Istorija -

Pre 105 godina nastala Kraljevina SHS: Danas neki smatraju da je to bila greška VIDEO

Na današnji dan pre tačno 105 godina formirana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevina Jugoslavija. Za manje od četvrt veka, ta država je pretrpela brojne burne događaje, atentat u skupštini, uvođenje diktature, ubistvo kralja i napad nacističke Nemačke.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Printskrin Tv Prva
Printskrin Tv Prva

Zbog čega je njena istorija bila tako napeta? Da li se stvaranje ovakve države pokazalo kao zabluda čije posledice osećamo i danas? Šta bi bilo drugačije da nije bilo Jugoslavije? O tome je u emisiji "Jutro" televizije Prva govorio general-major u penziji Milorad Stupar.

"Posebno je važno da se prisetimo Balkanskog rata i Prvog svetskog rata kada je srpski narod, uz velike gubitke, oslobodio sve srpske etničke i duhovne teorije na Balkanskom poluostrvu, istovremeno davajući slobodu drugim Južnim Slovenima, pre svega Hrvatima i Slovencima, koji su u ovim događajima bili na suprotnoj strani. Bili su na strani gubitnika, ali su srpskom krvlju dobili slobodu", kaže Stupar na samom početku odgovarajući potom na pitanje – da li je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca od samog početka bila osuđena na propast?

"Tadašnja mala Srbija, priznata, ušla je tada u nešto što se zvalo nepriznata međunarodna država i stvara kraljevstvo odnosno Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je, prema mom mišljenju, bila jedna sasvim nepotrebna istorijska greška, kako političkog tako i vojnog rukovodstva", priča major i nastavlja:

"Tadašnja Država Slovenaca, Hrvata i Srba želela je ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, a to je bila najveća greška. Prvog decembra 1912. godine, po njihovom zahtevu, dolazi do ujedinjenja. Tada je ova država bila u rasulu, pa je pozvala srpsku vojsku da zaštiti stanovništvo na području južne Austrougarske i tako je došlo do oslobađanja tih teritorija", priča Stupar, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu