Vesti -

Radioaktivni oblak nad Evropom: Uzrok zračenja ruska podmornica?

Stručnjaci pokušavaju da otkriju izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Evrope tokom januara ove godine.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

Francuski Institut za radiološke i nuklearne rizike IRSN objavio je 13. februara da je u nižim slojevima atmosfere kontinentalne Evrope pronađen radionuklid Jod-131.

Ovaj element je pronađen u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španiji. Nivo zračenja se od početka januara vratio u normalu, ali stručnjaci i dalje pokušavaju da utvrde njegov izvor.

Stručnjaci pretpostavljaju da je do zagađenja vazduha došlo početkom ove godine. Vlasti u Norveškoj i Francuskoj, gde je izmerena veća količina zračenja, potvrdile su da nema opasnosti po zdravlje ljudi. Količine koje su dospele u atmosferu su, kako piše nemački Bild, vrlo male.

Ipak, stručnjake u tolikoj meri brine to što se dešava da je iz SAD u Evropu stigao specijalni avion koji meri radijaciju u vazduhu.

irsn.fr
irsn.fr

Razlog pojačane radijacije se još ne zna. Britanski mediji nagađaju da su možda Rusi izvodili tajne nuklearne eksperimente na Arktiku, ali se geolozi i seizmolozi ne slažu. Oni navode da nisu primetili nikakve seizmološke aktivnosti koje bi potkrepile nagađanja o nuklearnom eksperimentu.

Jedna od najverovatnijih teorija je ta da su radioaktivne supstance iscurile iz neke od brojnih olupina ruskih podmornica. Na dnu Barencovog mora nalazi se nekoliko ruskih nuklearnih podmornica. Norveške vlasti kažu da je u vreme prvog merenja more bilo uzburkano zbog oluje, pa je moguće da je došlo do pomeranja neke od podmornica, što je moglo da izazove dodatno oštećenje i curenje radioaktivnih supstanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu