- US Open 2017 -

Endi Mari – loša sreća ili čovek nedostojan prvog mesta?

Malo ko je očekivao da će, posle sjajne sezone i osvojene četiri GS titule, Novak Đoković, lako prepustiti broj 1, koji je 7. novembra 2016. preuzeo Endi Mari.

Podeli
Getty Images
Getty Images

Britanac se na toj poziciji zadržao devet meseci i 14 dana, kada je titulu najboljeg prepustio španskom teniseru Rafaelu Nadalu.

Mari je na teniski vrh došao posle eliminacije Đokovića u četvrtfinalu Mastersa u Parizu, gde je Srbin izgubio 820 bodova jer je branio titulu, do koje je došao upravo Britanac.

Zanimljivo je da je britanski teniser prvi put drugu poziciju preuzeo 17. avgusta 2009. a tek sedam godina kasnije je uspeo da se popne stepenik više.

Iako je je loša sezona najboljeg srpskog tenisera, kao i odsustvo Rafaela Nadala i Rodžera Federera “pomogla” Mariju da se dokopa, prvi put u karijeri, prvog mesta na ATP listi, neosporno je da je Britanac sjajnim igrama u drugom delu prošle sezone zaslužio titulu “najboljeg”.

Međutim, osim Završnog turnira u Londonu njegova karijera najboljeg tenisera sveta bila je poprilično burna.

Mari je, samo meseca dana od preuzimanje krune, doživeo prvi poraz kao prvi reket sveta, na egzibicionom turniru u Abu Dabiju, gde ga je u polufinalu savladao Belgijanac David Gofan.

Getty Images
Getty Images

Momak iz Danbleja godinu je završio sa 630 bodova više od Novaka, ali start nove sezone nije bio na zadovoljavajućem nivou.

Da li zbog velikog pritiska ili zbog umora, Mari je 2017. godinu otvorio porazom u Dohi, upravo od Novaka Đokovića.

Zatim je šokantno završio takmičenje na Australijan openu kada ga je u četvrtoj rundi izbacio Miša Zverev, tada 50. Igrač na ATP listi.

Iako se verovalo da će Mari na turniru u Indijan Velsu opravdati titulu najboljeg, desilo se suprotno. Kanađanin Vasek Pospišil napravio je najveće iznenašenje eleminisavši Britanca na startu Mastersa. Prvi reket sveta izgubio je od, tada 129. igrača na svetu.

Sa lošim partijama nastavio je na turnirima u Monte Karlu, Barseloni I Madridu, gde je ispadao od daleko slabijih, Alberta Ramosa- Vinjalosa, Dominika Tima, odnosno Borne Ćorića.

Poraz od Ćorića bio je njegov peti u sezoni i Britanac se posle eliminacije u Madridu zabrinuo zbog svoje igre.

„Definitivno treba da se zabrinem. Nije najgora stvar izgubiti, već način na koji izgubite. Način na koji izgubite mogu da izazove zabrinutost, da razočara“, rekao je Mari, koji je do tada osvojio samo jedan turnir, u Dubaiju, a nije uspeo da prođe polufinale na tri turnira na šljaci.

Getty Images
Getty Images

Mari je pokušava da povrati svoju formu koju je izgubio nakon povrede lakta zbog čega je propustio turnir u Majamiju i četvrtfinale Dejvis kupa, ali i pored velike želje nije zablistao u Rimu i na Rolan Garosu.

Italijanski teniser Fabio Fonjini napravio je najveće iznenađenje na Mastersu u Rimu, eliminisavši branioca titule Endija Marija u drugom kolu.

Fonjini je odigrao fantastičan meč na Centralnom terenu ’Foro Italika’ i potpuno deklasirao prvog igrača na svetu, rezultatom 6:2, 6:4.

Mari je ovom elliminacijom izgubio 1000 bodova, a iako je pre starta turnira bodovna razlika između njega i drugoplasiranog Novaka iznosila rekordnih 4.185 bodova, plasmanom u finale srpski teniser je osvojio 600 ATP bodova i smanjio razliku na 2.925 bodova.

Međuti, srpski teniser Novak Đoković eleminisan je na Otvorenom prvenstvu Francuske od Dominika Tima, a Mari je nastavio sa serijom poraza i u polufinalu Rolan Garosa izgubio od Stana Vavrinke sa 7:6, 3:6, 7:5, 6:7, 1:6.

I pored velike želje videlo se da Mari odavno nije “opasan” broj 1, a pad prvog i drugog reketa sveta iskoristili su Rodžer Federer i Rafael Nadal, koji je osvojio Rolan Garos i najavio borbu za broj 1.

Getty Images
Getty Images

Priliku da spasi “poljuljanu” prvu pozciju, Mari je imao na Vimbldonu, gde je branio titulu i 2000 bodova, a glavni protivnici bili su mu Novak Đoković I Rafael Nadal. Britanac je zaustavljen u četvrtfinalu od Sema Kverija, a Rodžer Federer je osvajanjem turnira na travi dodatno zakomplikovao borbu za prvo mesto.

"Znao sam da neću previše naškoditi sebi ako ipak budem igrao, sve vreme smo tražili kratkotrajno rešenje kako bi mogao da nastupim na Vimbldonu. Želite da igrati na svim Slemovima i date sve od sebe na njima. Uspeo sam da odigram nekoliko mečeva bez problema, ali svakako da je razočaravajuće kada izgubite ovde. Postojala je šansa da odem do kraja, pa se može reći da sam veoma tužan zbog toga", rekao je tridesetogodišnjak posle Vimbldona.

I posle ovog turnira Mari zadržao na lestvici najboljeg, ali je pitanje dana kada će se Mari vratiti na drugoplasiranu poziciju.

Titula najboljeg na svetu trajala je do 21. avgusta kada je Rafael Nadal preuzeo prvo mesto posle od Britanca, koji se zbog povrede povukao s Mastersa u Sinsinatiju, pa je ‘Biku sa Majorke’ bio dovoljan prolaz u četvrtfinale turnira.

Britancu je ugrožena i druga pozicija jer ima samo pet bodova više od Federera.

Iako je Mari otputovao u Njujork gde će se pripremati za US open, Marijevo učešće na na poslednjem Grend slemu sezone je pod znakom pitanja.

Zbog sve većih problema s povredom kuka, zbog čega nije igrao otkako je izgubio u četvrtfinalu Vimbldona od Sema Kverija, pitanje je kako će izdržati naporne treninge i da li će uopšte biti spreman za Otvoreno prvenstvo Amerike.

Takmičenje u 'Velikoj jabuci' počinje u ponedeljak, a videćemo da li će se Marijev sunovrat nastaviti.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.