Beker i Đoković, ko je kome više pomogao?

Kada se 2013. godine Boris Beker priključio trenerskom timu Novaka Đokovića, niko nije očekivao da će to trajati duže od nekoliko meseci.

AK |
Pošaljite komentar
  1. @ (Predo, 26. jun 2016 12:33)

    Pravo u centar. Bravo!
    (Radna Skela, 26. jun 2016 22:46)

    # Link komentara

  2. Pun pogodak, Nole-Beker, prava kombinacija, uz naravno Vajdu, Fil Griča, Amanovića.
    (miroljub, 26. jun 2016 18:22)

    # Link komentara

  3. @ (Nebojsa djurisic, 26. jun 2016 12:31)
    nisam siguran da je " hvalila"....
    (matori, 26. jun 2016 14:54)

    # Link komentara

  4. Novak i beker pun pogodak osvojice jos mnogo turnira a nadamo se i zlato na oi :D :D
    (srbijaaaa, 26. jun 2016 14:23)

    # Link komentara

  5. Usicao ga sve da slomije.
    (Stojan, 26. jun 2016 14:18)

    # Link komentara

  6. Beker nije bio uspesan trener pre Novaka ali treba znati da je Beker bio fantastican komentator, koji je po meni imao neuporedivo bolje opservacije nego Vilander. Znaci, Beker je bio celo vreme duboko u tenisu, ima ostro oko, fantasticno sve zapaza i mnogo je pomogao oko takticke pripreme za meceve. Mogao je da se ukljuci u Novakov tim i da odmah bude koristan jer je imao jasnu predstavu koje su Novakove mane i slabosti i znao je sve o njegovim rivalima.
    (Goran, 26. jun 2016 14:07)

    # Link komentara

  7. још ми није јасно шта ће му бекер
    (рајко, 26. jun 2016 14:04)

    # Link komentara

  8. Ma sjajni su.. jedino, mozda bi Beker mogao malo da razmisli o Uniqlo D
    (Micko, 26. jun 2016 13:55)

    # Link komentara

  9. Najvise je pomogla Nadalova povreda zgloba 2014. pred americku turneju (koju je propustio i izgubio 4000 poena) od koje ne moze vise da se sastavi, Marejeva operacija ledja 2013. godine , DelPotrova operacija zgloba 2014. godine, Federerove godine i na kraju njegova operacija meniskusa i problemi sa ledjima. Na kraju 2014. godine Federer je imao 17 slemova, Nadal 14 a Novak 7 slemova. Sve je tu jasno, kakav Boris, kakve forme.
    (b92 najbolji, 26. jun 2016 13:51)

    # Link komentara

  10. Angažovanje Bekera se pokazalo kao odličan potez i siguran sam da je Novak imao to u glavi već 2012. možda već i 2011. godine. Jednostavno, trebala mu je nova dimenzija, trebao mu je šampionski autoritet i iskustvo koje mu Vajda nije mogao dati. Dve stvari treba napomenuti. Prvo, obojica su fajteri i imaju karakter pobednika. Sećam se mečeva Beker - Edberg, gde sam uvek navijao za Nemca baš zbog karaktera. Edberg je pored njega izgledao kao mali miš. Drugo, gledao sam jednu reportažu posle osvojenog Vimbldona 2011. godine. gde je prikazana Novakova poseta Jeleni Genčić sa peharom. Tada mu je rekla otprilike ovo: " Znaš kako dalje. Servis, volej." Novak baš i ne igra sevis volej igru, ali je rapidno smanjio trajanje poena što i jeste suština.
    Inače, saradnja je zacementirana osvajanjem Vimbldona 2014. god., iako Novak navodi neki masters na šljaci. Pitanje koliko bi i da li bi posle toga sarađivali da je tada Novak izgubio. Imali su obojica sreće (ne mislim da je srećno pobedio, jer je svakom setu prvi dolazio do set lopte) što se sve dobro završilo i sad je samo pitanje da li će i kada doći do eventualnog zasićenja.
    (jackie, 26. jun 2016 13:14)

    # Link komentara

  11. Nisam verovao da ce ovoliko dugo da ostane.Svaka cast,i Danke
    (Mihajlovic Stojan, 26. jun 2016 13:12)

    # Link komentara

  12. Uz sve ostalo, Beker pokazuje da mu je JAKO, JAKO STALO do ovoga što sad radi.
    (Zoran, 26. jun 2016 12:57)

    # Link komentara

  13. Placem zbog vaseg uspeha...
    (Jumko, 26. jun 2016 11:19)

    Bolje placi zbog tvoje neizlecive imbecilnosti...
    (Zurkolomcina, 26. jun 2016 12:56)

    # Link komentara

  14. win-win situacija
    (iv, 26. jun 2016 12:55)

    # Link komentara

  15. Kad Boris preuzme Dimitrova, Zvereva, Rubleva ili Ćorića i od nekog od njih napravi broja 1, poverovaću da je stručnjak! Novak je sve postigao sam, od Vajde je bilo vajde, od Borisa ne!
    Jedino što ga je mogao naučiti je volej igra, a nije uspio, Novaku je to već dugo najslabiji segment igre.
    (ŽIVADIN(O), 26. jun 2016 12:54)

    # Link komentara

  16. Boris nije doveden u Novakov tim da nešto mnogo unapredi Novakovu igru, bar ne u početku. Sećate se da se Novak nije baš dobro nosio sa prvom pozicijom na ATP listi. Boris je doveden kao neka vrssta štita pred tom teniskom mašinerijom. U celu tu priču je uključen i Nikola Pilić kao Cirjak njegov bivši menadžer(Borisov). Zbog njega je delimično i Novak igrao u Madridu ove godine.
    Novak je teže nego što se mislilo nosio sa tom novom liderskom pozicijom i Boris je trebalo da taj brod stabilizuje a da kasnije postepeno utiče i na Novakovu igru.
    Njihova saradnja je loše počela(poraz te godine na AO), ali su obojica imali strpljenja(pogotovo Novakova porodica).
    Ključni faktor za njihovu dobru saradnju su i Novakovi potezi na privatnom planu, venčanje i ostalo čime je Novakov život uplovio u mirnije vode. Sada je Bekerov uticaj na Novaovu igru mnogo veći i to se recimo vidi iz skoro objavljene statistike u Gardijanu mislim, o dužini Novakovih poena. Novak je sigurno postao agresivniji i mnogo precizniji čime je poradio i na produžetku svoje karijere.
    Sve u svemu ova saradnja pretenduje da bude jedna od najuspešnijih u teniskoj istoriji. Pozdrav i sve najbolje Novaku na predsojećem W.
    (robin hud, 26. jun 2016 12:52)

    # Link komentara

  17. Nebojša Đurišiću, ne kaže se da mu je Hvalila, nego Falila ! Uzmi pa malo uči pravopis, pa posle piši komentare. Sramotiš se javno. Na žalost nisi ti jedini, ima ih dosta koji tu istu grešku prave.
    (stiven k., 26. jun 2016 12:51)

    # Link komentara

  18. Jumko kako si se proveo juce na paradi.
    (gaja, 26. jun 2016 12:39)

    # Link komentara

  19. Ja sam nekako verovao da suprotnosti obično donose rezultat. Sećam se komentara "Šta će mu taj pijanac i kockar". Jedan njemački teniser mi je rekao koliko je njemačka štampa, pogotovo žuta, bila nefer prema Bekeru zbog njegovog privatnog života.
    Odgovor je jednostavan: U privatnom i finansijskom smislu jako je pomoglo Bekeru. Bio je nesretan bez izazova i cilja, bez takmičenja. Sad ima osećaj kao da je ponovo na terenu i bori se za trofeje. Uz Novaka morate voditi zdraviji život. Beker ponovo snima unosne reklame.
    Šta je dobio Novak: Prije svega nekoga ko će primiti udar medija na sebe. Vajda je "samo bivši prosečan teniser iz Istočne Evrope" i niko nema razloga ni da mu se divi, ni da ga napada, a tu su Beker i Novak slični, ili im se dive ili ih napadaju. Beker može da ga rastereti. Ponekad je dovoljno da mu ispriča lično iskustvo i NOvak odmah zna da nije sam i jedini, koji je to prošao. Sa teniske strane, Beker je bio najjači u onome gde je Novak objektivno najslabiji, servisi, voleji, smečevi. Znam iz iskustva koliko vam pomogne mala caka, koju neko sa strane uoči, a tu slabost će teško uočiti neko prosečan, ko nije vrhunski.
    I na kraju, ništa od ovoga ne bi bilo da je Novak težak za saradnju, mogao bi menjati trenere iz godine u godinu, a opet je i jaka ličnost, pa je prilagođavanja moralo biti.
    (Predo, 26. jun 2016 12:33)

    # Link komentara

  20. Sama cinjenica da iza sebe ima jedno veliko ime i jaku silu ,pomogla je Novaku na psiholoskom planu koja mu je hvalila za stabilnost i velika dostignuca.
    (Nebojsa djurisic, 26. jun 2016 12:31)

    # Link komentara

  21. Кada je objavljena vest da je Beker novi trener Djokovicu,bio sam odusevljen.
    Zasto?
    Nemacka disciplina i ogroman rad i plus ta neka pozitivna sportska drskost i inat koja je svojstvena ljudima sa ovog podneblja.To je morala biti dobitna kombinacija.
    Niti je Beker priner klasicnog Nemca,niti je Djokovic primer uobicajenog Srbina.Zato su se i uklopili,negde duboko u dusi su vrlo slicni.
    Jos jedna vrlo bitna stvar koju zelim da kazem ,da znaju neke mladje generacije koje mozda ne znaju: Kada je sa 17 godina prvi put osvojio Vimbldon,bila je to prvorazredna senzacija.Omalovazavali su taj njegov trijumf,govorili kako nije pobedio nijednu tenisku velicinu,kako je imao srece,kako vise nikad nece to ponoviti,bla,bla,bla( pretpostavljate koji su to mediji spinovali!?). Sta se desava sledece gidine.Uporno se ponavlja ista prica,favoriti Lendl,Mekinro..
    Medjutim,Beker iako 18 -godisnjak,jos jednom im svima ocita cas iz tenisa,pobedivsi u polufinalu Lekonta(koji je tada igrao u zivotnoj formi)3:1 i u finalu
    favorizovanog Lendla sa 3:0 i tako svima zapusi usta!
    To je prvi put kada je pokazao veliku psihicku stabilnost i karakter sampiona!
    Drugi put je to pokazao par godina kasnije,kada se posle povredeo vracao maltene od nule i kada je posle serije dobrih igara uspeo da postane prvi igrac sveta!
    Zbog svega gore navedenog smatrao sam i dalje smatram da je on idealna osoba,onda i trener za Djokovica(unapredio mu servis i voleje).
    (велjко, 26. jun 2016 12:30)

    # Link komentara

  22. Obostrano,inače ne bi bili tu gde jesu.
    (gandra šajkaš, 26. jun 2016 12:22)

    # Link komentara

  23. Sećam se naslova engleske štampe, kad je Beker prvi put osvojio Vimbldon:
    "Opet bombe padaju na London."
    (cat, 26. jun 2016 12:20)

    # Link komentara

  24. Sjajan je Boris ali mi izgleda prolično oronuo sa 48 god.
    Ja imam 60 i bolje izgledam od njega a nisam se aktivno bavio sportom ali sam se veoma aktivno bavio životom.
    (Penzos, 26. jun 2016 11:45)

    # Link komentara

  25. već danas Baker sam govori da je uspešniji trener nego igrač! Realno! On je srećnik koji sarađuje sa legendarnim teniserom. I u starosti će se više ponositi i hvaliti saradnjom sa Đokovićem, nego svojom igračkom karijerom. Imao je sreće da bude izabran i da se uveri da ponekad i Bogovi zemljom hode!
    (VUK, 26. jun 2016 11:38)

    # Link komentara

  26. Kao sto rece komsija:
    bla,bla,bla ......tenis,bla,bla...
    (morus, 26. jun 2016 11:24)

    # Link komentara

  27. ... non stop objavljivanja gluposti na drustvenim mrezama, zelja da se bude u centru paznje...
    (Jumko, 26. jun 2016 10:42)
    Da li ovo govoris o sebi??? Nemoj da budes toliko samokritican!
    (Web Design, 26. jun 2016 11:23)

    # Link komentara

  28. @podocnjak burazeru,ti imas ozbiljnu dijagnozu....
    (oz, 26. jun 2016 11:20)

    # Link komentara

  29. Ja kad vidim Borisa odmah pomislim na moj golf dizel, Svaba je to, sapce dok radi.
    (Dule Bosna, 26. jun 2016 11:19)

    # Link komentara

  30. Placem zbog vaseg uspeha...
    (Jumko, 26. jun 2016 11:19)

    # Link komentara

  31. Loto kombinacija...
    (Delije Čikago, 26. jun 2016 11:17)

    # Link komentara

  32. To je bilo i vreme najveće krize u Novakovoj karijeri, ta 2013. Porazi u finalima Wimbldona i US Opena, prethodno novi poraz od Rafe u polufinalu RG. To je bila prekretnica. Pričao je posle toga Novak da samo on, njegov tim i porodica znaju kroz šta su sve tad prošli, misleći i na neke stvari van terena.
    Lik poput Borisa je došao kao kec na deset, doneo stabilnost i veliki šarm. Ako je, eto, istina da se vode dubokoumni razgovori o raznim temama onda je taj čovek pun pogodak. Tako je Novak i odrastao uz Jelenu Genčić koja ga je hranila svim mogućim temama.
    Drago mi je i da je sam Boris procvetao u ovoj saradnji. Neka im je sa srećom!
    (Dynamic, 26. jun 2016 11:14)

    # Link komentara

  33. Istina je da niko nije verovao da ce Nadal i Federer ovoliko pasti, nemaju Djokovic i Beker nikakve veze sa tim sto je on sad ovako dominantan.
    (RN, 26. jun 2016 11:06)

    # Link komentara

  34. Rezultati sve govore! Dva vrhunska igraca i dva velika sampiona! Sama izjava Borisa,kada razgovarate sa nekim teniserom 10-15minuta,vi se umorite a kada razgovarate sa Djokovicem,sve je drugacije... Ko razume,sve mu je jasno! Zato je Nole,tu gde jeste a Boris je doveden,da radi,bas sve sto radi! Najbolja moguca kombinacija,najbolji moguci tim,koji ce nam doneti mnogo,mnogo radosti!
    (pedja,cacak, 26. jun 2016 11:02)

    # Link komentara

  35. Angažovanje Borisa je izvanredan potez - za Borisa! Odlično je to uočio i MekEnro - manje alkohola da utaži WeltŠmerc, bolji oporavci i ortopedska terapija po terenu. A tek ono "Kada razgovaraš sa nekim drugim igračem posle 10-15 minuta shvatiš da je to dugo. Ali kada pričaš s njim nema kraja." Ali kolko god da je plaćen Borisu sama viđenost i pobednička asocijacija daje takav marketing moment da je pitanje ko bi kome tu trebao da plaća.
    Ipak Vajda se morao više posvetiti ćerci i nije bilo kog boljeg da angažuje. Od svih tennis SuperStars jedini je mentalno višedimenzionalan i može biti deo ekipe od superPro do totalZezanje.
    Hteo sam da ga Boris više i boljeg izbaci na mrežu. To ide teško, što zbog stila što zbog navike još od Genčič, ponajviše verovatno zbog gripa - komplikovano je. Najgore mi je to što je Novak i dalje na mreži "ziceraš" - nije to to. Mreža je, nužno, dodatni momenat blefa i igre u igri. Hoću li ovamo ili onamo, čitam ili ne, kako koristim inerciju tela... A tek volej se teško uči - eno ostade neiskorišćen potencijal Ane Ivanović. Takva volej igračica retko se viđa - ikada! - a u realnosti i do mreže i do super rezultata teško da je stigla. Ipak NĐ je sada i tu bolji pre svega u selekciji izlaska - ključno za dobijanje Vavrinke, Tima i sličnih.
    Boris se uklopio izvrsno kao deo Formula Novak Tim-a, baš dodaje taj fear factor (što je i bitnije nego SuperStar)... ali kamo sreće da nezrelost nije sprečila da teniski isto odradi još onomad Tod Martin.
    (znanje-imanje, 26. jun 2016 10:59)

    # Link komentara

  36. @Mile
    On je od Federera i Nadala napravio rekreativce! Murray na svakoj dodeli trofeja ima dej? vu. Tsonga kuka kako mu je upropastio karijeru...
    Edukuj se malo i pročitaj šta misle nekadašnji top teniseri o današnjem tenisu i koliko njih je izjavilo da verovatno ne bi uzeli ni set protiv najjačih.
    Pozdravi Jumka i zajedno da plačete!
    (semi-western, 26. jun 2016 10:58)

    # Link komentara

  37. Svaka čast "Bum bum" Bekeru kao igraču, ali nema vajde bez Vajde ...
    (Peca, 26. jun 2016 10:52)

    # Link komentara

  38. Vole ljudi da ne veruju i osudjuju posle prvog neuspeha. No srecom, mudri ljudi ne slusaju sta kaze carsija.
    (tesla org, 26. jun 2016 10:48)

    # Link komentara

  39. Da, Boris Beker i moja malenkost, istina je sve što ste čuli. Veliko rivalstvo, kako na terenu, tako i van njega. Ispričaću vam ono što ste želeli da čujete. Jednom prilikom, otišao sam u Amsterdam, grad kolačica, grad dama. Odlučim da obučem svoje markirano odelo od brat bratu pa 2000 tadašnjih maraka. Zaputim se tamo gde bi se svako od vas zaputio da ima ono što sam ja imao. Ulazim unutra, doček za kralja malo je reći. A tamo, BB. Gleda on mene, gledam ja njega. Pršti. Odmah smo znali da se ovo neće završiti dobro po njega. Pada opklada, koji će moći više da odradi.. Krenuli smo oštro, devojke, dame, zene, van sebe. U jednom trenutku, vidim Borisa kako posustaje, posle 50 i neke.. Zadovoljno se osmehujem, ulog je bio veliki. Noc sa njegovom ili mojom izabranicom. Dok sam ja u laganom ritmu radio ono što najbolje umem švabo se preznojavao kao da neko njega a ne on dotične dame. Dvoboj se uskoro završio, a BB je krenuo plakati. Molio me da to ne uradim, pose mene on bi izgledao kao dete. Moj odgovor je bio da neću, dobar sam čovek.. Ali švabo nas bombardovao.. Naivan neki čovek taj Boris Beker.
    (podočnjak, 26. jun 2016 10:43)

    # Link komentara

  40. Svaka krpa nadje zakrpu! Stvoreni su jedno za drugo... Cudan odnos prema zenama, non stop objavljivanja gluposti na drustvenim mrezama, zelja da se bude u centru paznje...
    (Jumko, 26. jun 2016 10:42)

    # Link komentara

  41. Nemačka disciplina, srpska domišljatost, dobitna kombinacija. Iako sam bila sumnjičava, izgleda da su jedan u drugom unapredili ono najbolje. Uvek je Boris u sebi imao srpskog mentaliteta (zadovoljio se samom činjenicom da je prvi, sklonost ka uživanju i zabavi), a Novak nemačkog (upornost, radna etika). Želim im dugu i još uspešniju saradnju. Eh, kad bi svako od nas imao makar malo nemačke posvećenosti radu i redu, gde bi nam bio kraj.
    (Žalosna sova, 26. jun 2016 10:41)

    # Link komentara

  42. bla,bla,bla ......tenis,bla,bla...
    (srki s, 26. jun 2016 10:41)

    # Link komentara

  43. Vidite ja sam verovao da ce trajati vise od nekoliko meseci, iz prostog razloga sto Beker ipak ima neki ugled, koji Djokovic ne bi zeleo tim gestom da narusi, pa bi ugovor ispostovao do kraja. S druge strane Nole nije bio bez trenera i sa Bekerom nije zurio, na kraju Novak je znao sta od bekera moze dobiti, sigurno da od njega nije ocekivao da mu usavrsava neke udarce, vec da mu prenese svoja iskustva u datom momentu.
    Time Novak je sebe kompletirao, ima igru, mladost, izdrzljivost i sa Bekerom i iskustvo, jer u starijim godinama otvore vam se neke aure, pa sami sebi kazete, e to sam trebao drugacije. Beker sad to Novaku i predocava.
    Novak je neko ko hoce da saslusa i to je njegova veoma korisna vrlina.
    (Dott, 26. jun 2016 10:39)

    # Link komentara

  44. ana ivanovic moze da ga trenira i opet bi sve osvajao protiv ovih rekreativaca...#zlatna era
    (mile, 26. jun 2016 10:36)

    # Link komentara

  45. Verovao ja i pisao to ovde :) Obožavao sam Bekera kao igrača, a znao sam da Novak zna šta radi...
    (Vlad Rad, 26. jun 2016 10:25)

    # Link komentara