- Wimbledon 2017 -

Novak siguran u prvom meču na travi

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uspešno je startovao sezonu na travi pobedom u prvom kolu turnira u Istbornu nad Vasekom Pospišilom – 6:4, 6:3.

Podeli
Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images for LTA
Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images for LTA

Sezona na travi uveliko traje, a srpski teniseri širom sveta bruse formu pred Vimbldon, dok neki pokušavaju da se dogomognu glavnog žreba turnira u Londonu.

To su Miljan Zekić i Nikola Milojević koji nastupaju u kvalifikacijama. Dušan Lajović je, baš kao i Novak, pobedio u Istbornu, dok je Janko Tipsarević ispao sa turnira u Antaliji.

Od dama, na terenima Ol Ingland klaba našel su se Ivana Jorović, Aleksandra Krunić i Nina Stojanović, ali je samo Krunićeva prošla dalje.

Vimbldon – kvalifikacije:
15.00 Miljan Zekić – Sebastijan Ofner
15.45 Nikola Milojević – Piter Gojovčik

Kejti Dan – Ivana Jorović 7:5, 7:5
Aleksandra Krunić – Lina Gjorčeska 6:4, 6:4
Arina Rodionova – Nina Stojanović 6:3, 6:4

Istborn:
Novak Đoković – Vasek Pospišil 6:4, 6:3
Žeremi Šardi – Dušan Lajović 4:6, 7:6 (7-5), 3:6

Antalija:
Janko Tipsarević – Andreas Sepi 6:3, 4:6, 4:6

Đoković je u duelu koji je trajao dva dana, pošto je zbog kiše odložen u utorak, odigrao bez previše oscilacija i napravio dobru uvertiru za nastavak turnira, ali i predstojeći Vimbldon.

Završio je posao za manje od sat i po vremena i sada čeka pobednika meča u kojem se sastaju Donald Jang – Džered Donaldson.

Novak je odlučio da prvi put posle 2010. godine nastupi na turniru pre Vimbldona, a razlog je slaba forma u kojoj se nalazi od početka sezone. Međutim, sada nije bilo problema, pa je po povratku na teren (u utorak odigran samo jedan gem) držao konce u svojim rukama.

Prvi set obeležili su sjajni servisi Pospišila, koji se tim udarcem izvlačio u nekoliko navrata. U tome nije uspeo u 10. gemu, kada je Đoković sa dva dobra riterna trasirao put ka brejku i vođstvu u setovima.

Sa igrom "gem za gem" nastavljeno je do rezultata 3:2 i upravo je peti gem drugog seta bio ključni. Novak je izvukao gotovo izgubljeni gem, dobio je dva poena u kojima je rival samo trebalo da zada poslednji udarac i, očekivano, potom napravio brejk, a onda i stigao do konačnog trijumfa.

Turnir u Istbornu igra se za nagradni fond od 635.660 dolara, a Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula.

Tok meča:

Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images for LTA
Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images for LTA

Meč je počeo rezultatom 30:15 za Đokovića, srpski teniser je dobrim riternom došao do brejk šanse, ali je Pospišil spasao as udarcem. Novak je izborio još jedno izjednačenje pre nego što je Kanađanin izjednačio na 1:1.

Četvrti igrač na ATP listi mnogo sigurnije je počeo ovaj deo nego jučerašnji, servisima je u trećem gemu lako došao do 40:0, malo se opustio, ali bez problema poveo 2:1.

Vasek je od samog starta igrao veoma agresivno, posle svakog servisa izlazio na mrežu i određene greške ga nisu omele da nastavi u istom ritmu. Đoković je imao 30:30, ali su usledila dva početna udarca i rezultat je 2:2.

Novak nije imao problema u svojim gemovima, a u gotovo svakom na servis protivnika je pretio. Pri rezultatu 3:2 je pasingom pod noge iznenadio rivala i izborio drugu šansu za brejk. Međutim, opet je Kanađanin pogodio liniju i izvukao se, potom izjednačivši na 3:3.

Identičan scenario nastavljen je u drugoj polovini seta – Đoković je lako dodavao gemove na svoj konto, bio blizu da oduzme servis protivniku, posle čega bi stizale "bombe" sa druge strane. Isto se desilo u osmom gemu, a u devetom se prvi put malo unervozio.

Kod 30:15 je zicer iz forhenda zakucao u mrežu, ali nije dozvolio da ga to uzdrma, već je dvaput dobro odservirao i poveo 5:4.

Videlo se da je Pospišil bio nervozan pre početka gema u kojem je servirao za ostanak u prvom setu. Sačekao ga je dobar ritern, a na 30:30 se suočio sa još jednim. Prvu set loptu je neutralisao, ipak, dozvolio je protivniku i drugu, ali sada servisa nije bilo. Đoković je ostao u poenu, sačekao grešku i brejkom dobio prvi set – 6:4.

Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Drugi set otvorio je svojim servisom i kod rezultata 30:0 se dogodila jedna zanimljiva situacija. Kanađanin je napao forhend paralelom, Novak je podigao ruku signaliziravši da je aut, ali je sudija pokazao da je loptica dobra. Međutim, čelendž ga je ispravio i ubrzo je bilo 1:0.

Ušlo se u nešto mirniji ritam u kojem su obojica bili sigurni kod početnog servisa – Vasek je izjednačio, pre nego što je Srbin sa 'nulom' dobio drugi gem za 2:1.

Trenutno 75. igrač sveta uzvratio je istom merom, a onda prvi put u meču konkretno napao u protivničkom gemu. Imao je 15:30 i odličan napad forhendom, ali je oklevao pri izlasku na mrežu i nije uspeo da prebaci lopticu preko mreže posle pasinga pod noge. Ipak, u nastavku je dobio jedan od najlepših poena, a onda i agresivnošću izborio brejk šansu. Tada je imao maltene dobijen poen, bilo je potrebno samo da ga završi forhendom i to nije učinio – Đoković ga je pročitao, neutralisao šansu i vrlo brzo došao do 3:2.

Kako to obično biva, već u sledećem gemu je napravio brejk – Pospišil je bio nervozan i sa nekoliko grešaka omogućio 15:40, da bi posle dobrog riterna potpuno izgubio koncentraciju i Novak je poveo 4:2.

Tada je meč prelomljen, a Pospišilu je jedino preostalo da se do kraja dobro zabavlja. Osvojio je dva gema u kojima je servirao i onda zapretio u poslednjem, pogodivši nekoliko neverovatnih udaraca. Imao je čak i napad kod 40:40, ali je Đoković pogodio viner iz pasinga i servisom se plasirao u drugu rundu – 6:3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 10 sledeca idi na stranu