Vesti -

Nije svaka traka selotejp, a penušavo vino šampanjac, pa opet...

Mnogi proizvodi sa poznatim geografskim poreklom zaštićeni su od imitiranja i plagiranja. Kada je jedna španska kompanija napravila alkoholno piće od grožđa plave boje, rečeno im je da ne mogu da ga prodaju kao vino, pošto je pogrešne boje.

Izvor: stuff.co.nz
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Poznata imena koja više nisu brendovi

  • Elevator i eskalator (Elevator / Escalator) - to su prvobitno bile zaštićene robne marke kompanije Otis Elevator, još 1852. godine.
  • Vokmen (Walkman) - Soni je izgubio prava u Australiji, ali ih još ima u SAD.
  • Selotejp (Sellotape) - često ime za lepljivu traku, koje je izgubilo svoj trejdmark u Britaniji, Irskoj, Australiji, Hilandiji, Novom Zelandu, Izraelu, Indiji, Srbiji, Japanu, Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, Zimbabveu i Južnoj Africi.

Ovo su neki od proizvoda koji su postali sinonim za sebe same, a koji, us tvari, predstavljaju imena proizvoda koja su, zapravo, strogo zaštićena.

Šampanjac

Ovo poznato penušavo vino može da bude napravljeno samo od grožđa iz Šampanje, istorijske oblasti na severoistoku Francuske, budući da ga štite propisi Evropske unije o zaštićenoj oznaci porekla (PDO) i Zzštićenoj geografskoj oznaci (PGI).

Ovo, kao i druga francuska vina poput burgundca i šablija, međutim, prave se u SAD od lokalnih sorti grožđa, zahvaljujući "rupi u zakonu". Propisi o zaštiti porekla sadržani su u Versajskom sporazumu koji SAD nikada nisu ratifikovale.

Kobe govedina

Japanski propisi o zaštiti porekla odeđuju da ovo meso, pozatao po veoma malom procentu masnoće, potiče samo i jedino od posebne sorte goveda rase vagju (wagyu) i to onih odgajanih u japanskoj prefekturi Hjogo.

Ipak, ime "kobe govedina" može se čuti u supermarketima širom sveta.

Parmezan / Parmiđano Ređano

Prema važećim italijanskim propisima, sir parmezan može da sadrži samo tri sastojka: mleko iz regije Parme, u pokrajini Emilija Romanja, so i sirilo (enzim poreklom iz creva teleta). Od mleka do sira treba da prođe manje od 20 sati.

Osim parmezana, i grana padano sir je zaštićen propisima Evropske unije.

Pršuta iz Parme

Godinama je sečena šunka pakovana u Kanadi kao "originalna šunka" bila prisutna na svetskom tržištu, zato što je kanadska kompanija Maple lif fuds imala pravo korišćenja robne marke "Parma". Po uspostavljanju ugovora o slobodnoj trgovini, ovaj problem je rešen.

Roleri (Rollerblade)

Ime "Rollerblade" vlasništvo je kompanije Nordika i može biti korišćeno samo za proizvode te kompanije. Iako je italijanski Roces davne 1981. godine prvi poizveo rolere, Nordika je prva uspela da uspostavi globanu distribuciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu