Obeležen jubilej: 50 godina od premijere predstave "Radovan III"

Veliki jubilej, 50 godina od premijere čuvene predstave „Radovan Treći” Dušana Kovačevića, u režiji Ljubomira Mucija Draškića, obeležen je danas u pozorištu Atelje 212 u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Fer Gregory
Foto: Shutterstock/Fer Gregory

O predstavi, kao i liku i delu Zorana Radmilovića, govorili su glumac Milan Caci Mihailović, koji je igrao ulogu Jelenčeta, i Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru.

Najavljen je bio i dramski pisac Dušan Kovačević, autor komedije "Radovan III", koji je poslao pozdrave publici, ali je ipak bio opravdano sprečen usled porodičnih razloga, kako je objasnio Mihajlović. Takođe, glumica Mira Banjac je želela da dođe i govori o toj kultnoj predstavi.

"Čuo sam se sa Mirom Banjac, pričala je kao neka ptičica, uvek sva razdragana, a možete zamisliti da je napunila 94, i ušla lagano u 95. godinu", rekao je Caci Mihajlović.

Vladimir Đuričić je preneo pozdrave iz rodnog grada Radmilovića, iz Zaječara, koji i "dalje nosi njegov duh", te napomenuo da je "Zoran Radmilović i 38 godina nakon smrti življi nego ikada". Upravnik pozorišta "Zoran Radmilović" je podsetio da je snimljen i dokumentarni film "Glumčina" upravo o Zoranu Radmiloviću, prema scenariju Milana Cacija Mihajlovića, u režiji Vladimira Ristića i premijeru je imao u ovom teatru u oktobru 2021. godine.

Jedna od najčuvenijih predstava Ateljea 212, bolna komedija o samoizdaji "Radovan III" jeste priča o čoveku iz zavičaja i o neprilagođenosti. Taj komad je proslavio glumca Zorana Radmilovića kao i pisca Dušana Kovačevića. Premijera je održana 30. decembra 1973. na Velikoj sceni i izvedena je 300 puta, a poslednje izvođenje je bilo 9. juna 1985. godine.

Ipak, Milan Caci Mihailović tvrdi drugačije, da je odigrana 299 puta, jer je posle 9. juna Radmilović otišao u bolnicu, nažalost kasnije prerano otišao zauvek, tako da nije stigao da odigra 300. put Radovana Trećeg.

Gordana Goncić, bivši dugogodišnji dramaturg Ateljea 212, istakla je da je otkriveno prema dokumentima pozorišta kako je ipak odigrano tačno 300 izvođenja. Mihailović je podsetio da je tada, pre pet decenija, to bila diplomska predstava Dušana Kovačevića, a takodje iste godine (26. februara 1973.), pisac je imao i premijeru svoje ispitne drame sa treće godine dramaturgije, čuveni "Maratonci trče počasni krug".

"Zamislite kako su se Dušku Kovačeviću otvorila ogromna vrata u Ateljeu, da mu i "Radovana" i "Maratonce" režira fantastični i izvanredni reditelj Ljubomir Muci Draškić. Kritika nije bila naklonjena "Radovanu III", ali publika je uvek volela. Sećam se da je Zoran Radmilović govorio - "ma pustite me sa premijerom, treba mi barem 20 ili 30 puta da odigram da se rasporedim. I tako se on sjajno rasporedio 300 puta", kaže Mihajlović i onda je dodao da su razni glumci iskakali i drugi uskakali umesto njih.

Predstavu "Radovan Treći" obeležili su - Zoran Radmilović, Milutin Butković, Mira Banjac, Maja Čučković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova. Caci Mihailović podseća da je na premijeri predstava trajala sat i 45 minuta, a kasnije puna tri sata usled mnogih improvizacija Zorana Radmilovića. Dešavalo se da je Ljiljana Dragutinović igrala kasnije umesto Mire Banjac, Milan Caci Mihailović je došao na mesto Bore Todorovića, dok je Danilo Bata Stojković zamenio ulogu kelnera koga je upečatljivo tumačio Taško Načić.

Caci Mihajlović je objasnio da je Bata Stojković samo tri ili četiri puta u originalu odigrao epizodni lik Vasilija, a onda je odlučeno da taj karakter bude izbačen iz komada. Ulogu Jelenčeta je Mihailović dobio tako što je veliki glumac Bora Todorović odlučio da odustane od nje, te ga odabrao za naslednika.

"Sretnem ja Boru u bifeu Ateljea 212, i kaže mi on "mrzi me da igram ovog Jelenčeta, spremaju mi ga, hajde mogao bi ti da uskočiš nekad". Ja se tu zbunim, Bora Todorović je uveliko bio zvezda Ateljea i sad mi nudi tu ulogu. Ja se rešim da odgledam više puta predstavu, i naučim ja tu ulogu, ceo tekst, za svaki slučaj. I onda se desi jedno veče u bifeu Bora Todorović mi kaže - "Hej, ja putujem večeras hitno, ti ćeš onda da igraš Jelenčeta večeras". Ja u šoku, a eto sreća pa sam ipak naučio tekst", otkrio je Mihailović i dodaje da Todorović uopšte nije otputovao to veče, već ga je dočekao u garderobi.

On je prepričavao mnoge anegdote danas, među njima i onu kada je Zoran Radmilović u svojim improvizacijama prozvao sa scene dve gospođe što su odlučile da izadju ranije sa predstave "Radovan III". Toliko je bio uporan u tome da ih je i opsovao sa pozornice, a dve žene su ipak napustile salu.

Nakon predstave, došli su tadašnji pukovnik Branko Mamula i njegov kolega takodje iz armije, sa svojim ženama, da pozdrave glumce, i tada se otkrilo da su njih dve upravo te dame koje je Radmilović prozivao i opsovao pred punom salom. "Da bi zataškao stvar, Zoran Radmilović je neprestano ponavljao njima dvema "Hvala, gospođo, hvala, gospođo", da one slučajno ne bi pred svojim uvaženim muževima progovorile šta se zaista dogodilo", ispričao je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu