- Wimbledon 2019 -

Još jedan dan, još jedna "bomba" na Vimbldonu

Još jedan dan na Vimbldonu bogat iznenađenjima, nekim malo manjim, nekim spektakularnim.

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Tokom petka se kao heroj dana, jasno i nesporno, izdvojio Argentinac Gvido Pelja, ali mu je ozbiljnu konkurenciju napravila mlada Kori Gof.

Amerikanka je napravila senzacionalan preokret protiv Polone Hercog i plasirala se u osminu finala, postavši sedma najmlađa teniserka kojoj je to pošlo za rukom na Vimbldonu.

Ipak, 29-godišnjak iz Argentine je novim iznenađenjem, protiv neuporedivo težeg protivnika od onog koji je imala Gof, obeležio prvi dan trećeg kola.

Pelja je savladao aktuelnog vicešampiona, Južnoafrikanca Kevina Andersona, sa 3-0 u setovima – 6:4, 6:3, 7:6(4).

Najzanimljiviji podatak, na koji Gvido neće obraćati puno pažnje, je to što je drugu godinu zaredom pobedio aktuelnog branioca finala, pošto je prošle sezone eliminisao Marina Čilića u pet setova.

Argentinac i Južnoafrikanac su, možda, odigrali i poen turnira u izuzetno bitnom momentu.

Momak iz Bahije je ranije ove godine došao do renkinga karijere (21. mesto), ali maltene niko nije očekivao da nastavi da ređa uspehe na Vimbldonu i travnatoj podlozi, onoj koja mu je kroz karijeru najmanje odgovarala.

Iako je pred meč bio u podređenom položaju, Pelja je odigrao maestralan duel, protiv, doduše, protivnika koji je propustio veći deo sezone i koji nije u najboljoj formi.

Pelja je spasao čak 8 od 9 brejk lopti sa kojima se suočio, da bi se plasirao u prvo četvrto kolo na nekom Slemu u karijeri. Sa 29 godina, na svojoj najgoroj podlozi.

"Uvek je nezgodno igrati protiv nekoga prvi put. Zagorčavao mi je život, konstantno. Dobro se kretao, baš dobro. Osećao sam se kao da ne mogu da ga nateram da se brani, da ne mogu da završim poene...", rekao je Anderson posle meča.

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Levoruki Argentinac, koji je ove godine osvojio i prvu titulu u karijeri, za narednog protivnika ima još jednog "bombardera" – Kanađanina Miloša Raonića.

Raonić je 15 nosilac na Vimbldonu i najbolje rangiranig igrač u prvoj polovini žreba, onoj koje je predstavnik Novak Đoković, naravno posle srpskog tenisera. Kao "sreću u nesreću", Pelja će imati to što će se drugu rundu zaredom sastati protiv igrača sa sličnim stilom tenisa.

Pelja je, uprkos tituli ove godine i plasmanu na 21. mesto ATP rang liste, možda ostvario najveći uspeh u karijeri. Jer, ovo je ipak Grend slem.

"Ne znam kako da opišem šta osećam. Odigrao sam neverovatna tri seta", rekao je uzbuđeni Pelja posle meča.

Gvido će protiv Raonića kao saveznika imati upitno fizičko stanje kanadskog tenisera, koji, doduše, i dalje nije izgubio nijedan set.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.