"Neće odnos SRB-MKD rešiti jedan telefonski poziv"

Države na Balkanu ne preuzimaju stvari u svoje ruke i broj stranih igrača u regionu je veći, navela je predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Izvor: B92
Podeli

Kako kaže, kada su u pitanju odnosi Srbije i Makedonije - potreban je razgovor, ali svakako nije dovoljan jedan telefonski poziv.

“Mi na Balkanu ne uspevamo sami da preuzmemo stvari u svoje ruke, a kad kažem stvari, mislim da je odnos između zemalja na Balkanu pre svega ono što moramo da uzmemo u svoje ruke“, rekla je Lihtova u Kažiprstu.

A na pitanje ko pokušava da se ubaci na balkansku scenu, predsednica Fonda kaže da je sigurno da je broj igrača veći.

“Do nedavno se govorilo o Americi i Rusiji, danas se govori i o Turskoj i Saudijskoj Arabiji, kao i Kini, to je zabrinjavajuće, jer ne znam kako će različiti interesi sa različitih strana slaba društva moći da iznesu“, dodala je ona.

Lopta se, kako kaže, ponovo spušta, a najbolje bi bilo da se ona “uopšte ne diže“.

“Ja bih želela da pre nego što dođe do ovakvih koraka kao što je povlačenje diplomata da se stupi u ozbiljnu komunikaciju“, dodala je Sonja Liht.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će telefonom razgovarati sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a Lihtova navodi da je teško da će se stvari rešiti jedim telefonskim pozivom.

“Jedno od osnovnih pitanja je pitanje Kosova u Unesko, znamo da je Zaev tvrdio da će Makedonija biti neutralna, ali sad kaže da će delati kako kaže većina u EU“, navela je Sonja Liht.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu