Krajiček: Karateom do uspeha na Vimbldonu

Ričard Krajiček, osvajač Vimbldona iz 1996. godine, kaže da mu je i dalje živa u sećanju pobeda u finalu nad Malavejem Vošingtonom.

SO |
Pošaljite komentar
  1. @.,

    Jeste u polufinalu Vimbldona 1992. Ivanišević - Sampras 3:1, ali Agasi je dobio finale 3:2.
    (Fx, 24. jun 2016 10:27)

    # Link komentara

  2. @.,

    Tačno, promenjena je trava, tačnije vrsta trave, ali ne zaboravi da još veći uticaj na ujednačavanje brzine na svim podlogama ima i veličina loptice. Na Vimbldonu je loptica nešto veća, na betonu je normalne veličina, a na šljaci je nešto manja.
    Otud i razlike u brzini, recimo na betonu. najbrži Pariz, Sinsinati, Dubai, zbog podloge ali i zbog loptice.

    E sad, sve je to doprinelo da nema servis-volej igre, ali ja mislim da je tehnika u novoj eri mnogo više doprinela da servis-volej više skoro niko ne igra, pa ni na Vimbldonu. Osim, naravno, taktički.
    Da se razumemo, obožavam da gledam Ljodru, Radeka i Felisijana. To me podseća na staru eru, malo sam mator pa možeš razumeti da volim različite igrače. Lepota ove ere i jeste to što su igrači velike četvorke potpuno različiti. Fed obožava kratke poene i voleje, Nadal izađe na mrežu samo na zicere ili ako ga nateraju. Marej je potpuno ludilo od raznovrsnosti, ali ne voli ni on mrežu. Nole je mnogo radio na volejima i to mu se iz dana u dan isplaćuje i čini ga po mom skromnom mišljenju najkompletnijim ikad.
    (Fx, 24. jun 2016 10:00)

    # Link komentara

  3. @Fx
    Nije nacin igre na Vimbldonu promenjen samo zbog napretka defanzive nego zbog usporavanja podloge. Ova danasnja trava je mnogo sporija od one na kojoj su igrali Sampras i tadasnja generacija. Tada je podloga odgovarala agresivnim teniserima sa snaznim servisom i odlicnim volejima poput Bekera ili Samprasa, danas je sporija pa odgovara i vrhunskim riternerima. Mislim da je prvo finale WB bez servis voleja u celom mecu odigrano izmedju Hjuita i Nalbandijana.
    (., 24. jun 2016 01:30)

    # Link komentara

  4. @Svete
    Ivanisevic nikada nije uspeo da pobedi Samprasa na Vimbldonu, mozda si nesto pomesao. Sampras ga je redovno pobedjivao na WB, a Ivanisevic je osvojio 2001 kada je tada mladi Federer napravio senzaciju i izbacio Samprasa sa Vimbldona.
    Sampras je pre poraza od Krajiceka 3 puta uzastopno osvojio WB, a posle poraza jos 4 puta zaredom do tog poraza od Federera. Znaci, od 1993 do 2001 osvojio je svaki VB osim tog na kojem je porazen od Krajiceka. Nije bas nemoguce da bi osvojio 8 zaredom da nije bilo Krajiceka te godine.
    (., 24. jun 2016 01:26)

    # Link komentara

  5. Slučaj krajiček je isto kao da sada vasek pospišil osvoji WB ili dolgopolov
    (Statistika, 24. jun 2016 01:23)

    # Link komentara

  6. Igrao sa Vosingtonom... Izem ti konkurenciju kad je taj dosao do finala. Kao kada bi danas u finalu igrao npr. Kukuskinom ili Istominom...
    (veliki strumf, 24. jun 2016 00:48)

    # Link komentara

  7. koga je pobedio u finalu?!
    (bigfoot, 24. jun 2016 00:34)

    # Link komentara

  8. Jumkooooo, pa šta je ovo?!
    (MD, 24. jun 2016 00:32)

    # Link komentara

  9. @Damir

    Tačno tako. Igra na travi nekad i sad je potpuno drugačija. Verujem da je to zbog napretka tenisa uopšte.
    Pogledajte, nađite stare snimke finala na Vimbldonu i nove, uporedite gde se trava najviše potrošila. Videćete (nekad) tragove trčanja prema mreži i paralelno sa mrežom (voleji), a danas trava je najviše potrošena iza cele osnovne linije. Volim i ja servis-volej igru (Radekovo maltretiranje Mareja), ali to više ni na Vimbldonu ne pije vodu, jer je tenis napredovao na polju defanzive (ritern, pasing šot, dvoručni bekhend nije ni postojao).

    PS: Samprasa su na Vimbldonu pobedili još i Vudbridž i Federer.
    (Fx, 23. jun 2016 23:57)

    # Link komentara

  10. .
    Uspeo je Ivanisevic da pobedi Samprasa, ja sam cini mi se pomenuo MaliValija ?
    Male su sanse da bi Sampras osvojio 8 vezanih titula.
    (Svete, 23. jun 2016 22:53)

    # Link komentara

  11. Krajiček je bio odličan igrač,na travi osobito,a oni koji prate tenis duže vremena znaju kako je tad izgledao Wimbledon - servis-volej,nevažno da li je prvi ili drugi servis. Zemljaši često nisu ni dolazili,čak i ako su bili u svjetskom vrhu,jer nisu imali šta da traže tu. Današnji način tenisa je drugačiji,zasniva se na prebacivanju i nadigravanju sa osnovne crte,ali tada to nije prolazilo,jer nisu bili uvjeti za to. Izuzetak je Agassi,ali pravilo je bilo takvo. Ne može se putovati kroz vrijeme,ali je smiješno potcjenjivati igrače poput njega ili Raftera koji nije uzeo Wimbledon,ali ima dva finala. To je bio umjetnik servisa i voleja,fantastičan igrač. Iznenadio me podatak da Krajiček nije preferirao travu,jer je ostao zapamćen koliko po tituli,toliko po tome da je dobio tada neprikosnovenog Samprasa. Nadam se da on bar nešto vrijedi...
    (Damir, 23. jun 2016 22:51)

    # Link komentara

  12. @Svete
    Ovaj je na tom Vimbldonu mislim u cetvrtfinalu pobedio Samprasa kojem je to bio jedini poraz u 8 godina na Vimbldonu, tako da je vise nego zasluzeno osvojio titulu, bez obzira na to protiv koga je igrao finale. Za sve igrace tog vremena pobediti Samprasa na Vimbldonu bila je samo fantazija. Krajicek je uspeo, dok Beker, Edberg, Agasi, Ivanisevic, Henman,Rafter i ostali pojma nemaju kako to izgleda. A nije bas da su losi bili na travi... Da nije bilo Krajiceka, Sampras bi verovatno vezao 8 uzastopnih titula na WB.
    (., 23. jun 2016 22:27)

    # Link komentara

  13. Au bog te mazo...kad citam ova imena i karijere gde su u proseku po par pf i qf nekog slema, eventualno finale, gde je nas Nole...
    GOAT! Sa kim je sve igrao..i kako se borio...spartaaaaaaaaa
    NEMA DALJE!
    (anica, 23. jun 2016 22:22)

    # Link komentara

  14. Hoce li Novak doziveti da igra finale sa MaliValijem ili ce do kraja karijere igrati sa 2.nosiocima ?
    (Svete, 23. jun 2016 22:02)

    # Link komentara

  15. ovaj je ovojio vimbdon...posle kažu sada je krš konkurencija.
    (ccc, 23. jun 2016 21:55)

    # Link komentara