Brnabić: Nema razvoja Srbije bez fokusiranja na kulturu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Novom Sadu da održivi razvoj Srbije nije moguć bez fokusiranja na kulturu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

"Nema održivog razvoja Srbije bez ovakvog fokusa na kulturu", kazala je Brnabić na svečanosti u Galeriji Matice srpske, na kojoj je kompanija Tarket poklonila toj galeriji zbirku od 83 umetnička dela, čije je vrednost procenjena na više od 54 miliona dinara.

Tarket je donirao kolekciju od 83 umetnička dela, koja se sastoji od zbirke ikona, zbirke 29 slika, crteža i skulptura poznatih umetnika iz 20. veka, poput Nadežde Petrović, Zore Petrović, Rista Stijovića, Petra Omčikusa i drugih, kao i zbirku od 35 slika Petra Lubarde.

Ana Brnabić je posebno zahvalila Nikoli Pavičiću, koji je kao direktor prvo Sintelona a potom i Tarketa, sačuvao i pomogao da se ova vredna zbirka umetničkih dela pokloni Galeriji Matice srpske.

"To je izuzetno važno za Srbiju, posebno u ljudskom smislu, jer primera donatorstva i zadužbinarstva nedostaje da bi društvo bilo drugačije. Najmanje što je mogla Vlade jeste da izdvoji 11,64 miliona dinara iz budžeta za plaćanje poreza na dodatu vrednost za donaciju umetničkih dela", navela je Ana Brnabić.

Umetnička dela koja su danas poklonjena proglašena su za kulturno dobro Srbije, čime je, kako je rečeno na svečanosti, omogućeno da deo kulturnog nasleđa jedne privredne kompanije postane državno vlasništvo i od privatnog postane javno dobro svih građana Srbije.

Stručnjaci Galerije Matice srpske su celu zbirku restaurirali.

Pokrajinski premijer Igor Mirović najavio je da će se raditi i na obnovi rodne kuće Đorđa Natoševića u opštini Inđija, a podsetio je da je završena obnova rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu.

"Imamo zajednički projekat u Sentandreji u Mađarskoj, u staroj preparandiji, gde će u budućnosti biti smešten srpski muzej. Nakon obnove objekta koji finansira mađarska vlada, mi treba da pokažemo svoju sposobnost da sačuvamo i obnovimo naše vrednosti", rekao je Mirović.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da predložena strategija razvoja kulture predviđa poreske olakšice koje nedostaju da bi donatorstvo bilo vraćeno na glavnu scenu.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i zahvalila je Tarketu i Vladi Srbije na podršci, koja dolazi u godini kada ta galerija obeležava 170 godina trajanja.

Godinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. godina kada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan Muzej, iz čije umetničke zbirke je proistekla Galerija Matice srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu