"Istraga pripada Kosovu - sve dobrodošlo, ali mešanje ne"

Priština -- Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri kaže da će istragu o ubistvu Olivera Ivanovića voditi jedino institucije Kosova.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"To pripada samo institucijama Kosova", rekao je Tahiri.

Tahiri je za portal gazetaexpress.com rekao da su dobrodošle sve informacije koje mogu da pomognu u rasvetljavanju ubistva, od Albanaca ili Srba, ali ne i uključivanje u istragu.

On je rekao da do sada nema informacija da je Euleks dobio zvaničan zahtev od vlade ili drugih institucija Srbije za učešće u istrazi ubistva Ivanovića, kao ni da Priština nije dobila takav zahtev.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šikri Sila izjavio je da dva tužioca istražuju ubistvo Olivera Ivanovića - Srbin i Albanac.

"Ubistvo Olivera Ivanovića istražuje tim sastavljen od dva naša tužioca - Nijazi Redža i Jova Radović", rekao je Sila za BIRN, navodi se u Unmikovom pres-klipingu.

Istovremeno je Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu pokrenulo predistražni postupak povodom ubistva Ivanovića.

Tužilaštvo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i Bezbednosnoinformativnoj agenciji podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u pravcu krivičnog dela terorizam, precizira se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i da će se Srbija prema tom aktu tako i odnositi.

"Počinioci ovog akta biće uhvaćeni, ako ih ne pronađu oni koji to moraju da učine, učinićemo mi", dodao je Vučić.

Kako je rekao, na sednici Saveta je dogovoreno i upućeno je pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtevom da državni organi Republike Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije.

“Zato što smo uvereni da bi to značilo i otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića. Pronaći ćemo ubicu ili ubice. Nemam ovlašćenja da u ovom trenutku govorim o saznanjima kojim raspolažemo. Neću da spekulišem, ali ima interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu