Avala film je dobila još jednog vlasnika / VIDEO

Godinu dana posle prodaje, Avala film je dobila još jednog vlasnika. Češka firma SEBRE otkupila je 20 odsto udela nekada najvećeg filmskog studiija u SFRJ.

Podeli

Novi suvlasnik najavljuje kompletnu modernizaciju, a vlasnik većinskog dela se i dalje ne oglašava niti pojavljuje.

Izgradnja, rekonstrukcija, plan kako da se najveći domaći filmski studio vrati u centar evropske produkcije, kao i dolazak generalnog direktora iz Češke - najave su novog suvlasnika iz Praga, kompanije SEBRE . Šta namerava domaći, većinski vlasnik konzorcijum "Film way" još uvek se ne zna.

Pokušaji da dođemo do rukovodstva Avala filma nisu odmakli dalje od ulazne kapije a telefonski pozivi završili su molbom da nazovemo sutra. Zato izostaje odgovor na pitanja kakva je budućnost Avala filma i čime se tačno bavi češko preduzeće koje je kupilo njen deo.

Još jedna nepoznanica još uvek je i čiji je Avala film. Ime osobe koja je u ime Avala filma potpisala sporazum nije poznato ni Češkoj ambasadi koja je vest o prodaji petine studija i izjave čelnika SEBRE objavila na svom sajtu.

“Jedini spas za Avala film je modernizacija i transfer know how iz aktivnih evropskih filmskih studija, kao što je npr. filmski studio Barandov u Pragu”, rekao je Jan Fidler, predsednik Upravnog odbora SEBRE

Petr Njemec, potpredsednik Upravnog odbora SEBRE:

“Proizvodnja novih filmova, isto kao i digitalizovanje onih starih je pravac kojim želimo da krenemo.”

“Budućnost bivšeg jugoslovenskog Holivuda, za one koji su radili u onom pravom, američkom nije svetla. Dan Tana je pre više od deset godina dovodio strane investore”.

“Ja sam totalno zbunjen sa situacijom oko Avala filma. To je jedna tragedija, jedna velika tragedija. Ovi ljudi su bili spremni da ulože milione i milione, to je bilo pre 15, 20 godina. A šta je, momentalno češka neka kompanija uzela? Oni prodaju, prodaju a ništa ne grade. Posle Česa doći će Grci, Turci, šta ja znam, sramota. Zaista jedna tragedija šta se dešava sa Avala filmom”, izjavio je filmski producent Dan Tana.

Pored 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i više od 30 hektara zemljišta, uključujući studija, fundus i kulise, Avala film čine i kompletna prava na 220 igranih i više od 600 dokumentarnih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu