"Seoba Srba" uz policijsku pratnju stiže u Novi Sad

Povodom 169 godina od osnivanja Muzeja u okviru Matice srpske, od srede će pred Novosađanima biti izložena čuvena slika Paje Jovanovića.

Podeli
Seoba Srba, Paja Jovanović, 1896. (Foto: Wikipedia)
Seoba Srba, Paja Jovanović, 1896. (Foto: Wikipedia)

Muzej u muzeju

Prva muzejska zbirka nastala je iz bogate zaostavštine Save Tekelije, a zbirka je prerasla u Muzej Matice srpske, odakle je kasnije izdvojen deo materijala i osnovan Vojvođanski muzej. Tim povodom do kraja ove godine biće priređena izložba „Muzej u muzeju“ na kojoj će posetioci moći podrobnije da upoznaju prazbirku Muzeja. Izložbom Muzej Vojvodine ulazi u 2017. godinu jubileja, odnosno 170 godina od njegovog osnivanja.

Piše: S. Aničić

Izvor: Blic, štampano izdanje

„Slika, deo stalne postavke Narodnog muzeja u Pančevu, gostovaće u Muzeju Vojvodine do 13. novembra i pružiće jedinstvenu priliku našim sugrađanima da i uživo pogledaju ovu nacionalnu ikonu. Slika će iz pančevačkog Muzeja biti preneta u Novi Sad uz posebnu policijsku pratnju. Još uvek nije u Novom Sadu, ali će sve biti spremno u sredu“, rekla je Agneš Ozer, direktorka Muzeja Vojvodine.

Od 26. aprila mnoštvom aktivnosti Muzej Vojvodine će početi obeležavanje godišnjice osnivanja Muzeja.

Program obeležavanja će početi u 12 sati uvodnom besedom Agneš Ozer, a potom će biti predstavljena najčuvenija slika nacionalne istorije umetnosti – „Seoba Srba“ Paje Jovanovića.

U sredu u 13 sati u Dunavskoj 35 biće otvorena centralna izložba ovogodišnje svečanosti „Iza gora i dolina – tri veka Slovaka u Vojvodini“.

Navršava se već treće stoleće otkako na prostoru današnje Vojvodine žive pripadnici slovačke nacionalne zajednice. Od vremena naseljavanja u 18. veku do danas Slovaci su ostavili dubok trag u istoriji kulture Vojvodine.

Nakon izložbe u 20 sati biće promovisan album „Dates“ beogradskog instrumentalnog sastava Milan Petrović kvartet.

Muzej Vojvodine predstavlja jednu od najstarijih institucija kulture u Srbiji, koja je utemeljena 1847. godine i čuva veliki broj predmeta koji su grupisani u zbirke arheološkog, istorijskog, etnološkog odeljenja i odeljenja novije istorije.

Svih 8.000 eksponata u stalnoj postavci su otkriveni na teritoriji Vojvodine. Osim stalne postavke, u Muzeju se organizuju i brojne tematske izložbe, promocije, predavanja, koncerti, stručna vođenja...

Ove godine Muzej je do sada posetilo 40.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu