Nauka -

Maj mesec matematike: Saznajte sve o teoriji verovatnoće

Matematička teorija verovatnoće, nastala iz tri veka stare prepiske dva Francuza koji su pokušali da matematički dokuče pravilnosti u igri kocke, tema je šestog manifestacije "Maj mesec matematike", koji se održava od 10. do 31. maja.

Podeli

Kako je saopštio Centar za promociju nauke, koji je organizator manifestacije, najveća atrakcija ove godine je "Matematički šou", prvi međunarodni matematički šou-program organizovan u Srbiji.

Petočasovni "šou" održaće se u Velikoj sali SKC-a, 16. maja, a učestvovaće Džejms Tenton iz SAD, Kolm Malkajhi i Kolin Rajt iz Irske, Ben Sparks iz Velike Britanije, Kristof Fenjesi iz Mađarske...

Ove godine manifestacija se održava pod sloganom "Matematika, moja šansa", a osim predavanja i izložbi, program uključuje i tribine i radionice, kao i zabavne aktivnosti, poput turnira u igrama jamb i fleš. "Maj mesec matematike" biće otvoren u sredu, 10. maja, u Naučnom klubu Beograd, predavanjem "Zašto volim matematiku" Stojana Radenovića, matematičara čiji su radovi doprineli plasmanu Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

Ovogodišnji program obuhvata i izložbu "Šanse", na otvorenom, u Knez Mihailovoj ulici. Program "Maja meseca matematike" ne odvija se samo u prestonici, već širom Srbije, pa će u 13 naučnih klubova biti organizovan niz popularnih predavanja, radionica, izložbi i razgovora.

Kompletan program možete pročitati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu