Marina Abramović dobila nagradu i tražila od publike tišinu

Nemačko izdanje časopisa za muškarce GQ dodelilo je Marini Abramović nagradu Umetnička ikona (Art Icon) na svojoj 25. gala svečanosti Muškarci godine (Men of the Year). Kontroverzna umetnica performansa je potom sve na skupu u Berlinu zamolila za tišinu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zatražila je od publike, koja je sedela za dugačkim stolovima na svečanoj večeri, da ćuti, sa poštovanjem. Svako je trebalo samo da dodirne rame osobe kraj sebe i nemo razmišlja o ljubavi prema bližnjima i planeti. Publika ju je poslušala.

Marina Abramović je, primivši nagradu u četvrtak kasno uveče, na svoj 77. rođendan, održala govor u kome je ukazala na nesreću i ratove u svetu. Sve što se o tome govori, objasnila je, posebno o Izraelu i ratu u Gazi, brzo se može pogrešno protumačiti.

Iako se nagrade časopisa zovu Muškarci godine, GQ ih već odavno dodeljuje i ženama. Abramovićeva je priznanje primila radosno: "Ja sam muškarac godine."

GQ je još nagradio nemačkog glumca Luisa Hofmana (Louis Hofmann), aktivistu pokreta protiv rasizma u SAD i fudbalskog kvoterbeka Kolina Kepernika (Colin Kaepernick), francuskog modnog dizajnera Ludovika de Sen Sernena (Ludovic de Saint Sernin) i američku pevačicu Eriku Badu (Erykah).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu