Nuklearno gorivo iz Vinče curi već godinu dana

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, nakon što je sa Vladom Srbije i Evropskom komisijom sklopila ugovor vredan 8,6 miliona dolara, namenjen zatvaranju nuklearnog reaktora u Vinči, upozorava na opasnost od nuklearnog goriva koje curi u skladištu ovog instituta. S druge strane, Ana Pešikan, ministarka za nauku, objašnjava da nuklearno gorivo „više od godinu dana curi iz burića u Vinči“, ali da „to ne predstavlja opasnost po bezbednost građana i životnu sredinu“.

E.B.
Podeli

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, nakon što je sa Vladom Srbije i Evropskom komisijom sklopila ugovor vredan 8,6 miliona dolara, namenjen zatvaranju nuklearnog reaktora u Vinči, upozorava na opasnost od nuklearnog goriva koje curi u skladištu ovog instituta. S druge strane, Ana Pešikan, ministarka za nauku, objašnjava da nuklearno gorivo „više od godinu dana curi iz burića u Vinči“, ali da „to ne predstavlja opasnost po bezbednost građana i životnu sredinu“.

Na pitanje da li to znači da uobičajena procedura zaštite i skladištenja nuklearnog goriva podrazumeva da ono curi čitavih godinu dana, Pešikan odgovara: - Gorivo je u burićima i kontrola se redovno obavlja. Nije se desio incident van kontrole. Burići su u zaštićenoj prostoriji, a otpad koji curi odlazi u zaštićeni bazen sa vodom. Ipak, problem je to što se ono ne skladišti po evropskim standardima.
Ministarka je navela da ministarstvo traži rešenje za njegovo stalno odlagalište i da bi do 2010. godine ono trebalo da bude izmešteno iz Srbije u Rusiju. Prema njenim rečima, trajno odlaganje tog goriva je i deo ugovora koji je Vlada Srbije sklopila sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju i Evropskom komisijom.
Pešikan takođe navodi da je u decembru prošle godine započeta izgradnja hangara 3 za smeštaj radioaktivnog otpada i da bi trebalo da bude završena za tri meseca. U tom hangaru bio bi smešten sav radioaktivni otpad, uključujući i ovaj koji bi trebalo da bude prebačen u Rusiju, kako je planirano prejktom VIND, finansiranim od Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.
Iako dugo najavljivan kao projekat od veoma velike važnosti po bezbednost, VIND - izmeštanje istrošenog goriva iz Vinče za Rusiju trebalo bi da startuje od maja, za kada je zakazano potpisivanje ugovora sa Rusima. Ovaj projekat dugo je bio stopiran zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali i neslaganja Ukrajine za tranzit istrošenog goriva kroz njenu teritoriju.
- Početkom maja trebalo bi konačno da potpišemo tranzitni ugovor sa Mađarskom, Rusijom i Ukrajinom, koja je konačno dala svoj pristanak - kaže Pešikan.
Ujedinjene nacije saopštile su da je dogovor Beograda sa Evropskom komisijom i IAEA deo svetske akcije usmerene na smanjivanje opasnosti od nelegalne trgovine radioaktivnim materijalom, ali i da je za kompletiranje projekta u Vinči potrebno još oko 25 miliona dolara.
U kompletnu sumu uključen je i prevoz nuklearnog materijala. Nabavku opreme za prevoz tereta, odnosno 1.000 kontejnera za skladištenje nuklearniog otpada, finansiraće SAD, a čitav projekat predstavlja najveći transport već potrošenog materijala u Evropi.
- Zahvaljujući impresivnoj donaciji EK nalazimo se korak bliže okončanju ovog važnog i kompleksnog projekta - naglasio je Džon Keli, specijalni menadžer Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za program VIND.

Tri programa čišćenja
Nuklearni reaktor u Vinči zatvoren je još 1984. godine, a 2002. godine čak 48 kilograma superobogaćenog uranijuma, dovoljnog za izgradnju tri nuklearne bombe uklonjeno je iz reaktora i deponovano na bezbedno mesto zahvaljujući zajedničkoj akciji SAD i Rusije. Ali ovo nije dovoljno.
U četiri depoa u Vinči još uvek postoji uranijum sa različitim nivoima obogaćenosti. U jednom je staro sovjetsko gorivo a koje bi moglo biti korišćeno za izradu materijala za nuklearno naoružanje. Ono, prema projektu VIND, mora biti bezbedno prepakovano i pripremljeno za transport u Rusiju na reprocesuiranje.
Drugi projekat VIND programa je da hiljade kontejnera radioaktivnog otpada i nekorišćeni radioaktivni izvori moraju biti premešteni iz starih, propalih skladišta, stavljeni u bezbednu burad i otpremljeni u nova skladišta koja se grade.
Treći projekat VIND programa se fokusira na dekomisiju reaktora, za šta je plan skoro završen, i njegova primena trebalo bi da počne 2009. godine.

Slaviša Simić: Nema opasnosti po građane
„Nema nikakvog ugrožavanja životne sredine, niti zdravlja ljudi. Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima i sistem rane najave radijacionog akcidenta, koje je ministar 11. aprila stavio u funkciju. Trenutno ne postoji opasnost po građane Srbije i Beograda“, rekao je Slaviša Simić, šef odseka za zaštitu od zračenja iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu