- Eurobasket 2017 -

Utisak dana – Izrael se osvetio Gruziji

Iako je Slovenija stigla do 5-0 u Grupi A, a Litvanija osvojila Grupu B, sedmi dan Evrobasketa obeležio je jedan od domaćina – Izrael.

A. Kovačević
Podeli
Foto: FIBA.com
Foto: FIBA.com

Poraz od Gruzije posle produžetka u utorak ostavio je Izrael bez šansi da se domogne osmine finala takmičenja u Istanbulu.

Ipak, u poslednjem kolu domaćin je u Tel Avivu bio jedan od glavnih aktera borbe za završnicu turnira. Odlučivao je da li će dalje proći Ukrajina ili Gruzija.

Povezane vesti:
* Moglo i ubedljivije: Dragić i Dončić deklasirali Francusku!
* Grci preko Poljaka do osmine finala i Litvanaca
* Italijani kroz dramu do borbe sa Finskom za četvrtinu finala
* Valančunas vodio Litvance do pobede i prvog mesta
* Ukrajinci deklasirali Izraelce i poslali Gruzijce put kuće

Gruzini nisu uspeli da savladaju Italiju, pa im je bio potreban poraz Ukrajinaca od domaćina kako bi osvojili četvrto mesto u Grupi B.

Međutim, Izraelci kao da su to jedva dočekali. Odigrali su verovatno najgoru utakmicu na EP, nedostojnu za bilo kog učesnika, a kamoli za domaćina jedne od grupa.

Poraženi su od ni po čemu posebne Ukrajine sa čak 88:64, a osudu ljubitelje košarke i njegov bes su navukli pre svega svojim pristupom u drugom periodu.

Teško je shvatiti kako tim koji u prvih deset minuta igra egal sa Ukrajinom dozvoli rivalu da napravi seriju 26:2. Tokom poslednjeg kvartala Izrael je zaostajao i 38 poena (81:43), ali su im Ukrajinci verovatno kao znak zahvalnosti “dozvolili“ da ublaže debakl i smanje na -24.

Izraelci su iz igre šutirali skromnih 44 odsto, posebno su podbacili u šutu za dva poena gde su pogodili tek 19 od 41 pokušaja. Imali su i 17 izgubljenih lopti. Bivši plej Crvene zvezde Gal Mekel i Blajzer su se posebno "istakli", pogodili su zajedno samo dva od 13 šuteva.

Što se tiče Ukrajine, nju čeka "pakao" u "Sinan Erdem domu" predstojećeg vikenda, duel sa timom koji je uz Španiju najviše pokazao na ovom EP – Slovenijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.