Tri decenije "Poroka Majamija"

Popularna američka televizijska serija "Poroci Majamija" (Miami Vice) proslavila je 30 godina od prvog emitovanja krajem septembra 1984. godine.

Izvor: Beta-AFP
Podeli

"Ta policijska serija je podstakla da Majami od opasnog postane seksi i opušten grad", ocenio je Bili Korben, reditelj dokumentarnog filma o kriminalu u Majamiu od 1970. do 1980. godine.

Autori serije snimili su pet sezona koje su prikazane u SAD do 1989. godina, a kasnije širom sveta. Korben smatra da je serija snimljena u kontekstu tadašnjeg imidža grada punog kriminala, s Donom Džonsonom i Filipom Majklom Tomasom u ulogama policajaca.

Serija "Poroci Majamija" dobila je nekoliko grada Emi i Zlatnih globusa i stvorila novu sliku grada, koja je tada bila nepojmljiva za većinu stanovnika, smatraju filmski kritičari. Za razliku od drugih policijskih serija, u "Porocima Majamija" su vidljivi uticaji "novotalasne" muzike i kulture. Serija je upamćena po intenzivnoj i inventivnoj upotrebi muzike i vizuelnih efekata i smatra se jednom od najuticajnijih televizijskih serija svih vremena.

"Poroci Majamija" su se pet sezona emitovali na NBC-u od 1984. do 1989,a mreža USA Network je kasnije emitovala neprikazane epizode. Miami Vice je krajem 1980-ih na prostoru bivše Jugoslavije u okviru JRT- premiejrno emitovala tadašnja Radiotelevizija Beograd.

Američki reditelj Majkl Man je 2006. godine snimio istoimeni film inpirisan tom serijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu