Dani orgulja od 27. juna do 6. jula

Dani orgulja – Dies organorum je međunarodni festival posvećen osobenom instrumentu, kako ga često nazivaju – kraljici instrumenata – jer u sebi objedinjuje zvuk čitavog orkestra. Kao simbol leta u Beogradu, festival će se po 17. put održati u periodu od 27. juna do 6. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije, u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Renomirani evropski i domaći orguljaši će tokom šest koncerata demonstrirati široke mogućnosti veličanstvenih orgulja italijanskog graditelja Zanina, i raznolik repertoar muzike za orgulje, vodeći nas kroz različite stilske pravce od baroka do danas. Prateći programi, koncerti za najmlađe i majstorske radionice u okviru Letnje škole orgulja, odvijaće se u Muzeju nauke i tehnike.

Učesnici ovogodišnjeg izdanja festivala su: Martin Šmeding, Nemačka, Marko Petričić, SAD/Srbija, Zoltan Borbelj, Srbija, Pavel Kohout, Češka, Julija Lener, Austrija, Lana Jelenković, Srbija, Filip Rebman, Nemačka, Aleksandar Solunac, Srbija i Sebastijan Marhold, Nemačka, kao i Marija Družijanić i Baby Artish koji su i ovog puta zaduženi za program namenjen deci.

Kao i prethodne dve godine, nastavljena je saradnja sa Studijom za ranu muziku i Festivalom rane muzike, pa je 15. juna zajednički organizovan koncert luksemburškog orguljaša Morisa Klementa, rezidencijalnog orguljaša Luksemburške filharmonije.

Festival se svečano otvara u utorak 27. juna. Otvaranje festivala Dani orgulja – Dies organorum je ujedno i zatvaranje multidisciplinarnog programa obeležavanja Jubileja - 500 godina Reformacije, koji realizuje Goethe-institut u Beogradu u saradnji sa partnernima. Ovim povodom nemački orguljaš Martin Šmeding (Martin Schmeding) izvešće kompozicije bazirane na luteranskim koralima od 17. do 20. veka, na koncertu Od Baha i dalje (Bach and Beyond).

Orguljaš našeg porekla koji živi i radi u SAD-u, Marko Petričić, će u sredu, 28. juna, na orguljama i bajanu izvesti program, koji nastavlja temu koncerta Šmedinga i posvećen je Johanu Sebastijanu Bahu i luteranskom nasleđu.

Koncertom pod nazivom U formi svite, orguljaš Zoltan Borbelj, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, predstaviće stilski različita dela savremenih autora iz Nemačke, Holandije, Srbije i Francuske, pisana u istoj formi, u obliku svite. Koncert će se održati u petak, 30. juna.

Vikend je rezervisan za program posvećen deci i biće održan u Muzeju nauke i tehnike, u prostoru u kome će se odražvati i veći deo Letnje škole orgulja namenjen učenicima i studentima orgulja i njihovim kolegama, to jest mladim profesionalcima.

U utorak, 4. jula, posetioci će biti u prilici da ponovo slušaju orguljaša iz Češke, Pavela Kohouta, čije koncerte beogradska publika dobro pamti. Pavel Kohut će i ovog puta izvesti dela za orgulje različitih stilskih epoha, kao i poznata orkestarska dela aranžirana za orgulje, i tako prikazati maksimalan potencijal hvaljenih Zaninovih orgulja u Katedrali.

Već naredne večeri, u sredu, 5. jula, biće ugošćena orguljašica iz Austrije, Juliju Lener (Julia Lehner), koja je trenutno jedna od najperspektivnijih mladih orguljaša ove zemlje, pobednica prestižnih orguljaških takmičenja u Evropi i Americi. Okosnicu njenog koncertnog programa činiće orguljska dela J. S. Baha, produbljujući temu sa kojom započinjemo Festival.

Zatvaranje festivala uz zvuke fanfara, to jest orgulja u kombinaciji sa dve trube i tubom, planirano je za četvrtak, 6. jula, a progam će zajednički izvesti muzičari iz Srbije, Nemačke i Austrije. Gosti su Filip Rebman, trubač Katarske filharmonije i Sebastijan Marhold, tubista Bečke filharmonije, a njihovi domaćini biće orguljašica Lana Jelenković i Aleksandar Solunac, trubač Beogradske filharmonije.

Program koncerta uporedo predstavlja kombinaciju zvuka orgulja i trube/a onako kako su je čuli kompozitori u 17. veku u doba baroka (Biber i Frančeskini) i u 20. veku (Perisketi i Hovanes). Saradnja domaćih i stranih muzičara u okviru kamernih projekata dragocena je ne samo za muzičare koji su njen deo, ili publiku koja na koncertu ima priliku da uživa u rezultatu udruživanja njihovih talenata i veština, već i za promociju naše kulturne sredine i pozicioniranje Beograda na evroskoj kulturnoj mapi.

Svi koncerti festivala Dani orgulja počinju u 20.30, a ulaz na koncerte je slobodan.

Važna odrednica pri selekciji ovogodišnjeg programa je bio i jubilej koji se ove godine obeležava – 60 godina rada Kulturnog centra Beograda.

"Iz tog razloga smo, za učešće u programu Festivala, poziv uputili muzičarima koji sa Kulturnim centrom Beograda imaju dugu i važnu saradnju i koji su svojim angažovanjem doprineli kvalitetu našeg programa, kao i one kojima je KCB bio značajna podrška u ključnim trenucima", navodi se u saopštenju.

Podršku festivalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska opština Vračar, Goethe-institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, kao i brojni prijatelji festivala.

"Sa zahvalnošću ističemo i da se festival održava zahvaljujući gostoprimstvu i saradnji sa Beogradskom nadbiskupijom i Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije gde se nalazi Katedrala, kao i sa Muzejem nauke i tehnike", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu