U Narodnom pozorištu premijerno izveden "Ričard Treći"

Nova postavka čuvenog Šekspirovog komada "Ričard Treći", u režiji Snežane Trišić, premijerno je izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, posle 25 godina od poslednjeg premijernog izvodjenja tog dela, tada u postavci Vide Ognjenović.

Izvor: Tanjug
Podeli
narodnopozoriste.rs
narodnopozoriste.rs

Publika u punom nacionalnom teatru sinoć je gromoglasnim aplauzom pozdravila prvenstveno Igora Đorđevića koji tumači nemilosrdnog Ričarda Trećeg, jednog od najvećih zlikovaca u Šekspirovim delima.

Fizička i mentalna nakaza, antijunak, krvolok, makijavelista, bratoubica, decoubica, vlastoljubivo čudovište, sa ili bez krune, on gazi preko leševa i sve vreme govori istinu o svojim zločinima, razotkriva namere, pojašnjava ih, najavljuje i od publike pravi svedoka.

Bespoštedna borba za vlast, ucene, zastrašivanje, podmićivanje i zlo koje opstaje uprkos svemu, teme su po mnogima Šekspirovog najpolitičnijeg i najzahtevnijeg komada, a Đorđević je pokazao koliko je zlo zavodljivo, olako i kako mu se brzo svi priklanjaju. Rediteljka, koja je adaptirala Šekspriovo delo sa dramaturzima Slavkom Milanovićem i Slobodanom Obradovićem, odlučila je da ukaže na aktuelnost komada prateći dolazak vojvode Glostera na presto, njegov pad sa vlasti i sve metode koje do toga dovode.

Snažan aplauz su dobili i Nebojša Dugalić, Nela Mihajlović, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Aleksandar Srećković, Gojko Baletić, Aleksandar Đurica, Vanja Ejdus, Miloš Đorđević, Pavle Jerinić, Branko Jerinić i Svetlana Bojković, koja se ulogom Vojvotkinje od Jorka - majke Ričarda Trećeg, posle 24 godine vratila na scenu Narodnog pozorišta.

U predstavi su učestvovali i studenti Ivan Marković i Miodrag Dragičević, kao i muzičari koji uživo izvode muziku Irene Popović Dragović - Đorđe Antić, Aleksandar Benčić, Vladimir Jotić, Aleksandar Jokić, Đorđe Jokić, Nikola Veličković i Miša Jovanović.

Scenograf je makedonski umetnik Valentin Svetozarev, kostimografkinja Marina Medenica Vukasović, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu