Slike i kolaži: Fenomen refleksije kao umetnički izraz

Izložba kolaža "Fenomen refleksije kao metod sopstvenog umetničkog istraživanja" umetnice Mirjane Đošić biće otvorena u petak, 3. aprila u 19 sati u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti.

Podeli

U svom doktorskom radu Fenomen refleksije kao metod sopstvenog umetničkog istraživanja, umetnica Mirjana Đošić uvodi nas u svoj svet ogledala i kroz svoja dela pušta nas da u taj svet zavirimo.

Polazeći od autoportreta kao početne tačke u radu, dolazi do krupno kadriranih delova lica, predstavljenih na neočekivani predimenzionirani način, poigravajući se pritom materijom i materijalom. U Mirjaninim slikama možemo osetiti finu razliku u strukturi muškog i ženskog lica, muških usana oštih brkova ili nežnih ženskih usana koje ljube.

Ogledanje u njenim slikama dobija drugu dimenziju i ne pojavljuje se nužno u vidu autoportreta, već više u formi neke vrste ogledala u kojima nalazimo i pejzaže gradova kao prave razglednice.

Pored tradicionalne slikarske tehnike ulje na platnu, Mirjana svoj umetnički izraz upotpunjuje uvođenjem kolaža, kao i olovke i pastela, a nekada i namerno ostavlja delove slike nedoslikanim, koristeći i to kao još jednu vrstu svog oruđa. Objedinjavanjem svih ovih likovnih elemenata, koji su utkani u tkivo platna velikih formata, dobijamo vizuelno prepoznatljivu formu njene slike bogatog i toplog kolorita. U strpljivom umetničkom procesu, kroz poigravanje ljudskim licem, služeći se refleksijom oka, naočara ili ogledala, umetnica predstavlja svet koji nas okružuje onako kako ga ona oseća i vidi.

Umetnost je otvoren proces stvaranja i nikada se sa sigurnošću ne može predvideti njegov dalji tok. Nebrojeni su putevi koji dovode do preklapanja i variranja različitih tehnika koje će umetnik upotrebiti u svom daljem radu. Upravo ova neizvesnost u procesu stvaranja predstavlja Mirjanin najveći izazov.

Mirjana Đošić je rođena 31.01.1981. u Trsteniku. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, završila je 2005. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović. Kod istog profesora je 2009. godine upisala doktorske studije. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2006. godine. Status samostalnog umetnika ima od 2009. godine. Dobitnica je Prve nagrade za istaknuti doprinos u savremenom srpskom slikarstvu, povodom Revijalne izložbe slikara Srbije održane u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu