Muzej Baje preuzima repliku tapiserije iz 1872. sa imanja Rolingstonsa FOTO

Muzej u francuskom gradu Baje kupio je repliku čuvene srednjovekovne tapiserije iz 1872. godine za 16.000 funti (oko 18.780 evra) na aukciji privatne kolekcije pokojnog bubnjara Rolingstonsa Čarlija Votsa, piše danas Gardijan.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nije poznato kako je jedna od replika, koju je muzej u Bajeu prošle godine kupio, posle 150 godina od svog nastanka, završio u kolekciji Votsa, koji je preminuo 2021. godine.

Ovo umetničko delo, koje predstavlja najdužu panoramska fotografija 19. veka, prema rečima Klementin Pakije-Bertelo, iz muzeja u Bajeu, dodatno će pomoći u praćenju propadanja originalne tapiserije koja se čuva u istoimenom gradu Normandije.

Pored ove koju je muzej kupio, danas u svetu, postoji još samo dva primerka replike tapiserije, od kojih se jedan nalazi u privatnoj kolekciji u Velsu, a drugi u skladištu muzeja Viktorije i Alberta

Replika viktorijanskog dela nastala je na osnovu fotografija koje je napravio jedan fotograf iz muzeja Južnog Kensingtona, koji je kasnije preimenovan u muzej Viktorije i Alberta.

Fotografije, koje prikazuju invaziju na Englesku 1066. godine od strane Vilijama Osvajača i bitku kod Hejstingsa, uključujući ubistvo kralja Harolda, napravljene su na staklenim pločama i potom ručno naslikane, a ceo proces izrade trajao je dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu