KCB: Nismo mi krivi što su Levija gađali tortom

Direktorka Kulturnog centra Beograda (KCB) Gordana Goncić izjavila je danas da ne smatra da je ta ustanova odgovorna za napad na francuskog filozofa Bernara Anrija Levija na Filmskom festivalu "Beldoks" , dok su suorganizatori debatnog programa festivala izrazili čuđenje jer se KCB nije izvinio niti zatražio istragu tog incidenta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

"Mi smo samo ustupili prostor festivalu, to je privatni festival. Njegovo (Levijevo) obraćanje je potpuno slobodno, a mi smo samo obezbedili prostor, i to je sve što ja mogu da kažem", kazala je Gordana Goncić agenciji Beta.

Programska direktorka nemačke organizacije Forum ZfD u Srbiji, koja je bila suorganizator programa u kojem je gostovao i Levi, Nataša Govedarica kazala je agenciji Beta da je veoma razočarana zato što KCB nije na odgovarajući način obezbedio gostovanje Levija, iako je bilo jasno da postoji opasnost od incidenata.

"Kako je moguće da ni nakon incidenta Kulturni centar Beograda kao institucija nije uputio barem izvinjenje ili objašnjenje, ili zahtev nadležnima da se okolnosti koje su dovele do incidenta rasvetle, a vinovnici gone i kazne?", upitala je Nataša Govedarica.

Dodala je da je, imajući u vidu istoriju i iskustvo KCB-a u organizaciji događaja povišenih tenzija ili povećanog bezbednosnog rizika očekivala bolju prevenciju, hitnu reakciju ili "bar naknadnu osudu nasilja".

Prema njenim rečima, to je očekivala tim pre što je smatrala da je Kulturni centar Beograda institucija koja je dugoročno posvećena dijalogu i slobodi umetničkog izraza. "Iako su ponajviše zahvaljujući angažmanu samih predstavnika festivala, medija i publike teže fizičke posledice izostale, incident me je duboko uznemirio i ostavio sa nizom pitanja i strahova", navela je Nataša Govedarica, koja je i sama štitila Levija od napadača.

Incident se dogodio 10. maja, tokom razgovora nakon projekcije Levijevog filma. Osobe koje su se predstavile kao levičari pogodile su Levija tortom u lice i verbalno ga izvređale, uz povike "Ubico, beži iz Beograda", zbog njegovog navodnog zalaganja za bombardovanje Srbije.

Levi je i sutradan, 11. maja bio gost na Beldoksu, ali toga dana nije bilo incidenata, jer su gostovanje obezbeđivali policajci u civilu. Gostu iz Francuske zbog incidenta se izvinio direktor Filmskog festivala Beldoks Mladen Vušurović.

"Mi se žestoko protivimo svakoj vrsti agresije prema čoveku, prema nacijama, prema čovečanstvu... To definitivno nije budućnost ljudskog roda ovde, ako ikakva budućnost za nas na Zemljinoj kugli postoji", poručio je Vušurović.

Na programu festivala prikazana su dva dokumentarna filma Bernara Anrija Levija, "Pešmerga" i "Bitka za Mosul". Kulturni centar Beograda u četvrtak slavi 60 godina postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu