- Teme -

Đoković na Federera: Koji su ključni faktori?

Novak Đoković i Rodžer Federer od 22 sata po srednjoevropskom vremenu (16.00 po lokalnom) igraju finale US opena.

Saša Ozmo
Podeli

Srpski teniser juri svoju jubliarnu, desetu titulu, dok Švajcarac nastoji da sa 34 godine osvoji 18. Gren slem trofej, prvi od Vimbldona 2012. godine.

Biće to repriza finala Vimbldona u kojem je Novak slavio i poveo sa 7-6 u međusobnom skoru na Gren slem turnirima, a 2-1 u finalima. Ukupno, Federer vodi sa 21-20, a poslednji trijumf ostvario je nedavno u Sinsinatiju. Na US openu su igrali pet puta, Federer vodi sa 3-2, ali je Novak dobio poslednja dva meča, 2010. i 2011. pošto je spasao po dve meč lopte.

Đoković igrom nije oduševio na američkoj turneji, ali je bio u dva finala, u Montrealu i Sinsinatiju, a na putu do finala u Njujorku eliminisao je Sousu, Hajder-Maurera, Sepija, Bautistu Aguta, Felisijana Lopes i Marina Čilića.

Novak je izgubio ukupno dva seta, dok Federer nije izgubio set još od spomenutog finala Vimbldona – u međuvremenu je osvojio Sinsinati i na dominantan način stigao do finala u Njujorku pobedama nad Leonardom Majerom, Darsisom, Kolšrajberom, Iznerom, Gaskeom i Vavrinkom. To je prvi put od Vimbldona 2008. godine da Federer do finala GS dolazi bez izgubljenog seta.

Najviše će zavisiti od osnova igre – servisa i riterna. Federer fantastično servira, ali Đokovićev ritern u meču sa Čilićem bio je spektakularan. U finalu Vimbldona Novak je dobrim delom pobedio zahvaljujući sjajnom servisu, a to će biti značajno i sada, pogotovo dubina i varijacije pri drugom servisu kako Federer ne bi dobijao priliku da momentalno preuzme inicijativu. Đoković ne bi u kontinuitetu smeo da se pozicionira iza osnovne linije i da čeka greške protivnika, već da stoji na liniji i da pokušava da oduzme Federeru vreme i da mu daje što manje loptica po sredini, koje se mogu iskoristiti za napad.

Rodžer uživa u agresivnoj igri, neće želeti da ulazi mnogo u duge razmene i koristiće svaku priliku da izađe na mrežu – zato će od velike važnosti biti Novakov ’pasing’. Ako uspe na startu nekoliko puta da prođe Federera na mreži, to će Švajcarca učiniti za nijansu nesigurnijim i uvešće poene u šablon koji Novaku odgovara.

Daleko od toga da Federer nema adute i sa osnovne linije – bekhend mu je bio stabilan tokom celog turnira, a i sâm Đoković istakao je kretanje i defanzivu kao dva elementa koje je Švajcarac naročito poboljšao.

Uprkos superiornoj igri u ovom delu sezone, Federeru neće biti svejedno što sa druge strane ima Đokovića. Novakove sezona već je više nego uspešna, ali bi titula u Njujorku bila šlag na torti. Od Đokovića možemo da očekujemo napade i servise u forhend protivnika u ranoj fazi meča, a posle toga više varijacija i prebacivanje pritiska na Rodžerov ipak labilniji bekhend.

Oba tenisera imaju po sitnicu koja će im stajati u zadnjem delu mozga i smetati – Federer nije osvojio Gren slem trofej već više od tri godine, a Đoković u finalima US opena ima siromašan skor 1-4.

Jedna neugodna serija sigurno će biti prekinuta, a koja, saznaćemo posle novog sudara dvojice velikana – Đoković na Federera, finale US opena, 22 časa po srednjoevropskom vremenu.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu