Da li ima kulturnog razvitka?

Zarad uštede i racionalizacije troškova, Ministarstvo finansija i privrede objavilo je spisak 20 državnih regulatornih tela i državnih organa, čije postojanje treba preispitati. Među njima je i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, jedina ustanove te vrste u zemlji, kojoj posle 45 godina postojanja preti ukidanje.

Piše: Nevena MadžarevićIzvor: B92
Podeli

Kako izgleda slika kulturnih potreba stanovnika Srbije?
- 60% ispitanih godinu dana nije posetilo nikakve kulturne događaje,
- 1/3 ispitanika ne zna ko je Danilo Kiš,
- 2/3 ne zna ko je David Albahari,
- ali zato gotovo da ne postoji ispitanik koji ne zna ko su Lepa Lukić, Predrag Živković Tozovac ili Željko Joksimović...

Ovo su rezultati jednog od poslednjih istraživanja Zavoda za razvoj kulturnog razvitka. Godišnje ih sprovedu oko 15, na osnovu rezultata druge institucije se upoznaju sa stanjem u društvu, potrebama stanovništva, a potom se kreiraju i strategije...

"Niko ne drugi ne može da radi taj posao, postoji tradicija od 45 godina jedne ustanove, ne može se tako preko noći brisati i tradiciju, a sa treće strane i sredstva koja bi se uštedela kada bi se razmišljalo o tome da se ugasi ovaj Zavod to je na nivou 1% od budžeta koje Minsitarstvo kulture izdvaja za sve ustanove kulture," kaže Aleksandar Lazarević, direktor Zavoda za razvoj kulturnog razvitka.

Zavod izdaje i jedini časopis namenjen stručnoj javnosti, "Kultura". Iako postoji skoro pola veka, Ministarstvo finansija svrstalo ga je u društvo vladinih agencija, koje su mahom nastale u poslednjih desetak godina.

"Pa to meni liči na neki potez bez ikakvog razmišljanja, tj. bez nemanja strategije. A opet s druge strane nije sve crno belo. Mislim da je i sam rad svih tih agencija, pa i ove, treba da bude dostupan javnosti, transparentan, pošto se ipak ne radi o malom budžetu. Tu ima sredstava za neki, ja mislim, još bolji rad. Ali pre svega nikakvo ukidanje, a zatim u nekom strateškom radu videti da li to dobro radi drugačije ili manje ljudi, ali sve je stvar strategije dugoročne," smatra Dejan Ubović Kulturni centar Grad.


 

Protiv ukidanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je i resorno Ministarstvo kulture. U pisanom saopštenju koje nam je to Ministartsvo dostavilo stoji da nije moguće načiniti nacionalnu startegiju u oblasti kulture niti voditi kulturnu politiku bez analiza i istraživanja koje sprovodi ta institucija.

Saopštenjem se oglasila i Vlada Srbije: "Vlada Srbije je na prošloj sednici usvojila zaključak, kojim se traži da se preispita potreba zadržavanja regulatornih tela, organa i organizacija čiji se delokrug preklapa sa delokrugom rada ministarstava. Zadužena su sva ministarstva da svako u okviru svoje nadležnosti izvrši analizu rada regulatornih tela, organa i organizacija osnovanih za obavljanje poslova iz nadležnosti ministarstva i posebnih organizacija i da o tome pripreme izveštaj sa odgovarajućim predlogom zaključka, koji će dostaviti Vladi u roku od sedam dana od dana donošenja zaključka.

U prethodnom periodu malo je vođeno računa o racionalizaciji administracije na republičkom nivou, pa su kao posebna pravna lica osnivane agencije, ustanove i druge posebne organizacije koje su u sastavu državne uprave, a čiji se delokrug u određenoj meri preklapa sa delokrugom ministarstava i već postojećih organa državne uprave.

Takođe, nije vođeno računa o tome da li su poslove iz delokruga te administracije mogli da obavljaju postojeći državni organi, pa su njihovi materijalni i profesionalni resursi u značajnoj meri ostali neiskorišćeni, a uspostavljane su paralelne strukture koje stvaraju velike troškove, koje na kraju plaćaju poreski obveznici.

Dodatno, veliki broj novoosnovanih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja svoje račune vode van Uprave za trezor, kod poslovnih banaka, tako da sredstva koja ostvaruju u vršenju javnih ovlašćenja ostaju van kontrole budžetskog sistema, što ima direktan uticaj na neopravdano uvođenje parafiskalnih nameta privrede. Istovremeno, to onemogućava neposredno redovno praćenje ukupnog obima javnih prihoda i rashoda i značajno otežava upravljanje javnim sredstvima.

Analizirajući načine za povećanje efikasnosti državne uprave, Ministarstvo finansija i privrede je zaključilo da su neka od tih regulatornih tela, organa i organizacija suvišni, pa ovim predlogom zaključka upravo predlaže prestanak njihovog rada ili spajanje ili preispitivanje potrebe za daljim postojanjem. Ministarstvo smatra da treba ukinuti ona regulatorna tela, organe i organizacije čiji se delokrug preklapa sa delokrugom nekog drugog regulatornog tela, organa ili organizacije ili je u međuvremenu prestala da postoji potreba za obavljanjem poslova iz tog delokruga."

To je ukratko o zaključku koji je donet u četvrtak. A na konferenciji za novinare, posle sednice vlade, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je rekao:

„Kompletan program fiskalne konsolidacije planiramo da saopštimo javnosti oko 10. septembra. Danas smo napravili generalni plan. Ja moram da kažem da je Ministarstvo finansija završilo svoj deo posla, a upućujemo naš deo resornim ministarstvima i premijer je dao rok od nedelju dana da svi pogledaju te predloge. Biće konsultacija i sa Socijalno-ekonomskim savetom, sa uglednim ekonomistima, sa privrednicima i plan je da 10. septembra čitava javnost Srbije čuje naš plan fiskalne konsolidacije koji obuhvata kao jedan manji deo i rebalans budžeta za ovu godinu. To sve ide u paketu. Koliko će to sve biti zakona, to ćemo tek videti. Ali jedan od zaključaka na današnjoj sednici Vlade konkretan jeste, da resorna ministarstva predlože ukidanje nepotrebnih državnih institucija, agencija, fondova, direkcija i takođe to će biti sastavni deo ovog paketa mera fiskalne konsolidacije. Naša je procena da se bez ikakvog problema 30-ak agencija, fondova, institucija može ukinuti, a videćemo šta će reći resorna ministarstva. Dati su relativno kratki rokovi. Ideja je da na taj način smanjimo rashodnu stranu budžeta. Umesto da birokratija troši novac poreskih obveznika, da to damo poljoprivrednicima i privrednicima. Takođe ćemo raditi o jednom krovnom zakonu o taksama, koji hoćemo da usvojimo zajedno sa budžetom za 2013. godinu, u novembru, gde ćemo dati određeni rok da se preispitaju svi cenovnici raznih komisija, agencija, koji se danas naplaćuju građanima i privredi. Gde god je nešto nerazumno, ići ćemo na smanjivanje. Suština ovog zahvata je da sve ono što je bilo van kontrole Vlade, iako je ona mogla to da kontroliše, kao što ćemo mi to raditi, a završavalo tako što se drala koža ili privredi ili građanima, tako što je neka tamo komisija, zaboravljena, naplaćivala 35 000 dinara za odgovor na neko pitanje ili za neku taksu, mi ćemo to sve proveriti i napraviti jedan normalan sistem. Nećemo moći ovo da završimo za mesec dana, ali do kraja godine sigurno hoćemo.“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.