Žene u poltici nemaju stvarnu vlast

Veći broj žena na izbornim listama ne menja položaj žena u politici, koje nemaju funkcije u vlasti niti unutar stranaka, kažu narodne poslanice Vesna Pešić i Aleksandra Jerkov.

"Žene u strankama nisu na važnim funkcijama, jedino predsednica parlamenta, sve ostale žene koje su na javnim funkcijama nisu na visokoj poziciji u svojim strankama", kaže poslanica LSV Aleksandra Jerkov.

Vesna Pešić smatra da i pored donetih zakona koji bi tu situaciju trebalo da promene, nema nade da će biti bolje. Ona kaže i da to što je 30 posto žena na izbornim listama neće znači ništa.

"Vrlo malo žena budu predsednice opštinskog saveta, ja znam samo jednu u Pančevu. U ovom parlamentu nema veze ko je muškarac a ko žena, žene se nisu na bilo koji način afirmisali u parlamentu. Primetila sam da zbog kvoti stavljaju neke neupečatvljive osobe koje pokriju kvotu a ni u čenu ne učestvuju", kaže Vesna Pešiće, samostalni poslanik u Skupštini Srbije.

Alekasandra Jerkov se saglasila sa Pešićevom i dodaje da žene nemaju pravo glasa, pošto se samo priklone većninskom mišljenju u parlamentu.

"Prerastanje kvantiteta u kvalitet - to je filozofsko stanovište koje ne mogu da prihvatim. Pitanje je mehanizam odlučivanja. Vi kad vidite parlament u Engleskoj, ne možete da verujete kada se vratite kako to kod nas funkciniše. Naš parlament je potpuno nevažan i zato taj kvantitet ne može da preraste ni u šta. Ko sad više gleda skupštinu? Niko. Ja sam ranije mogla da kada krenem od kuće u skupštinu i pogledam novine, da odem za govornicu i otvorim na primer pitanje Miladina Kovačevića, koje je tog dana bilo udarno. Ali sada sa promenom poslanika to više ne mogu. Bilo kakva rasprava, pa to je nemoguće. To se zove nepostojanje institucija", kaže Vesna Pešić.

Jerkova dodaje da je najveći problem kontrole parlamenta.

"Ono što najviše nedostaje je nadzorna uloga parlamenta. Proces EU integracija je i jačanje insitucija, pogotovu parlamenta. U tome EU pomaže, i uloga putovanja je da vidimo kako funkcionišu drugi parlamenti. Situacija je daleko od idealne, ali nije tako crna. Parlament je usvojio nekoliko regulatornih tela, koji rade na uspostavljanju kontrole izvršne vlasti. I to nije problem samo sa Srbijom, nego sve zemlje koje su nove demokratije. I zato je bitno da učestvujemo u EU integracijama. U nekim trenucima kvalitet rasprave u parlamentu jeste trpeo", kaže Jerkova.

Vesna Pešić dodaje da su ovde potrebne decenija da bi se bilo šta promenilo

"Ne znam na koji način bi se nešto popravilo na bolje, i dalje će odlučivati drugi. Mi znamo da je ta politika koncentrisana na jedno mesto, oni se rasporede dobiju oblast da obavljaju ali bez kontrole. Pogledajte šta radi Vuk Jeremić, ja ne znam pod čijom je on kontrolom? Vi dobijete to ministrarstvo bez kontrole", kaže Pešićeva.