Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Prijavite se za Infostan reprogram: Koraci i mogućnosti za Beograđane

Grad Beograd i JKP "Infostan tehnologije" od 1. novembra 2023. do 30. aprila 2024. godine sprovode akciju reprograma duga po najpovoljnijim uslovima za korisnike komunalnih usluga.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Miljan Zivkovic
Foto: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Beograđani koji imaju dugovanja na ime neplaćenih računa za komunalne usluge dobili su šansu da reprogramiraju dug koji imaju do 31. avgusta ove godine na više mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga i do 20 odsto.

Reprogramiranjem dugovanja zaustavlja se obračun kamate i obustavlja postupak izvršenja, pri čemu su obezbeđeni posebni uslovi i pogodnosti za sve kategorije korisnika.

Akcija reprograma duga sprovodi se u skladu sa Zaključkom Gradskog veća grada Beograda.

Reprogram se odnosi na sva dospela nenaplaćena potraživanja, bilo da su kod sudova, javnih izvršitelja ili se radi o neutuženim dugovanjima.

Detalji akcije reprograma duga za Infostan

Građani koji reprogramiraju dugovanja mogu da odaberu broj mesečnih rata, uz umanjenje glavnog duga i otpis kamate.

Jednokratnim plaćanjem otpisuje se 15 odsto glavnog duga, za plaćanje na 3 rate otpisuje se 12 odsto, izmirenjem duga na 6 rata otpisuje se 10 odsto duga, dok se za plaćanje na 12 rata otpisuje 5 odsto glavnog duga.

Za kategoriju penzionera takođe je obezbeđeno plaćanje duga na maskimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje 20 odsto glavnog duga. Broj rata je regulisan u zavisnosti od visine ukupnog duga, kao i kod korisnika socijalnih davanja.

Ko ima pravo na reprogram duga za Infostan?

Svim građanima pružena je mogućnost da izmire dugovanja dospela do 31. avgusta 2023. godine na više mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga i do 15 odsto.

Svi građani koji imaju dug zbog neplaćanja računa od 1. novembra ove godine moći će da reprogramiraju isti, i to prema uslovima koji njima odgovaraju. U zavisnosti od broja rata koje izaberu građanima će se obrisati i do 20 odsto glavnog duga.

Pogodnosti za korisnike socijalnih davanja i penzionere u okviru reprograma

Posebne pogodnosti za reprogramiranje obezbeđene su za korisnike socijalnih davanja i penzionere.

Kako se navodi, korisnici socijalnih davanja mogu reprogramirati dug na maksimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje za 20 odsto od glavnog duga.

Za dug do 30.000 dinara omogućeno je plaćanje na 12 mesečnih rata, dug od 30.000 do 50.000 se reprogramira na 24 rate, dug od 50.000 do 200.000 dinara se reprogramira na 48 rata, dok je za dug veći od 200.000 dinara omogućeno plaćanje na 60 rata.

Kako se prijaviti za reprogram duga za Infostan?

Od 01.11.2023. godine su počele prijave za program pomoći države za otpisivanje dela duga zbog neplaćanja računa.

Prijave traju do 30. aprila 2024. godine.

Prijave za reprogram duga se mogu izvršiti pozivom u Servisni centar Grada Berograda ili posetom neke od 11 poslovnica "Infostana".

Na ovaj način se zaustavljaju izvršitelji i prinudna naplata duga jer su građani dobili mogućnost da do 30. aprila 2024. godine reprogramiraju dug.

Date su različite kategorije i to ako se jednokratno plati, glavni dug se smanjuje za 15 procenata, na tri rate dvanaest procenata, na šest rata deset i na dvanaest rata dug će iznositi pet procenata manje.

Korisnici socijalnih davanja mogu da reprogramiraju dug na maksimalno 60 mesečnih rata uz otpis kamate i do 20 odsto umanjenja. Za dug do 30.000 dinara omogućeno je plaćanje na dvanaest mesečnih rata, za dug od 30.000 do 50.000 dinara na 24 rate, od 50.000 do 200.000 dinara na 48 rata, a za dug preko 200.000 dinara omogućeno je plaćanje na 60 rata.

Posebna kategorija su penzioneri i njima je data mogućnost plaćanja duga na maksimalnih šezdeset rata uz otpis kamate i umanjenje 20 odsto od glavnog duga.

Gde se može zatražiti reprogram duga za Infostan

Svi Beograđani koji žele da se prijave za reprogram duga mogu od 1. novembra 2023. sve do 30. aprila 2024. godine, posetiti bilo koju od 11 ekspozitura "Infostana" širom Beograda ili zgradu Direkcije, gde mogu dodatno da se informišu i zaključe ugovor o reprogramu duga.

Sve neophodne informacije o uslovima reprograma Beograđani su dobili uz oktobarski račun račun objedinjene naplate.

Olakšice za one koji redovno plaćaju račune

Direktorka Sektora naplate "Infostana" Lidija Gligorić rekla je za RTS da su opšti uslovi reprograma potpuni otpis kamate i otpis od pet do 15 odsto glavnog duga u zavisnosti od broja mesečnih rata na koje se otplaćuje – na tri, šest ili 12 rata.

Na konstataciju da uvođenje reprograma nije pravedno prema onima koji redovno izmiruju svoje račune, Gligorićeva je rekla da postoje olakšice i za njih.

"Korisnici komunalnih usluga koji redovno izmiruju obaveze svaki mesec ostvaruju popust od pet, šest ili sedam odsto u zavisnosti od kontinuiteta redovnih plaćanja", rekla je direktorka Sektora naplate.

Objasnila je da se do ovih uslova reprograma došlo u razgovoru s korisnicima.

"Od septembra prošle godine, svakog poslednjeg petka u mesecu direktor preduzeća organizuje otvorena vrata sa korisnicima komunalnih usluga, gde je preko 700 korisnika iskazalo probleme iz domena nadležnosti našeg preduzeća, a najveći problem su nagomilana dugovanja i nemogućnost otplate na jednu ratu", rekla je Gligorićeva.

Ovo je šesti reprogram Infostana od 2011. godine u Beogradu. Dugove povremeno reprogramiraju i sve druge loklane samouprave, a nekoliko ima i stalne reprograme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.