U bivšem zatvoru u Rimu održaće se izložba o životu i zločinima serijskih ubica

U nekadašnjem zatvoru "Roka Kolona" u mestu Kastelnuovo di Porto u blizini Rima od 14. oktobra biće otvorena "Izložba serijskih ubica” posvećena životu i zločinima najokrutnijih serijskih ubica svih vremena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/AnnaNepaBO
Foto: Depositphotos/AnnaNepaBO

Na hiljadu i dvesta kvadratnih metara i 20 tematskih soba na tri različita nivoa, biće izloženo preko 1.000 artefakata od 50 kolekcionara iz celog sveta ukupne vrednosti oko tri miliona evra, prenosi agencija Agi.

"Ovo ne samo da je izložba koja nikada ranije nije viđena na rimskom prostoru, već je to svakako prva izložba na svetu posvećena serijskim ubicama postavljena u bivšem zatvoru, mestu gde su životi mnogih od ovih ubica došli do kraja", izjavio je kustos izložbe kriminolog Mauricio Rokato.

Prema njegovim rečima, posetioci će moći da vide naočare Džefrija Damera nedavno prodate za 150.000 dolara, zamrzivač pronađen direktno na mestu zločina, u kojem je Armin Meives, kanibal iz Rotenburga, držao delove tela, kuhinju Leonarde Ćankuli iz Koredža, koja je 1940. proizvodila slatkiše i sapune dobijene od svojih ženskih žrtava, odeću Pitera Satklifa, jorkširskog trboseka, originalnu registarsku tablicu plavog Fiata 127 umešanog u drugo dvostruko ubistvo "Čudovišta iz Firence", sekač koji je koristio Antonio Bođa, poznat kao "Milanski monstrum“.

"Biće to uranjanje u najmračniju stranu čovečanstva u kojoj je zločin zajednički imenitelj, ali i način da se prisetimo žrtava, prečesto zaboravljenih, njihovih lica, imena i datuma smrti", rekao je Rokato i dodao da je ova izložba od velikog značaja i naučne vrednosti.

U prostorijama nekadašnjeg zatvora, prvi put će javnosti biti izložena i najveća kolekcija autentičnih spisa i crteža sa potpisima serijskih ubica, od kojih su neki nastali neposredno pre pogubljenja. Veliki prostor biće rezervisan za svetske ubice kao što je japanski ubica kanibal Isej Sagava, Anatolij Moskvin koji je iskopavao leševe žena sa stotina grobalja u Nižnjem Novgorodu, odnosio ih u svoj stan i oblačio kao lutke, pisma sa autogramima Ejlin Vuornos „Prostitutke sa autoputa” koja je u nekoliko godina ubila petoro muškaraca, kao i zloglasnog Teda Bandija. Sve stvari koje su pripadale poznatim ubicama na kraju istraga pretvorile su se u posao vredan stotine hiljada evra.

"Ovo je tržište koje raste u Sjedinjenim Američkim Državama, zahvaljujući i onlajn oglašavanju. Postižu se zapažene brojke: samo pomislite da su naočare Džefrija Damera nedavno prodate za 150.000 dolara“, kaže Rokato.

Postavka će biti obogaćena i brojnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima, a nakon Rima izložba će krenuti na svetsku turneju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.