. Od aluminijuma. To od onoga što se videlo i iz aviona.
    Tako da te navodne odlične antikorozivne ocene na testovima obesite mačku o rep.
    A cena redovnog servisa od 200 eura za bazičnu mazdu sa najslabijim 1,5 motorom vam sve govori kako čovek dugoročno prodje sa mazdom. Ošišan.

    A tvoj komšija valjda vozi staru Mazdu 6, za koju i moj nećak koji ima 6 godina zna da su hrđale. Pusti prošlost, okrenimo se budućnosti.
    (davor, 10. januar 2017 15:06)

    # Link komentara

  11. Moram da primetim da je svaki tekst o Mazdi propraćenom gomilom komentara u superlativu, a svako ko pokuša da bilo šta od toga demantuje... pa, zna se već :-)

    Elem, Mazda 3 - najlepši, najbolji, najupravljiviji, najekonomičniji, najbolji motori, naj...

    Neću da trošim reči, Mazde me ne interesuju, ko voli nek uživa u njima :-)
    (S70, 10. januar 2017 14:12)

    # Link komentara

  12. @eldorado
    Nisam ljubitelj vw,nikada ga ne bih kupio ali imam postovanje za njih jer prave dobe aute.Za japanske mislim da nisu losi,ali nisu bolji od vecine evropskih,ne mrzim ja nikoga samo mi smeta njihov agresivni marketing i razne lovacko ribolavacke price koje nipodastavaju druge.Svako dobro
    @Nemanja
    Ne radim za Ford,ali bila bi mi cast da radim za takvu kompaniju sa takvom istorijom,na zalost radim u drzavnoj firmi za neku sicu pa nisam u mogucnosti da kupujem nova i skupocena vozila kao ti druze(isto sam zavrsio tezak drzavni fakultet sa visokim prosekom,kao i moja zena pa jedva skrpimo za nekog polovnjaka 10 godina starog).Uopste ne hvalim Ford,kazem da za novac koji trazi je medju najboljima,a recimo "branio"sam i vw,mercedes,pa VOLVO(koji mi je omiljena marka),cak sam i za Alfu rekao da je to auto koji ima dusu kao nijedan do sada...Japance u izvesnoj meri postujem,ali kao sto rekoh, preterivanje sa njima je prevrsilo svaku meru.Vozio sam par starijih Mazdi,nisam odusevljen,Ford je za mene bolji vozacki auto u svakom pogledu.
    @Milan
    Fokus3 je jedan od najprodavanijih u klasi,nisu ti bas tacni podaci,ali je auto koji cak i Golfa ostavlja iza sebe u voznji,elektronske drangulije i dizajn mi nikada nisu bili od znacaja to je nesto sto se potencira kod japnaca...A da,oni se ne kvare,zato ja u memoriji telefona imam na hitnim pozivima servis i slep sluzbu jer se moji auti stalno kvare(kad ne umem da kupim sta ces)...
    (Molder, 10. januar 2017 12:06)

    # Link komentara

  13. @ molder
    Da hvališ neki uspešan auto pa da ti neko i poveruje. Ford Focus III je toliko uspešan u evropi da je u odnosu na drugu generaciju preplovljena prodaja. Nekad je bio na 80% prodaje golfa a sad na 40%, bio je drugi u segmentu a u 2016 četvrti sa tendencijom da ove godine bude 7-8. Ne vozim mazdu ali u pitanju je znatno bolji auto iako ima istu osnovnu manu kao i focus III: Pravljeni su za ceo svet, znači ne odgovaraju 100% nikom.
    Srećno trolovanje u budućnosti
    (Milan, 10. januar 2017 10:37)

    # Link komentara

  14. @Seo na sajmu reko po ceni mogu da mu se nadam. Visok sam 1,89cm sednem napred udobno se smestim. Odem iza kad spojeno prednje i zadnje sedište, ne može ni dete od tri godine da sedne..kome treba autić sa prednjim sedištima pozdravljam. Meni ne radi posao znači ne postoji..
    (miki, 10. januar 2017 07:56)

    To je slucaj sa prethodnom. U novoj mazdi3 ja sedim komforno napred, jedini model iz C segmenta u kome ne moram da pomerim sediste do kraja (da bi mi bilo udobno za voznju), i da iza mene ima mesta, tj mogu da se smestim i na zadnje sediste. Visok sam 190 i imam preko 110kg.
    (Zabar, 10. januar 2017 10:22)

    # Link komentara

  15. Rendy, 10. januar 2017 09:06
    Ako može, dajte nam taj spisak opcione produžene garancije kod mazde, da svi znamo šta ona pokriva. Da li su to samo mehanički delovi motora i menjača koji se podmazuju (radilica, klipovi... ), ili još nešto?
    (EX Style, 10. januar 2017 10:16)

    # Link komentara

  16. @Vlasnik Mazde

    Prtljažnik mali na trojci?! Ja uzeo 2ojku, imam dvoje male dece i sve staje ok (veliki kofer, kolica...). Za more ti možda treba krovni kofer ali i nije neophodan...
    (L, 10. januar 2017 09:52)

    # Link komentara

  17. @ Molder, 09. januar 2017 16:09

    Svi koji prate ovu rubriku znaju da o Fordu pricas hvalospeve, maltene ko da pricas o Bentliju. Meni je skroz jasno da volis tu marku (vozis taj auto, neki ti se svidja, radis za njih i sl.) i kao sto sam rekao, svakome se nesto drugo svidja. Meni se svidjaju razni modeli razlicitih marki a trenutno vozim CX5 (do sada sam promenio nekoliko marki). Kada sam uzimao auto, probao sam i Kugu, bila mi je daleko losiji (iako jeftiniji) izbor. Nemam potrebe nikom da dokazujem nesto (ne radim u auto indistriji, nemam komplekse itd.) jer sa svojim novcem (koji sam zaradio zahvaljujuci diplomi tehnickog fakulteta i odlicnom poslu) mogu da radim sta hocu. Autom sam izuzetno zadovoljan i verovatno cu ga zameniti za sledeci CX5 za par godina.
    Sto se tice performansi, ponovo: od 14+ s do 8,5 za Focus (bez ST i RS) verzija i od 11+ do 8,2 s kod Mazde 3. To su odlicna vremena i makar imao i 2 motora u ponudi.
    O plastici u Mazdi 3 govori podatak na USA crash testu ima top safety pick plus ocenu (najvisu mogucu), za razliku od Ford koji je nema (ima nesto nizu).
    Zbog toga reci da je Mazda 3 inferiorna u odnosu na Focus je smesno. Uopste ne kazem da Focus nije odlican auto ili Ford dobra kompanija. To je tacno i broj modela i uspeha u dugoj istoriji to pokazuju. Ali neobjektivan nacin na koji ti pises o konkurentima, koji su svi slicnog nivoa (u necemu bolji u necemu losiji, sto svi testovi pokazuju) je ili odraz fanatizma (sto odmah iskljucuje objektivnost) ili nepoznavanja automobila. Pozdrav!
    (Nemanja, 10. januar 2017 09:51)

    # Link komentara

  18. Moj komšija na šestici menjao rubove i sajtne. Zbog korozije. Sve bilo trulo. Osim baš prelepih felni. Od aluminijuma. To od onoga što se videlo i iz aviona.
    Tako da te navodne odlične antikorozivne ocene na testovima obesite mačku o rep.
    A cena redovnog servisa od 200 eura za bazičnu mazdu sa najslabijim 1,5 motorom vam sve govori kako čovek dugoročno prodje sa mazdom. Ošišan.
    Šoferka od 90,000 za trojku je korektna cena. Moj kum za subaru platio 1,000 eura. Kvalitet iz Japana.
    (Pajo, 10. januar 2017 09:34)

    # Link komentara

  19. nikad mazda, iako su lepe, ovde u kanadi ovo su auta koja najviše i najbrže rđaju
    (ivan kanada, 07. januar 2017 16:36

    Nisi prijatelju video kako Mercedesi rdjaju u Skandinaviji! Za nepoverovati.
    (Rendy, 10. januar 2017 09:11)

    # Link komentara

  20. Vozim Mazdu cx5. Na svedskim testovima zastite protiv rdje noviji modeli Mazde dobijaju 3 ili 4 od maximal 5. Moja Mazda ima ocenu 4. Generalno sam prezadovoljan sa autom. Stabilan, motor odlican ( 2,2 d 150 ks), prostora sasvim dovoljno za porodicu sa 4-5 clanova.... Garancija 10 godina, 3 godine za nov auto + sedam godina produzena garancija na sve vitalne komponente automobila ( spisak je jako dug).
    (Rendy, 10. januar 2017 09:06)

    # Link komentara

  21. Seo na sajmu reko po ceni mogu da mu se nadam. Visok sam 1,89cm sednem napred udobno se smestim. Odem iza kad spojeno prednje i zadnje sedište, ne može ni dete od tri godine da sedne..kome treba autić sa prednjim sedištima pozdravljam. Meni ne radi posao znači ne postoji..
    (miki, 10. januar 2017 07:56)

    # Link komentara

  22. Имао прву генерацију 3speed(mps)...одушевљен био квалитетом и 280 коња...не знам шта чекају и не избацују ту верзију опет у задње две генерације?!:(
    (Cinoeye, 10. januar 2017 03:02)

    # Link komentara

  23. @Molder

    Postaješ dosadan sa nipodištavanjem Japanskih auta. Mazda konfekcija? OK.
    Eno ti članaka o VW koliko hoćeš, pređi malo na Nemačku konfekciju, ne moraš svaku temu o Mazdi trolovati.
    Svako dobro
    (Eldorado, 9. januar 2017 19:57)

    # Link komentara

  24. @Nemanja
    Prоčitaj šta sam napisao. Mazde su tvrđe, više zanose i bučnije su od konkurencije, što im daje sportskiji šmek u vožnji. Pri tom, radijus okretanja je manji i do 5m. U vožnji se oseti svaki kamenčić, ali i ide tamo gde joj kažeš i tačno osetiš dokle smeš da ideš ili ne.
    Nažalost, Mazda ima slabe kočnice. Sa 100km/h Mazdi treba od 1 do 3m više nego većini konkurencije. Možda zato Mazda i ima slabije kočnice, jer pitanje je kako bi se zaustavila sa jačim motorom.
    I u tome i leži najveći kvalitet Mazde. To su izbalansirani automobili, koji su po kvalitetu iza Poršea, Tojote i Audija, ali za razliku od njih, Mazde imaju ujednačen kvalitet i po modelima i po godištima.
    Takođe, Mazdini atmosferci troše manje nego odgovarajući daunsajzovani turbo motori, manje zagađuju, ali imaju slabiju elastičnost.
    Koga zanima, može da pogleda:

    [link]

    Ima zanimljivih detalja, npr. da Mazdin motor ima 20 konja više nego što je deklarisano.

    Nisam stručnjak, nego sam u poslednjih nekoliko meseci pročitao gomilu testova. Hteo bih da kupim Trojku ali je prtljažnik suviže mali za četvoročlanu porodicu sa malim detetom.
    (Vlasnik Mazde, 9. januar 2017 16:54)

    # Link komentara

  25. @Nemanja
    Nisam ni spomenuo Forda u komentaru,izgleda da bas imas komplekse od njega...Ali ajde,sto se tice Fokus vs Mazda 3 degutantno je porediti,sta da poredim kad Fokus ima 13 motora u ponudi a mazda CAK 4,o performansama ne bih, wrc prvak protiv pateticne plastike sa par motorcica,svako moze da vidi..Kocenje!?Fokus 110ft a Mazdi treba 147ft kad govorimo od 100 do 0!Jel treba jos nesto da napisem,samo slep ne vidi...Kuga vs Cx5,tu su negde,samo sto Ford ima i Edge,da ne pominjem tesku masineriju iz Usa,nema potrebe da svoj pogresan izbor pravdas nama koji nesto znamo o kolima...
    (Molder, 9. januar 2017 16:09)

    # Link komentara

  26. @molder
    Trag kocenja oko 40 metara sto se smatra odlicnim rezultatom!?Izvini a koje godine?1985?Za tu godinu odlican rezultat,ali sad je 2017.godina...Performanse su tek tragikomedija,ne zna se da li su prevazidjeni atmosferski benznici ili ovi dizeli(ala imaju izbor motora,po dva komada) gori...A za ove cene servisa ostao sam u cudu kakvo je to dranje i sisanje.Toliko jos jedino kostaju delovi i servisi za omanji avion a ne za japansku Konfekciju...

    Svi prodavači ovih "alibi" fordovih motora bi trebali prilikom kupnje istoga upozoriti kupca: to vam je motor 125ks, ali i 1.0 obujma, tako da ne možete očekivati realne perfomanse, ali zato manje troši, ako se vozite kao "dedek"
    (davor, 9. januar 2017 14:42)

    # Link komentara

  27. Odgovor za Bojana: Vozio Civica, presao na Mazdu (bila neka dobra kombinacija za kupovinu polovne) - pokajao se i vracam se na Hondu (doduse, idem na CRV).
    (HH, 9. januar 2017 13:16)

    # Link komentara

  28. @ (Miroslav Banjac, 09. januar 2017 09:37)

    Naravno da se ne menaju senzori. Medjutim, oni se nalaze direktno iza vetrobrana (iznad unutrasnjeg retrovizora), kao sto su kamera za automatsko kocenje, automatsko paljenje dugih svetala, nadgledanje linija na putu itd. Zbog razlicitog broja sistema, u zavisnosti od opreme je drugacije i vetrobransko staklu (negde je ostavljen otvor za kameru negde je to crno) pa za svaku opremu ide drugacija vrsta soferke. Zato je nesto skuplja al da je puno, puno je. Medjutim, uzeti nov auto od preko 20000 evra bez kaska, bez obzira na proizvodjaca je ludost.
    (Nemanja, 9. januar 2017 12:40)

    # Link komentara

  29. @ Molder, 09. januar 2017 10:53

    Brojni Fordovi modeli nemaju ispod 40 m sa 100 km/h, pod PUNIM opterecenjem, zato prvo pogledaj takve testove na internetu pa onda komentarisi. Najbolji u klasi koce oko 38, 39m, 10 uzastopnih kocenja (bitna je i konstantnost). Danas su svi konkurenti manje vise oko slicne vrednosti.
    Sto se tice performansi, vec sam ti odgovarao kad je bilo poredjenje CX5 i Kuge. Pricao si kako CX5 ima katastrofa performanse, a kad sam ti napisao da Kuga sa "fantasticnim" dizel motorom od 180 ks (jaci kako si napisao, gde ostavlja Mazdu u prasini) ima slabije ubrzanje do 100 i manji max brzinu, nisi mi odgovorio. 9,2 sekudne ubrzavala Kuga, 202 km/h, prema Mazdinih 8,8 i 207 km/h. Dakle, danas su svi tu negde slicni (svaka cast Fordu za ST i RS verzije), i zaista ne razumem kako neko moze da komentarise da su slabe performanse auta na testu cija se ubrzanja krecu izmedju 11 i 8,2 sekunde... Narocito kad konkurent koga ti volis (Ford Focus) za standardne verzije (bez ST i RS), ima ubrzanja u rangu od 14 s (atmosferski 1.6 sa 85 ks) do 8.6s (1.5 ecoboost sa 182 ks).
    Dakle, perofrmanse su tu negde i uopste ne razumem zasto non stop hejtujes Mazdu i sve sto nije Ford. Pa Mazda je procvetala upravo nakon razvoda sa Fordom. Samo pogledaj rezultate brojnih testova, prodaju i sve ce biti jasno. Svakome se svidja drugaciji automobili, to je normalno ali pricati da neko ima slabe performanse ili slicno, kada brojke odnosno cinjenice govore drugacije je malo smesno i neozbiljno. Mazda je malo proizvodjac koji ima danas dizajn koji se razlikuje od svih (po mnogima jedan od najboljih), odlicnu upravljivost, bezbednost, opremu itd. i na tome im skidam kapu. Nemaju motore izuzetnih performansi (kao RS verzija recimo) ali se ti automobili prodaju u jako malom broju. Zato nude motore koji malo trose i koji imaji taman snage da obezbede solidne performanse za malu masu automobila.
    (Nemanja, 9. januar 2017 12:28)

    # Link komentara

  30. Da li neko moze da uporedi mazdu 3 g120 sa aktuelnim odlazecim civicom 1.8? Imam ovog civica iz 2007, razmisljam se sta bih mogao da kupim za 2-3 godine, mazda 3 ili 6 je jedna od opcija, naravno benzin.
    Znam da mazda ima manji prtljaznik, interesuje me ostatak prostora unutra, poredjenje izolacije, performansi i potrosnji motora i generalni utisak ako se neko vozio u oba automobila.
    Inace sto se tice japanaca, bar na mom iskustvu sa civicom (100k presao u njemu, 170k na satu).. dijelovi jesu nesto skuplji (ne svi) ali se u principu ne mijenjaju tako da to nije puno bitno. Npr svjecice na civicu traju 100k km, za razliku od drugih auta gdje je to obicno 30-50k. Veliki servis 30% skuplji od standardnog. Kod promjene nije bitan samo dio vec i cijena rada.
    (Bojan, 9. januar 2017 12:06)

    # Link komentara

  31. Miloš, 9. januar 2017 10:57
    Sve to što si naveo kao pozicije redovnog servisa za mazdu G120, za 500L 1,6 MJ ja sam platio (u septembru prošle godine) 11.990.
    Ne pokušavam da poredim na bilo koji način ta dva vozila (nisu to iste klase), a i motori su različiti (kod tebe benzin,kod mene dizel),ali se cena redovnog servisa razlikuje dva puta.
    (Petronije, 9. januar 2017 12:02)

    # Link komentara

  32. Ja posedujem Premacy 2.0 DiTD vec 6 godina,taj motor je neunistiv! Samo sam radio redovne servise,znaci ulje,filteri,kocione plocice i set kaiseva i spanera. Ali kao sto su neki ovde rekli,rdja na sve strane,to je velika mana. Rezervni delovi su skupi,ali nisam imao potrebe da kupujem bilo sta jer se ne kvari.
    (mm 89, 9. januar 2017 11:14)

    # Link komentara

  33. @Dikh tu kava
    Evo, i po stavkama, nasao sam racun. :)
    Podloska 193.56
    Filter ulja 2127.00
    Filter vazduha 4078.56
    Filter kabine 4051.92
    Ulje 0w20 (5 litara) 9320.40
    Usluga servisa 4284.00
    Ukupno: 24,055.44
    (Miloš, 9. januar 2017 10:57)

    # Link komentara

  34. @nemanja
    Trag kocenja oko 40 metara sto se smatra odlicnim rezultatom!?Izvini a koje godine?1985?Za tu godinu odlican rezultat,ali sad je 2017.godina...Performanse su tek tragikomedija,ne zna se da li su prevazidjeni atmosferski benznici ili ovi dizeli(ala imaju izbor motora,po dva komada) gori...A za ove cene servisa ostao sam u cudu kakvo je to dranje i sisanje.Toliko jos jedino kostaju delovi i servisi za omanji avion a ne za japansku Konfekciju...
    (Molder, 9. januar 2017 10:53)

    # Link komentara

  35. To što pominjete da vetrobran za trojku košta RSD 90,000 jer ima razne senzore, niste baš u pravu. Senzori i radari nisu deo vetrobrana. I pri zameni vetrobrana senzori se ne menjaju.Stari ostanu gde su bili,uz vetrobran. Znam jer menjao vetrobran sa senzorima na 308 pre oko dve godine. U Veranu platio oko RSD 40.000 (u raznim glas servisima bi koštalo pola).
    A redovan servis (ulje i sve filtere za dizel pa i filter goriva) sam plaćao kod njih oko 18,000.
    (Miroslav Banjac, 9. januar 2017 09:37)

    # Link komentara

  36. @ (boki, 08. januar 2017 04:54)

    Za Mazdu CX5 dizel 2.2 175 ks je 24.800 din, redovan servis (Dipem). To je cena bez filtera za gorivo koji se menja na svakom drugom ili trecem servisu, nisam siguran.
    Takodje mi je kao kod jos jednog komentatora bila ostecena soferka, kasko zamenio. Cena je bila oko 90.000 jer ima sve kamere.. Sem toga nista, sve radi super.
    (Nemanja, 8. januar 2017 22:51)

    # Link komentara

  37. @ Vlasnik Mazde, 07. januar 2017 23:52

    Tradicionalno slabe Mazdone kocnice, mekse oslanjanje i slabija upravljivost? Jesi ti pogledao makar neki test neke Mazde sirom sveta? U USA je smatraju skoro najupravljivijim i najzabavnijim autom sa prednjim pognom (Mazdu 6, CX 5 u svojoj klasi itd.). Zameraju samo nedostatak nekog jaceg motora da isprati jos bolje tu odlicnu sasiju i upravljanje... Sto se tice kocnica, na svim testovima pod punim opterecenjem i 10 kocenja sa 100 km/h koce malo ispod 40m sto se smatra za odlican rezultat...
    (Nemanja, 8. januar 2017 22:43)

    # Link komentara

  38. Vozio sam nove Mazde(ne doduse ovu najnoviju trojku), stvarno su fenomenalne u voznji, pogotovo 6ica sedan koja je, da nema elektronsku rucnu i da joj se obaraju sedista, nesto najpribliznije savrsenstvu za ulozen novac, ali generalno testovi ovog casopisa su kao reklamne brosure, samim tim meni potpuno nezanimljivi.
    Sto se tice nekih komentara-Mazda ima slabe kocnice(?) pa uvodi automatsko kocenje??? Ogromna rupa u znanju @Vozac Mazde, tolika da sumnjam da uopste vozite, ne Mazdu, nego bilo sta.
    Slazem se za komentar da je bolji izbor benzinac, Mazdini su oduvek sjajni, a ako uzmemo da je razlika u potrosnji 1.5d i G120 oko 2 litra u korist dizela, a dizel u startu skuplji 1800 evra, dodjemo do toga da treba preci oko 75.000 km da bi se ponistila razlika u ceni. Pritom vozite benzinac, pouzdaniji, jeftiniji za odrzavanje, koji ima zvuk automobila a ne traktora, a i manje trujete.
    (henk.mudi, 8. januar 2017 20:41)

    # Link komentara

  39. @boki
    Evo, iz prve ruke, prošlog maja, Mazda3 G120, prvi redovan servis, filteri i ulje, ~200 evra.
    (Miloš, 8. januar 2017 12:00)

    Da li je moguce? Trojka sport, 2013, 1.6D , prvi servis 17.800, najskuplji oko 19.000. Zasto je taj benzinac toliko skuplji za odrzavanje?

    Inace, takodje sve pohvale za Dipem. Azurni, proveravaju i ono sto ne apostrofirate, fleksibilni.. nemam bas nikakvo lose iskustvo. Nisam imao nepredvidjene "akcidente", pa ne mogu da se izjasnjavam u tom smislu..

    Zanima me da li je i dalje panorama = siber..?
    (Dikh tu kava, 8. januar 2017 20:30)

    # Link komentara

  40. Imam jednu u garazi benzinca. Samo dve zamerke. Malo mi je trom i mrtav u odnosu na druge moderne turbo motore i potrosnja mu nije jaca strana. Druga primedba bi bila mnogo veca. Opasno trunu. Mislim da ce i na ovoj motor da nadzivi ostatak auta. Izuzev toga, lep i pouzdan auto.
    (Mirko, 8. januar 2017 17:36)

    # Link komentara

  41. Prelepa :-)
    (Slobec, 8. januar 2017 15:32)

    # Link komentara

  42. @ boki
    Za japance nije skupo redovno održavanje i generalno ti servisi nisu često potrebni. Ne daj bože samo vanrednih kvarova i ostecenja, to stvarno košta. Kasko je preporuka.
    (Milan, 8. januar 2017 15:16)

    # Link komentara

  43. Ja ne znam o kakvoj koroziji ljudi ovde uporno pisu. Brdo taksista u Beogradu vozi prvu generaciju Mazde 6 i bas sam ih zagledao, ni na jednoj nisam video trunku korozije. Daju 12 godina garanciju na limariju. Kakva crna korozija?
    Inace sam vlasnik Mazde 3 2011. i imam samo reci hvale. Za ovih 6 godina pregorele 3-4 sijalice h11 i to je to. Servis jeste skuplji, al to je cena koju vredi platiti za ovaj brend. Sledeca je Mazda 6 karavan, samo jos malo para da se skupi.
    (Heroj Pinki, 8. januar 2017 13:47)

    # Link komentara

  44. @boki

    Vozim Mazdu 3, 2014 hatchback, G100 1,5 L, 100 KS. Održavam je u zvaničnom servisu Dipem u Beogradu, na Vidikovcu.

    Ovaj automobil ima samo mali servis na 20.000 km, cena je oko 24.000 RSD kada se zamene svi filteri.

    Pregoreo je prekidač za preklapanje retrovizora. Trebalo je 3 dana da stigne u servis i čekao sam oko sat vremena da ga zamene. Nisu naplatili ništa jer je auto pod garancijom. Drugih kvarova nije bilo.

    Zamena kočionih pločica na 60.000 km je bila oko 30.000 RSD za sve četiri.

    Kamenčić mi je oštetio šoferku i kasko mi je pratilo zamenu. Bila je na stanju tako da nisam čekao uopšte. E sad, cena zamene je bila oko 90.000 RSD (na šofsrci su kamere i senzori za automatsko kočenje pa verovatno zato toliko košta).

    Pre sam vozio Toyotu i održavao je u ovlašćenom servisu Mag na Bežaniji i oni su mi katastrofa. Vozio sam i Škodu održavao u Samardžiću i oni su ok.

    Svakako mi je Dipem bolji od navedenih, barem do sada su bili veoma profi.

    Nadam se da će info nekome biti koristan...
    (Vladan, 8. januar 2017 12:08)

    # Link komentara

  45. @boki
    Evo, iz prve ruke, prošlog maja, Mazda3 G120, prvi redovan servis, filteri i ulje, ~200 evra.
    (Miloš, 8. januar 2017 12:00)

    # Link komentara

  46. @japanac … ti ocigledno nisi seo ni u jednu Mazdu!
    (Srbija, 8. januar 2017 07:57)

    # Link komentara

  47. Lep, a sigurno i kvalitetan auto, ali slaba servisna podrska i "strasne" price oko cena odrzavanja i delova, sto sigurno utice i na slabu prodaju.
    Imajuci to u vidu, da li moze neko, iz prve ruke, da napise koje su cene odrzavanja ovih novih Mazdi (3, 6, cx-5)?
    (boki, 8. januar 2017 04:54)

    # Link komentara

  48. Mazdu veoma volim i postujem zbog originalnosti, ne prepisuju i ne utapaju se u trendove po svaku cenu sto je jako dobro za kupce i auto industriju uopste.
    Ipak imam i velike zamerke na njihov racun:
    Prvu im oprastam jer su najmanji nezavisni proizvodjac na svetu. Prave jedan model za ceo svet, a potrebe vozaca u raznim delovima sveta su potpuno razlicite tako da u startu moraju da prave velike kompromise zbog kojih im automobili nisu potpuno prilagodjeni evropi. Dovoljno je posetiti aziju i uvideti koliko su retki ljudi preko 1,7m i shvatiti da isti auto nije za njih i nas.
    Drugi problem je uzasan kvalitet limarije. Nedospustivo je da to ne mogu da rese godinama. Ranije su imali problemkvaliteta materijala unutrai zvucne izolacije, prvo su resili adrugo poboljsavaju pa bi mogli i korozijom da se pozabave.
    Treci i najveci problem je servisna mreza. Svuda u evropi vaze za skupe u odrzavanju. To moraju da rese, mozda najbolje investicijom u fabriku u evropi kao KIA/hjundai koji su mnogo napredovali od tada.
    (Milan, 8. januar 2017 00:47)

    # Link komentara

  49. Dakle Mazda je rešila da se menja korak po korak. Iako će većina pohvaliti mekše ogibljenje, manje buke i manje zanošenje, Mazda time gubi deo svog šarma, jedinstvenu sportsku notu.
    Ovako napredno automatsko kočenje je verovatno posledica standardno slabih kočnica Mazde. Nije mi jasno zašto ih već jednom ne srede, nego uvode agresivno automatsko kočenje.
    Međutim, najveća zamerka za ovu generaciju "Trojke" je unutrašnji prostor. Iako je veća od konkurencije, ima najmanje prostora unutra, baš da bi se naglasio malopre pomenuti sportski duh.
    Ako ništa drugo, restilizovani model će oboriti cenu modela iz 2016-te, pa bi to bila dobra kupovina za nekog ko hoće auto sa sportskim šmekom, a nema para za Ford Fokus ili Đulijetu.
    (Vlasnik Mazde, 7. januar 2017 23:52)

    # Link komentara

  50. Lici na Volvo v40.
    (Superhik, 7. januar 2017 23:46)

    # Link komentara

  51. Elektronska rucna? Ne hvala.
    (Honda Accord Driver, 7. januar 2017 22:41)

    # Link komentara

  52. Lijepo, dobro i kvalitetno auto. Moguca buduca zamjena za moju Lancia Delta III
    (mentalist, 7. januar 2017 22:34)

    # Link komentara

  53. Jel ima nekih vesti o dvojci? Čuo sam da i 2ojka ima neku poboljšanu IMP verziju koja uskoro stiže.
    (K, 7. januar 2017 22:18)

    # Link komentara

  54. Najlepsi auto u klasi, cak mu je i sedan lep. Smatram velikim uspehom to sto sam oca uspeo da ubedim da kupi sebi mazdu. Ionako je u godinama i sve manje vozi a odavno ne zivimo s njima pa im ne treba automobilcina za prtljag. Trajace dugo uz redovno odrzavanje i nikad nece ostaviti na putu.
    (duki, 7. januar 2017 20:30)

    # Link komentara

  55. Mazda je super ali odrzavanje kod nas je komedija. Retrovizor za zenin cx5 smo cekali 40 dana. Inace, odlican auto ali uvoznik srednji vek. Prijatelj je sa mazdom 6 imao neobjasnjive gubitke snage u veoma kriticnim situacijama I u servisu je dobio odgovor da uzme noviji model :)
    (vasa t5, 7. januar 2017 19:30)

    # Link komentara

  56. Je li (redizajnirani) rezervni točak i dalje 600 eura ?
    (Ilija, 7. januar 2017 18:59)

    # Link komentara

  57. Kupio sam jednu trojku, sedan g120. Vredi svaku paru.
    (vosha, 7. januar 2017 18:13)

    # Link komentara

  58. Nisu mi jasni ovi sta kazu da je cena visoka, cena se odredjuje na osnovu cena drugih modela u klasi...ne postoji drugi kriterijum.
    (Aleksa, 7. januar 2017 17:22)

    # Link komentara

  59. nikad mazda, iako su lepe, ovde u kanadi ovo su auta koja najviše i najbrže rđaju
    (ivan kanada, 7. januar 2017 16:36)

    # Link komentara

  60. Ovo je i prije redizajna bio jedan od najljepših, najlvalitetnijih i općenito najboljih automobila u klasi.
    Ovaj 1.5 dizel je pravi dragulj, ali mu je cijena paprena. Benzinski motor 1.5 ostaje najracionalniji izbor i odličan kompromis performansi i cijene. 10,5 do 100 i preko 180 km/h krajnje brzine su odlične brojke. Mazda je ispred skoro svih u razvoju motora, naročito benzinskih, ali ne spava na lovorikama već i dalje unapređuje aute. Sa ovim G- vektoringom puno je olakšala vozačima vožnju. Kada ste zadnji puta ušli u kružni tok i odvozili puni krug bez korekcija putanje volanom? E pa sa ovom Mazdom to je moguće i lako izvedivo.

    Čuo sam da razvijaju benzince koji bi trebali raditi kao dizelaši tj. bez svječica. Kada se smjesa pali zbog kompresije izgaranje je bolje i potrošnja jedno 20-30% manja! Jedino još nisu rješili pitanje buke, ali siguran sam da će i to rješiti.
    Bravo Mazda!
    (Ivan, 7. januar 2017 16:16)

    # Link komentara

  61. Prelepo, kvalitetno, od svih japanaca najlepsi dizajn, bar najblizi evropskom ukusu, svaka cast
    (Veljko, 7. januar 2017 15:26)

    # Link komentara

  62. sjajan automobil...nebitno i koji motor...jedna od najboljih ponuda danas.
    (realan, 7. januar 2017 15:25)

    # Link komentara

  63. Odlična kola..
    (qwerty, 7. januar 2017 14:56)

    # Link komentara

  64. ovo je vec automobilcina malih dimenzija.
    zamislite auto "golf" klase (mrsko mi je da kazem golf) sa dizel motorm od 2200cc.
    (tulln an der donau, 7. januar 2017 14:03)

    # Link komentara

  65. uuuuu kakve promene,iz aviona se vidi ?
    (markoni, 7. januar 2017 13:45)

    # Link komentara

  66. Steta sto Mazda nikada nije razmatrala karavan verziju, prodavala bi se mnogo bolje.
    Dobar auto, ali ima losu servisnu podrsku u Srbiji. Cene su prenaduvane i ne vredi toliko koliko se za nju trazi.
    Sto se tice novog 1,5 dizel motora - ne vredi tih 1800EUR vise od atmosferskog benzinca G120 (2000 kubika). Ovaj benzinac od 2000 kubika em ima jednostavno odrzavanje, em ima kapacitet da odradi barem 300.000km bez ikakvih kvarova - stvoren da traje. Dakle, ko resi da kupi Mazdu 3 - samo G120.
    (Kobaja Grande, 7. januar 2017 13:04)

    # Link komentara

  67. Vrhunski auto u svakom smislu...
    (ken blok, 7. januar 2017 12:51)

    # Link komentara

  68. Najbolji automobili u klasi
    (nice, 7. januar 2017 12:39)

    # Link komentara

  69. Kako neko davno reče, kao Alfa u Evropi, tako i Mazda " svi o njima pričaju i hvale a niko ne kupuje "!
    (bocca, 7. januar 2017 12:32)

    # Link komentara

  70. Steta sto je samo CX5 samo premium klasa u Mazdi...
    (japanac, 7. januar 2017 12:27)

    # Link komentara

  71. Ovo izgleda odlično. Pogotovo enterijer koji izgleda kao iz više klase.
    (Milance, 7. januar 2017 12:16)

    # Link komentara

  72. Otvori za ventilaciju su bili mnogo lepsi na prethodnom modelu,okrugli
    (htc, 7. januar 2017 11:36)

    # Link komentara

  73. sve tacno.ekstra auto.zamerka nema pikslu
    (ja.., 7. januar 2017 11:31)

    # Link komentara