Gerila joga na ulicama Beograda (FOTO)

U poslednjoj deceniji joga je u Srbiji doživela pravi procvat. Zorana Minčić, sertifikovana instruktorka joge, odlučila je da ovu disciplinu „izvede“ na ulice Beograda, u pravu noć, upozna je sa važnim lokacijama prestonice i u "asanama" dočeka izlazak sunca. Pozvala je svog prijatelja Lazara Zarupskog, fotografa, koji je zabeležio nešto što je kasnije spontano nazvano „Guerilla Yoga Belgrade“.

T.BogdanovIzvor: B92
Podeli

Fotografije: Lazar Zarupski

Iako ne možemo reći da je u potpunosti prihvaćena, činjenica je da sve više ljudi uviđa zdravstvene koristi ove discipline. I dok je jedni koriste kao sredstvo relaksacije i oslobađanja stresa, drugi se za svoje izdužene mišiće i gipkost zahvaljuju upravo ovoj veštini. Međutim, ima i onih kojijogu koriste da pojačaju svoju snagu, izdržljivost i pravilno dišu. U razgovoru za B92.net Zorana Minčić, govori o tome kako je došla na ideju da jogu poveže s Beogradom, o počecima bavljenja jogom, zdravstvenim prednostima koje ova disciplina donosi, svojoj omiljenoj "asani"...

Odakle ideja da jogu izvedeš na ulice Beograda i to noću?

Poslušala sam svoje srce i pokrenula se. Dugo sam imala želju, utemeljenu u mom senzibilitetu kome prijaju izazovi i rado se suprotstavlja konvencionalnom, da izvršim intervenciju u urbanom prostoru koja će markirati mesta kojima uglavnom projurimo i nisu tačke susreta, mira, opuštanja, na drugačiji način.

Istovremeno, sazrevala je snažna potreba da kanališem bunt prema svemu što je Beograd postao a nije bio pre, mesto u kome se nogama guraju starci iz tramvaja ili prebijaju javne ličnosti, u kome je postalo čudno hodati sa osmehom ili gledati druge ljude u oči; da taj bunt bude iskazan suptilnošću, stabilnošću, budnom pažnjom koju zahteva izvođenje asana, i da tako dam bar na tren novo lice kako samom gradu tako i jogi.

To je bila samo želja dok na fotografijama Lazara Zarupskog nisam prepoznala slike, boje, svetla koje sam i sama imala u glavi. Našli smo se jednog jutra krajem oktobra, formalno upoznali i sa neverovatnom lakoćom napravili fotografije.

Mislila sam da će joga položaji biti kontrast u odnosu na grad ali, zahvaljujući Lazarevom osećaju koji je osvetlio moj, nastao je kao krajnji rezultat, sklad.

Zbog čega si počela da se baviš jogom?

Od prvog susreta sa jogom, u 14. godini, dogodilo se prepoznavanje manifestovano u želji koja se do danas nije smanjila da ne prestanem da vežbam, učim, i svakodnevo iznova doživljavam jogu. Mislim da me je za jogu najviše vezalo to što je moćno sredstvo samotransformacije.

Znatno poboljšava kvalitet zivota, omogućava da svesno radite sa sopstvenim ograničenjima i oslobodite svoj pravi potencijal i prirodu, postajete osetljivi na poruke koje telo šalje, izoštravate čula i kvalitetnije i dublje se povezujete sa spoljašnjim svetom i sa promenama u sebi.

Šta misliš da su najveće prednosti joge?

Gitarista benda Rammstein mi je u razgovoru dao jednu nemački preciznu a veoma dobru definiciju joge kao suptilnog energetskog menadžmenta. I zaista, koristi koje je zapadna medicina potvrdila su viseštruke – joga je preventivna, terapeutska i antistresna metoda vežbanja koja povoljno utiče na zdravlje i vitalnost celog organizma i pomaže da ojačamo i telo i duh; daje nam gipkost, snagu, izdržljivost, poboljšava kvalitet disanja, rad organa za varenje, endokrinog i kardiovaskularnog sistema, ubrzava metabolizam i podiže nivo energije, oblikuje i tonizira mišiće celog tela.

Pravilno i precizno zauzimanje položaja pomaže da deblokiramo stagnantne energije i popravimo senzornu motoriku, a duže zadržavanje olakšava stapanje svesti i daha a time, vremenom, restruktuiranje energije na najdubljim nivoima.

Ko sve može da se bavi jogom?

Apsolutno svako, jer iskusan instruktor čas uvek može da prilagodi individualnim potrebama i zdravstvenom stanju vežbača. 2008 donet je pravilnik kojim je joga priznata od strane Ministarstva zdravlja republike Srbije kao metod za unapređenje zdravlja ljudi.

Njime je prvi put kod nas zvanično omogućeno uvođenje joga terapije u zdravstvene državne ustanove što, po meni, nije dovoljno iskorišćeno i teren je na kome bi joga tek trebalo da pokaže svoja terapeutska ali i preventivna svojstva.

Da li misliš da je bolje jogu raditi u zatvorenom ili na otvorenom?

Joga pod vedrim nebom, po mogućstvu uz vodu – more ili reku, bosih nogu u dodiru sa zemljom u trenucima dok se rađa novi dan ne može se porediti ni sa jednom salom. Retko imamo priliku za tako nešto, ali u Beogradu ima toliko divnih mesta za vežbanje, od Kalemegdana, obala Dunava, Supernatural parka na Adi Huji do krovova novobeogradskih soltera. Svaki prostor je dovoljno dobar – potrebni su Vam samo prostirka i dobra volja.

Uz koju muziku najčešće radiš jogu?

Pravila nema, kada drzim časove u svom studiju najviše volim tišinu, osluškivanje sopstvenog disanja i takvo usmeravanje pažnje na sada i ovde. Kundalini jogu nije moguće zamisliti bez božanstvenih, moćnih mantri i glasnog, slobodnog pevanja.

U džepu mi je, zbog časova u fitness centrima ili ‪#‎Guerillayoga izleta, uvek usb na kome mogu da se nađu Bryan Ferry, Arthur's Landing, Groove Armada, Kings Of Convenience, Suba i Rex Ilussivi, Depeche Mode,Thievery Corporation, Zero 7, Matthew Herbert, Cinematic Orchestra, Marden Hill...

Ali postoji album uz koji sam pomerala granice, prvi put izvela mnoge asane i koji je baš rezonantan sa načinom na koji ja osećam jogu - Kruder & Dorfmeister - The K&D Sessions.

Šta bi poručila svima koji razmišljaju da počnu da se bave ovom disciplinom? (pa i onima koji misle da je joga prespora i nedinamična)

Da dođu na čas bez predrasuda. Jedan, pa još jedan, i da samo dožive, bez ikakvih anticipacija, jogu. Da provere kvalifikacije i stručnost instruktora, da se ne ustručavaju da pitaju sve što ih zanima, slušaju svoj unutarnji glas, poštuju svoje telo i imaju na umu da u jogi nema takmičenja. Vežbanje uz punu, budnu, aktivnu pažnju je napredna joga, bez obzira na to koliko je lagan položaj; vežbanje rasute pažnje je praksa početnika, bez obzira na to koliko je položaj napredan.

Koja ti je omiljena "asana"?

Eka Pada Raja Kapotasana – položaj kraljevskog goluba

Patanđali je u Yoga Sutrama naveo dve osnovne karakteristike asana: “sthira” – postojanost i budnost, i “sukha” – sposobnost da postignemo udobnost u položaju.

Oba kvaliteta su neophodna da bi položaj u kome smo mogao da bude asana, a ja ih najpotpunije doživljavam bas u ovoj asani koji moćno aktivira i isteže psoas, jedan od najvažnijih mišića u telu, prepone, grudni koš, opušta kukove i karlicu, delove tela gde žene često “gomilaju napetost". Snažno me stimuliše, čineći istovremeno otvorenom, receptivnom i stabilnom, uzemljenom.

Zorana Minčić je sertifikovana instruktorka Hatha joge (Vidya Yoga škole Dragana Lončara) i članica Evropske yoga alijanse sa specifičnim stilom – Even Flow – sublimacijom uticaja, znanja i iskustava, koji karakterišu respekt prema klasičnim asnama, preciznost zauzimanja položaja i svesnost tela Iyengar joge u kombinaciji sa dinamičnijim, Vinyasa stilom koji budi i energizira, ili dužim zadržavanjem u položaju koje restruktuira energiju na najdubljim nivoima.

Njen tipičan čas čine vežbe ekstenzija (sa akcentom na osnaživanju i istezanju dubokih mišića leđa), fleksija, istezanja prepona, inverzija i torzija, u kojima ćete uživati i uz pomoć inteligencije svog tela, bez forsiranja, postepeno pomerati granice i usavršavati i produbiti svoju praksu.

Časove drži u svom studiju u Šumicama, raznim beogradskim fitness centrima a u planu je i pokretanje #Guerillayoga časova koji će se održavati na različitim gradskim lokacijama o čemu će svi zainteresovani biti obaveštavani putem društvenih mreža.

Patanđali:

“Yoga chitta vritti nirodhah tada drastuh svarupe avasthanam.”

“Joga je doživljena u onom umu koji je prestao da se identifikuje sa svojim neodlučnim talasima percepcije. Kada se to dogodi, tada je Onaj koji gleda otkriven kako se odmara u svojoj sopstvenoj suštinskoj prirodi, i shvata istinskog Sebe. “

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.