Ako vam je smartfon na vidiku i isključen vas "zaglupljuje"

Vaš kognitivni kapacitet značajno se smanjuje kada vam je telefon na dohvat ruke, čak i kad je isključen, zaključak je nove studije Univerziteta u Teksasu.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Docent Edrijen Vord i njegove kolege sproveli su eksperimente kojima su obuhvatili gotovo 800 korisnika pametnih telefona, u pokušaju da po prvi put izmere, koliko dobro ljudi obavljaju zadatke kada su im smartfoni na dohvat ruke.

U jednom eksperimentu, istraživači su tražili od učesnika da sednu za računar i reše niz testova koji su zahtevali potpunu koncentraciju. Testovi su osmišljeni tako da izmere kognitivni kapacitet učesnika, odnosno njihovu sposobnost da u datom vremenu održe pažnju i prerade podatke.

Pre početka, dobili su nasumične instrukcije ili da ostave telefon na stolu okrenut ekranom nadole ili u džep/torbu ili u drugu prostoriju. Svim učesnicima naloženo je da isključe ton na telefonu.

Istraživači su otkrili da su oni učesnici koji su telefon ostavljali u susednoj sobi imali značajno bolje rezultate od onih koji su držali telefone na stolu, a nešto bolje i od onih koji su svoje "ljubimce" smestili u džep ili tašnu.

Otkrića sugerišu da samo prisustvo smartfona smanjuje kognitivni kapacitet njegovog korisnika.

"Vi ne razmišljate svesno o svom mobilnom telefonu, ali kada je tu, jedan deo vaše podsvesti bavi se njima. To iscrpljuje vaše kognitivne resurse", objašnjava Vord.

U drugom eksperimentu, istraživači su pratili koliko su ispitanici zavisni od pametnih telefona u istim okolnostima kao ranija grupa, a ispostavilo se da oni koji su sebe smatrali najvećim zavisnicima, ostvaruju najlošije rezultate na kognitivnim testovima, ukoliko im je smartfon na dohvat ruke.

"Oni nisu dobijali obaveštenja i zbog toga bili dekoncentrisani. Naprotiv, samo prisustvo mobilnog telefona bilo je dovoljno da smanji njihov kognitivni kapacitet", kaže Vord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu